Το πρώτο βήμα έγινε για να τσακίσουμε τον φασισμό

Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση. Η σημερινή απόφαση όμως δεν είναι αρκετή για να αποτινάξουμε ό,τι μας λερώνει ως κοινωνία.

"Παύλο, Παύλο τα κατάφερες… γιε μου”. Η κραυγή της Μάγδας Φύσσας, της μάνας σύμβολο, πνίγεται μέσα στα χειροκροτήματα, τα συνθήματα και τις φωνές χιλιάδων διαδηλωτών. Όλοι μαζί πανηγυρίζουν κατά του φασισμού και του νεοναζιστικού μορφώματος που κατάφερε να μπει στην ελληνική Βουλή και σήμερα καταποντίστηκε ως μία ύστατη ένδειξη δικαιοσύνης για όλο το αίμα που έχυσε- για όλα τα θύματά της.

Το πρώτο βήμα έγινε για να τσακίσουμε τον φασισμό

Μετά από μία μακρά δικαστική μάχη, που κράτησε 5,5 χρόνια και μετά από 7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε αρχικά τον Γιώργο Ρουπακιά ως ένοχο για τη δολοφονία του μουσικού και έπειτα, τον "Φύρερ” της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο και τους πρώην βουλευτές της για σύσταση αλλά και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Μία ιστορική καταδίκη, όχι μόνο για τη σύγχρονη ελληνική δημοκρατία, που διαγράφει μία μαύρη σελίδα στην ιστορία της, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Ποτέ άλλοτε, παγκοσμίως δεν έχει κριθεί ένοχο ως εγκληματική οργάνωση ακροδεξιό κόμμα- και αυτός ναι, είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για να πανηγυρίζουμε. 

Η σημερινή ημέρα όμως δεν είναι μόνο για πανηγυρισμούς, αλλά και για προβληματισμό. Ουσιαστικά είναι η πρώτη απόφαση για να μπει ένα τέλος σε εκείνους που θέλουν να μολύνουν με φασιστικά μορφώματα την κοινωνία. "Είναι μια καλή απόφαση η καταδίκη των δολοφόνων. Αλλά η απόφαση δεν μου λέει τίποτα αν δεν δω να μπαίνουν φυλακή οι δολοφόνοι με την ποινή που θα τους απαγγελθεί. Αν πάρουν αναστολή δεν θα έχει αποδοθεί δικαιοσύνη", δήλωσε η Μάγδα Φύσσα, υποδεικνύοντας πόσο καίρια είναι η απόφαση για τις ποινές. Θα δοθούν ελαφρυντικά στους καταδικασμένους Χρυσαυγίτες; Θα πέσουν στα μαλακά ή θα εκτίσουν την ποινή φυλάκισης που αναλογεί στα εγκλήματά τους (Η ποινή για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι από 5 έως 15 έτη, με ελαφρυντικό από 1 έως 5 έτη. Η ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξη με ελαφρυντικό από 2 εως 8 χρόνια); Ερωτήματα που πολύ σύντομα θα βρουν απάντηση- ελπίζουμε αυτή που όλοι έχουμε ανάγκη και πρέπει να ακούσουμε στο όνομα της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.

 

#GDtrial

Posted by Golden Dawn Watch on Tuesday, October 6, 2020

Εκτός από μία ιστορική, πρώτη απόφαση, η σημερινή ημέρα είναι ένα μεγάλο, πρώτο -όχι τελευταίο- βήμα για να τσακίσουμε τον φασισμό. Θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι ο αγώνας για την πάταξή του τελείωσε στις 7 Οκτωβρίου του 2020 μέσα σε μία δικαστική αίθουσα. Πρέπει να παλέψουμε μαζί του προσωπικά και συλλογικά σε σχολεία, δρόμους, χώρους εργασίας, σχέσεις, σπίτια. Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη μας για αυτούς που αποφασίζουμε να ψηφίζουμε. Οφείλουμε να μην ξεχάσουμε. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος γεμάτος εμπόδια και τρικλοποδιές. Βρισκόμαστε όμως στην αφετηρία με ελπίδα και αισιοδοξία- ίσως τελικά, το κακό δεν κερδίζει πάντα- ίσως, το 2020 να μην είναι τόσο κακή χρονιά. 


φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear