50 χρόνια κάθειρξη για δολοφονία δημοσιογράφου στο Μεξικό

Η καταδίκη του "Ελ Λάρι" αποτελεί σπάνια εξέλιξη στη χώρα, μια από τις πιο επικίνδυνες για τους δημοσιογράφους στον πλανήτη.

Γράφει: Esquire Editors 23 Αυγούστου 2020

Ο Χουάν Κάρλος Μορένο, που κρίθηκε ένοχος στη δίκη στην οποία κατηγορείτο ότι διέταξε να δολοφονηθεί το 2017 η δημοσιογράφος Μιροσλάβα Μπριτς, γνωστή για τις έρευνές της σχετικά με τη διακίνηση ναρκωτικών, καταδικάστηκε χθες Σάββατο σε ποινή 50 χρόνων κάθειρξης από ομοσπονδιακό δικαστή του Μεξικού, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Η καταδίκη του Μορένο, γνωστού και ως "Ελ Λάρι", που πιστεύεται ότι ήταν "ο ηθικός αυτουργός" της δολοφονίας της Μπριτς, αποτελεί σπάνια εξέλιξη στη χώρα, μια από τις πιο επικίνδυνες για τους δημοσιογράφους στον πλανήτη. Πάνω από 100 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ έχουν δολοφονηθεί εκεί από το 2000· το 90% των υποθέσεων αυτών παραμένει πάντα ανεξιχνίαστο.

Δημιουργείται σημαντικό προηγούμενο

Η εισαγγελία σημείωσε ότι η Μιροσλάβα Μπριτς, 54 ετών όταν έχασε τη ζωή της, δολοφονήθηκε "εκ προμελέτης". Η δημοσιογράφος είχε δεχθεί απειλητικά μηνύματα.

Πρόσθεσε ότι η βαριά ποινή αυτή δημιουργεί νομικό προηγούμενο όσον αφορά τις υποθέσεις εγκλημάτων εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης, υπογραμμίζοντας προς πρόκειται για τη βαρύτερη που έχει επιβληθεί για τέτοια υπόθεση.

Η Propuesta Cívica, μη κυβερνητική οργάνωση που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης, εκτίμησε από την πλευρά της ότι η καταδίκη δημιουργεί "σημαντικό προηγούμενο στη μάχη εναντίον της ατιμωρησίας εγκλημάτων με στόχο δημοσιογράφους".

Η Μιροσλάβα Μπριτς, η οποία εργαζόταν για τις εφημερίδες La Jornada και Norte de Ciudad Juárez, είχε βρεθεί νεκρή μέσα στο αυτοκίνητό της, με τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι, την 23η Μαρτίου 2017, στη μεξικανική πολιτεία Τσιουάουα.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Περισσότερα από 1000 κρούσματα Covid-19 σε μια μέρα

Για πρώτη φορά μετά τον Μάιο, ο εφιάλτης επιστρέφει στη γειτονική χώρα.

Λουκέτο σε δύο γνωστά εστιατόρια της Μυκόνου

Δεν έκοβαν αποδείξεις και τιμωρήθηκαν αναλόγως.