
Ο Trump αναγκάζει την κινεζική ByteDance να πουλήσει το TikTok
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγορεί εδώ και μήνες, χωρίς αποδείξεις, την πολύ δημοφιλή πλατφόρμα βίντεο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες Παρασκευή διάταγμα που αναγκάζει τον κινεζικό όμιλο ByteDance να πουλήσει τις δραστηριότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες του TikTok, του διεθνούς μέσου του κοινωνικής δικτύωσης, μέσα σε 90 ημέρες, επισημοποιώντας τις απειλές που έχει πολλάκις εξακοντίσει.
"Υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις που με κάνουν να πιστεύω ότι η ByteDance μπορεί να λάβει μέτρα που απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών", εξηγεί στο διάταγμά του ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγορεί εδώ και μήνες, χωρίς αποδείξεις, την πολύ δημοφιλή πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο ότι διαβιβάζει προσωπικά δεδομένα Αμερικανών χρηστών για να χρησιμοποιηθούν από το Πεκίνο.
"Όπως έχουμε ήδη πει, το TikTok λατρεύεται από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς επειδή είναι ένας τόπος ψυχαγωγίας, προσωπικής έκφρασης και κοινωνικής σύνδεσης", αντέδρασε εκπρόσωπος της ByteDance. "Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε χαρά στις οικογένειες και σταδιοδρομίες γεμάτες νόημα σε όσους δημιουργούν στην πλατφόρμα μας επί πολλά χρόνια". Σε ένα πλαίσιο ισχυρών εμπορικών και πολιτικών εντάσεων με την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος έλαβε πριν από μία εβδομάδα ριζικά μέτρα όσον αφορά το TikTok και την πλατφόρμα WeChat.
Η τελευταία ανήκει στον κινεζικό κολοσσό Tencent και έχει μεγάλη παρουσία στη ζωή των Κινέζων (υπηρεσία μηνυμάτων, πληρωμές εξ αποστάσεως, κρατήσεις κλπ). Διέταξε να σταματήσουν, μέσα σε 45 ημέρες, κάθε συναλλαγή με αμερικανικούς εταίρους. Το νέο διάταγμα που υπογράφηκε χθες διευκρινίζει πως ο αγοραστής πρέπει να είναι αμερικανική εταιρία και "να αποδείξει τη θέληση και την ικανότητά της να συμμορφώνεται με το διάταγμα αυτό".
Ο κολοσσός της πληροφορικής Microsoft βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ByteDance για την εξαγορά του TikTok, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν όχι και ευρύτερα. Σύμφωνα με τον αμερικανικό τύπο, η συναλλαγή αυτή εκτιμάται από 10 δισ. έως 30 δισ. δολάρια. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πολλές φορές πως αν γίνει η εξαγορά, "ένα πολύ μεγάλο μέρος του τιμήματος πρέπει να επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών", επειδή, όπως είπε, μια τέτοια επιχείρηση δεν είναι δυνατή χωρίς τις αμερικανικές αρχές. Αυτή η απαίτηση προκάλεσε έντονες επικρίσεις και μια κάποια αμηχανία, πόσο μάλλον που οι απειλές και τα διατάγματά του έχουν στην πραγματικότητα καταστήσει υποχρεωτική μια συναλλαγή.
Παρατηρητές κατήγγειλαν "μαφιόζικες" μεθόδους.
Άλλοι ειδικοί για τη διαδικτυακή ασφάλεια εκτίμησαν πως το TikTok δεν αποτελεί μεγάλη απειλή για τη χώρα, πόσο μάλλον που τα δεδομένα του δικτύου αποθηκεύονται σε σέρβερ στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Σιγκαπούρη. Σύμφωνα με το χθεσινό διάταγμα, η ByteDance θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι κατέστρεψε όλα τα δεδομένα "Αμερικανών χρηστών, που αποκτήθηκαν ή διοχετεύθηκαν από το TikTok και τη Musical.ly", μια αμερικανική εφαρμογή που εξαγοράστηκε από την κινεζική εταιρία και ενσωματώθηκε στο TikTok.
Από: Capital.gr
Φωτογραφίες ©Getty Images
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Τι αλλάζει στον ΟΠΑΠ μετά από τη συνένωσή του με την Allwyn
Μία νέα εποχή για τον ΟΠΑΠ εγκαινιάζει η συμφωνία συνένωσης με την Allwyn αξίας 16 δισ. ευρώ, με ορίζοντα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου "ηγέτη" στη λοταρία και το on line gaming.
Έφυγε από τη ζωή ο Άλκης Γιαννακάς, 'Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη'
Ο γοητευτικός αντι-ήρωας του ελληνικού σινεμά, το "ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη" που έκλεψε καρδιές τη δεκαετία του ’70, δε μένει πια εδώ. Απεβίωσε στα 80 του, αφήνοντας πίσω μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά καρέ του ελληνικού κινηματογράφου.
Ο ελληνοαμερικανός επιστήμονας που πήρε το Νόμπελ Φυσικής
Η ιστορία του John M. Martinis, του φυσικού που με το έργο του άλλαξε την πορεία της κβαντικής έρευνας και συνέβαλε στη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, φωτίζει μια κρίσιμη σελίδα της επιστήμης.
Γιατί δεν πήρε ο Donald Trump το Νόμπελ Ειρήνης 2025-ποιο πρόσωπο επιλέχθηκε
Ο Donald Trump ήταν στις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2025 και επέμενε ότι το "αξίζει", αλλά τελικά δεν το πήρε. Ποιες είναι οι επιδόσεις, τα εμπόδια και η στάση της Επιτροπής που έκαναν τη διαφορά.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνοχος ο Βασίλης Μπισμπίκης-το πρόστιμο και η κατάθεσή του
Ο Βασίλης Μπισμπίκης τιμωρήθηκε με μεγάλο χρηματικό πρόστιμο για το τροχαίο - "Δεν είχα πιει, χτύπησα δύο αυτοκίνητα λόγω κακού χειρισμού", κατέθεσε.
Υποχρεωτικό από 1η Νοεμβρίου το IRIS για τις επιχειρήσεις
Από την 1η Νοεμβρίου, όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δέχονται πληρωμές μέσω IRIS, αλλιώς κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα. Το σύστημα αλλάζει ριζικά τις συναλλαγές στην Ελλάδα.
Γραφει Τιμος Σαλαμες