Η Ευρώπη τρέμει ένα δεύτερο lockdown

Καλπάζει ο κορονοϊός σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στη Γηραιά Ήπειρο.

Γράφει: Esquire Editors 04 Οκτωβρίου 2020

Τα βλέμματα και οι συζητήσεις στην Σύνοδο Κορυφής μπορεί να ήταν στραμμένες στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, ωστόσο εκείνο που απασχολούσε έντονα τους "27" ήταν ένα ζήτημα που δεν υπήρχε στην ατζέντα και δεν ήταν άλλο από την έξαρση του κορονοϊού που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

"Τρεις ώρες αφιέρωσαν οι ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο θέμα αυτό, ενώ δεν ήταν στην ατζέντα, για να συζητήσουν διαφορετικές επιλογές" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαιώνοντας τον προβληματισμό που επικρατεί.

Η ανησυχία είναι κάτι παραπάνω από έντονη καθώς το ενδεχόμενο ενός δεύτερου "lockdown" θα οδηγήσει πιθανότητα το οικονομικό οικοδόμημα της Ε.Ε. στην κατάρρευση. "Υπάρχει μια εντονότατη ανησυχία από όλους. Μια ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να κρατήσουμε ανοιχτές τις οικονομίες μας περιορίζοντας ταυτόχρονα την εξάπλωση του ιού" είπε ο πρωθυπουργός περιγράφοντας το κλίμα που επικράτησε στις Βρυξέλλες.

Μία μέρα μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πιο συγκεκριμένος, κάνοντας λόγο για συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών ώστε να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος γενικής απαγόρευσης. "Νομίζω ότι υπάρχει μια γενική συμφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown" είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο AthensDemocracy Forum.

Οι "27" μπορεί να μη θέλουν να σκέφτονται το ενδεχόμενο να ξαναβάλουν "λουκέτο" στις χώρες τους, αλλά κανείς δεν βάζει στο χέρι του στη φωτιά, από τη στιγμή που η νόσος καλπάζει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η οικονομική στήριξη από τις κυβερνήσεις θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, τη στιγμή που ακόμα δεν έχουν δοθεί τα κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης για το πρώτο κύμα του κορονοϊού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως κανείς αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να δώσει καμία απάντηση για το τί θα γίνει τον χειμώνα. "Μπορούμε να ζήσουμε με τον ιό και να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη συνήθη οικονομική δραστηριότητα δίχως ένα πλήρες lockdown και δίχως να συσσωρευτεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας; Πιστεύω ότι κανείς δεν έχει την απάντηση ακόμη, γιατί έχουμε μπροστά μας τρεις-τέσσερις πολύ δύσκολους μήνες"

Ο κορονοϊός σπάει όλα τα ρεκόρ

Ο Οκτώβριος μπήκε αρνητικά για αρκετές χώρες με την πανδημία να καλπάζει. Στην Βρετανία μέσα σε μία ημέρα καταγράφηκαν 12.872 κρούσματα από 6.968 που ήταν την Παρασκευή. Ο υψηλότερος αριθμός περιστατικών Covid-19 σημειώθηκε τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία, με 2.844 νέα κρούσματα και 27 νεκρούς.

Η κυβέρνηση εξετάζει τόσο το ενδεχόμενο να μειώσει το ωράριο λειτουργίας καφέ και εστιατορίων σε περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, όσο και την επέκταση του μέτρου για υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε ανοικτούς χώρους, στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας. Νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε στην Γαλλία με 16.972 κρούσματα σε ένα 24ωρο ενώ 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από την πανδημία στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 2.563 μέσα σε μία ημέρα και ακόμη 19 ασθενείς υπέκυψαν στον Κορονοϊό.

Αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε και στη Βόρεια Μακεδονία καθώς για πρώτη φορά καταγράφηκαν 225 νέα κρούσματα, ενώ 6 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τη νόσο κατέληξαν κατά το τελευταίο 24ωρο.

Όχι σε επιπρόσθετα μέτρα

Στην χώρα μας η κατάσταση δείχνει να είναι ισορροπημένη και τα προβλήματα εστιάζονται κυρίως στην Αθήνα, στους οίκους ευγηρίας και στα εργοστάσια. Χθες ανακοινώθηκαν 267 κρούσματα με τα 123 να εντοπίζονται στην Αττική, ενώ 7 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

Στην Αττική φαίνεται με τα μέχρι τώρα στοιχεία πως δεν υπάρχει επιθετική αύξηση της νόσου, όμως το σύστημα υγείας αρχίζει να πιέζεται σημαντικά με τον αριθμό των διασωληνωμένων να αυξάνεται συνεχώς. Ωστόσο οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ένα θετικό στοιχείο καθώς οι πολίτες μπορούν να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.

Η κυβέρνηση αναμένει την εβδομάδα έρχεται να δει τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί. "Δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για πρόσθετα μέτρα. Όπου έχουμε τοπικά θα λαμβάνονται με μεγάλη ταχύτητα μέτρα" είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες.

Το Μαξίμου τονίζει πως με την πιστή εφαρμογή των μέτρων θα μπορέσει η χώρα μας να μειώσει τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και να μην χάσουν άλλοι συμπολίτες μας τη ζωή τους. "Τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι ήδη πολλά. Σημασία έχει η εφαρμογή τους. Αν τα εφαρμόζουμε σωστά, τότε δεν θα υπάρξει ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα" τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear