8 χρόνια χωρίς τον Παύλο Φύσσα

Η στυγερή δολοφονία του αδικοχαμένου μουσικού ήταν η πρώτη πρόκα στο φέρετρο της Χρυσής Αυγής.

Κερατσίνι, ώρα 9 το βράδυ, 17 Σεπτεμβρίου 2013. Η Ελλάδα συνεχίζει να βυθίζεται στη βαθιά οικονομική κρίση, μία κρίση που έχει μεταμορφωθεί σε κρίση αξιών ενώ το πολιτικό σκηνικό δείχνει έκρυθμο και ασταθές. Εκείνη η Τετάρτη δε διέφερε σε τίποτα άλλο. Ήταν άλλη μία από εκείνες τις κάπως ζοφερές βραδιές που ζήσαμε όλοι τα τελευταία χρόνια -βραδιές που ζούσε και ο Παύλος Φύσσας- και θέλουμε να ελπίζουμε ότι αποτελούν παρελθόν. Μία παρέα είχε μαζευτεί να δει μπάλα στην καφετέρια "Κοράλι". Αυτό, όχι κάτι περισσότερο, ούτε τίποτα λιγότερο.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα η αστυνομία έφτασε στο σημείο. Είχε δεχθεί, λίγο νωρίτερα, μία κλήση που έκανε λόγο για 50 άτομα τα οποία κατευθύνονταν προς την καφετέρια. Η παρέα που αναφέρθηκε πιο πριν είχε διαπληκτιστεί με 2-3 άλλους που βρίσκονταν εκεί.

Το θέαμα, τελικά, που αντίκρισαν οι αστυνομικοί ήταν ένας πολύ άσχημα μαχαιρωμένος νεαρός, πνιγμένος στα αίματα αλλά διατηρώντας ακόμα τις αισθήσεις του να υποδεικνύει τον δράστη της επίθεσης. Ο 34χρονος Παύλος Φύσσας, πιο γνωστός από την πορεία του στη rap σκηνή ως Killah P, θα άφηνε την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα στο Γενικό Κρατικό Νικαίας. Αν ζούσε, σήμερα, θα ήταν 42 ετών. Δεν είναι, όμως, ζωντανός.

Τι ακριβώς είχε συμβεί; Σήμερα, 8 χρόνια μετά, η δίκη της Χρυσής Αυγής ολοκληρώθηκε. Το γεγονός όμως παραμένει το εξής: Ένα νεαρό παιδί με αντιφασιστική δράση δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από έναν μαχαιροβγάλτη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς χωρίς να το γνωρίζει εκείνο το βράδυ ίσως έκανε το μοιραίο λάθος, ίσως έβαλε την πρώτη πρόκα στο φέρετρο του νεοναζιστικού μορφώματος. Αν και η αλήθεια είναι ότι οι βρικόλακες έχουν την κακή συνήθεια να ανασταίνονται όταν οι συνθήκες το ευνοούν.


"Όλοι τώρα τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα"έστελνε μέσω sms το μοιραίο βράδυ στα μέλη της οργάνωσης ο πυρηνάρχης Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης.


Τον Ιούλιο του 2019 τον ακούσαμε να δηλώνει ενώπιον του δικαστηρίου, κατά τη διάρκεια της δίκης, το αμίμητο "Κρατώντας το μαχαίρι έκανα τα χέρια μου προς τα πάνω για να προστατευθώ. Ήταν πιο ψηλός από εμένα. Τα σήκωσα για να προστατέψω το κεφάλι μου. Του έριξα στα ποδιά για να κάνει πίσω. Όπως πήγα για τη δεύτερη είχε πέσει και τον πέτυχα στην καρδιά". Ήταν όμως μία άλλη φράση του που μάλλον θα μείνει μυθική: "Μια απλή ανθρωποκτονία ήταν και το έκαναν θέμα". Τι μπορεί άραγε να είναι πολύπλοκο στο μυαλό ενός ανθρώπου που θεωρεί τον συνάνθρωπό του σφαχτάρι;

