Nelson Mandela, ο αιώνιος πρόμαχος της ισότητας

Το όνομά του έγινε συνώνυμο του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι μικρές λεπτομέρειες της ζωής του Νοτιοαφρικανού ηγέτη δείχνουν το πόσο σπουδαίος υπήρξε.

Τον φώναζαν "Μαντίμπα" χαϊδευτικά. Όχι, μόνο οι φίλοι και οι γνωστοί του, αλλά ένας ολόκληρος λαός. Ένα έθνος που ο Nelson Mandela πήρε από το χέρι και το οδήγησε από τα σκοτάδια της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο φως της ελευθερίας. Στις 11 Φεβρουαρίου 1990, ο πολιτικός που συνέδεσε όσο κανείς άλλος το όνομά του με τον αγώνα για τα ίσα δικαιώματα στην Αφρική, αποφυλακιζόταν μετά από 27 χρόνια. Σήμερα, η παρακαταθήκη του παραμένει ανυπολόγιστης αξίας - ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς το τι ακριβώς συμβαίνει αυτόν τον καιρό στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού

Ο δικηγόρος από τη φυλή των Κόσα υπήρξε ανήσυχο πνεύμα από πολύ νεαρή ηλικία, καθώς σε αντίθεση με ό,τι συνηθιζόταν εκείνος δεν ήταν διατεθειμένος να σκύβει το κεφάλι στα Λευκά Αφεντικά. Οι αγώνες και τα μαρτύρια που τράβηξε για τις πεποιθήσεις και τις πολιτικές του θέσεις τον κατοχύρωσαν στη συνείδηση των Μαύρων Νοτιοαφρικανών -και όχι μόνο- ως κάτι πολύ περισσότερο από έναν πολιτικό. O Mandela ήταν ένα σύμβολο. Όσο για το παρατσούκλι του; Τον φώναζαν "Μαντίμπα" από το όνομα της φατριάς του. Επί της ουσίας, όμως, η λέξη αυτή έφτασε να σημαίνει κάτι που εκφράζει μία σχεδόν πατρική στοργή.

Οι μικρές λεπτομέρειες μίας τεράστιας προσωπικότητας

Πόσο ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου και πολιτικού υπήρξε ο Mandela; Το γεγονός ότι το καθεστώς του Απαρτχάιντ τον αντιμετώπιζε ως τον πλέον επικίνδυνο εχθρό του ενώ οι πιο ακραίες  ριζοσπαστικές φωνές τον θεωρούσαν ξεπουλημένο συνομιλητή των λευκών ίσως τα λέει όλα από μόνο του. Υπάρχουν, όμως, μερικές μικρές και ξεχασμένες λεπτομέρειες που δείχνουν το μεγαλείο του. Το μεγαλείο ενός ανθρώπου που στο πρόσωπό του ο κόσμος μας βρήκε τον δικό του αιώνιο πρόμαχο της ισότητας.

> Ο Mandela πέρασε συνολικά 9.000 μέρες στη φυλακή. Όταν πια αποφυλακίστηκε κατάφερε να εκλεγεί Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Ήταν ο πρώτος Μαύρος που ανέβαινε στο ψηλότερο πολιτικό σκαλί της χώρας του.

Nelson Mandela, ο αιώνιος πρόμαχος της ισότητας

> Οι δεσμοφύλακες τον διέταξαν να τρέξει μέχρι την πύλη της φυλακής του Ρόμπεν Άιλαντ την πρώτη μέρα που βρέθηκε εκεί. Εκείνος αρνήθηκε να το κάνει. Ένας συγκρατούμενος του Mandela είχε δηλώσει κάποτε σχετικά με το συμβάν: "Πάντοτε τόνιζε ότι αν σου πουν ότι πρέπει να τρέξεις, εσύ πρέπει να συνεχίσεις να περπατάς".

> Ήταν εκείνος που έπεισε τον Bill Clinton να βοηθήσει στον πόλεμο ενάντια στο HIV/AIDS στην Αφρική. Κάτι που φαινόταν αδιανόητο ή και ακατόρθωτο εκείνη την εποχή, έγινε πραγματικότητα με τη συνδρομή του Νοτιοαφρικανού ηγέτη.

Νέλσον Μαντέλα 2

> Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης παραμονής του στις φυλακές συναντήθηκε με δύο διαφορετικούς Νοτιοαφρικανούς Προέδρους. Εκείνοι χρειάστηκε να παρακάμψουν τους νόμους ώστε να βρεθεί εκτός κελιού και να κανονιστεί το ραντεβού μαζί τους.

> Είχε στην κατοχή του περισσότερα από 250 διαφορετικά βραβεία. Υπήρξε μέλος του Τάγματος του Αετού των Αζτέκων στο Μεξικό αλλά και Ιππότης του Βασιλικού Σουηδικού Τάγματος μεταξύ πολλών άλλων βραβεύσεων. Κέρδισε το Βραβείο Λένιν Ειρήνης της Σοβιετικής Ένωσης αλλά και Νομπέλ Ειρήνης. Ίσως κανείς άλλος πολιτικός του 20ου αιώνα δεν γνώρισε περισσότερες τιμές κατά τη διάρκεια της ζωής του.

> Όταν ο super star της Εθνικής Ολλανδίας και της Μίλαν, Ruud Gullit, κέρδισε την Χρυσή Μπάλα το 1987, την αφιέρωσε σε εκείνον.

Νέλσον Μαντέλα 3

> Η 18η Ιουλίου ονομάστηκε Nelson Mandela Day σε ολόκληρο τον πλανήτη ύστερα από εισήγηση των Ηνωμένων Εθνών. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος στην ιστορία που έλαβε αυτήν την τιμή.

> Το πόσο ιδιαίτερος υπήρξε, το περιέγραψε με τα καλύτερα λόγια ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος του George Bizos στο PBS: "Όταν οι δεσμοφύλακες με ρώτησαν αν θα πιω τσάι, εγώ τους είπα ότι δε συνηθίζω να πίνω κάτι ενώ οι άνθρωποι που εκπροσωπώ όχι. Εκείνοι φάνηκαν προσβεβλημένοι από το γεγονός ότι υπονόησα πως ίσως δεν θα σέρβιραν τον Nelson Mandela. Τελικά, όταν ήρθε το σερβίτσιο με το τσάι και τα σάντουιτς, συνειδητοποίησα ότι εγώ έτρωγα πολύ περισσότερο από εκείνον. Όταν τον ρώτησα γιατί δεν τρώει, μου απάντησε ότι κάποιος τον είχε κερδίσει στο τένις μες στη φυλακή και έτσι αποφάσισε να γίνει πιο fit ώστε να μπορέσει να πάρει την εκδίκησή του στο γήπεδο".


φωτογραφία © Getty Images 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.