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, όσο και αν προσπάθησαν τα μεγαλόσχημα στελέχη της Χρυσής Αυγής να αρνηθούν οποιαδήποτε σχέση μαζί του, δεν ήταν απλά ένας περαστικός που διαπληκτίστηκε με τον Φύσσα. Ήταν ένα μέλος της ΧΑ, σε αρκετά υψηλό πόστο όσον αφορά την οργάνωση της Νίκαιας όπου υπήρξε αναπληρωτής οικονομικός υπεύθυνος. Ήταν εκεί, δίπλα στον Ηλία Παναγιώταρο, όταν το νεοναζιστικό μόρφωμα είχε οργανώσει περιφορά του αγίου στην πολύπαθη συνοικία του Αγίου Παντελεήμονα. Ήταν παρών ακόμα και σε κατασκήνωση της ΧΑ στην Πελοπόννησο, διοργανωμένη από τον Γιάννη Λαγό, με σκοπό τα στρατιωτικά γυμνάσια και την κατήχηση στα νεοναζιστικά ιδεώδη.

8 χρόνια χωρίς τον Παύλο Φύσσα

"Όλοι τώρα τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα" έστελνε μέσω sms εκείνο το μοιραίο βράδυ στα μέλη της οργάνωσης ο πυρηνάρχης Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης. Ο Γιάννης Λαγός ήταν, όπως όλα δείχνουν, ενήμερος για τα μηνύματα, όπως αντίστοιχα μάλλον γνώριζε την τρομακτική ατάκα που είχε ξεστομίσει ο πρώτος: "Δε θα μείνει τίποτα όρθιο. Τίποτα! Ό,τι κινείται, σφάζεται".

Όσο για τον "Φύρερ" της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο; Ακόμα και αν κάποιος είναι διατεθειμένος να πιστέψει ότι δεν έβαψε άμεσα τα χέρια του με αίμα, η δική του καθοδήγηση ήταν που οδήγησε μέχρι τη δολοφονία του Φύσσα αλλά του 27χρονου Πακιστανού, Σαχζάτ Λουκμάν, κάποιους μήνες νωρίτερα.


Διότι, τελικά, ο νεαρός μουσικός έγινε το σύμβολο μίας γενιάς που προσπαθεί με γυμνά χέρια να παλέψει ενάντια σε μαχαίρια.


Σήμερα, τα γεγονότα αυτά δείχνουν μακρινά αλλά και τόσο κοντινά. Έχουν περάσει ήδη επτά χρόνια από τις δολοφονίες. Ο Παύλος Φύσσας θα έπρεπε να είναι 42 ενώ ο Λουκμάν μόλις 35 χρονών. Μετά τη δίκη της Χ.Α. κάποιοι μιλούν για νίκη της δημοκρατίας, όμως εκείνοι που πρώτα από όλα αξίζουν συγχαρητήρια είναι πρωτοβουλίες όπως το Golden Dawn Watch που δεν άφησαν ούτε μία μέρα να ξεχαστεί η οργάνωση που λέρωσε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο το πολίτευμά μας.

Ευτυχώς, ο κόσμος δεν ξεχνά (τουλάχιστον όχι ακόμα) τους μάρτυρες. Διότι, τελικά, ο νεαρός μουσικός έγινε το σύμβολο μίας γενιάς που προσπαθεί με γυμνά χέρια να παλέψει ενάντια σε μαχαίρια. Μίας φουρνιάς ανθρώπων που είδαν δίπλα τους να γιγαντώνεται το θηρίο του ναζισμού για άλλη μία φορά.

Όχι, μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις· σε τέτοιον βαθμό ώστε να φτάσει μέχρι τη Βουλή αλλά κυρίως να μολύνει κάθε πιθανή και απίθανη γειτονιά, κάθε εργασιακό χώρο, κάθε πλατεία και κάθε γήπεδο. Ίσως, βέβαια ήταν εκεί από πριν, απλά δεν τολμούσε να το βροντοφωνάξει.

 

Περνώντας μέχρι πρότινος από τα (πρώην πια) κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων, αυτό που αντικρίζει κανείς πια σήμερα είναι μία εικόνα εγκατάλειψης ή πιο ορθά το φάντασμα του Μιχαλολιάκου που περιμένει την αποκαθήλωσή του. 

Ίσως ,αν ζούσε ο Φύσσας να έσκαγε ένα χαμόγελο με την όλη κατάσταση. Το ζητούμενο όμως είναι ο ναζισμός να καταπολεμηθεί στη ρίζα του. Και όχι να βρει καταφύγιο σε ανήλιαγα υπόγεια και ξενοδοχεία αμφιβόλου ποιότητας, μέχρι να φουντώσει για άλλη μία φορά στην πρώτη ευκαιρία.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.