Κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν αλλά σίγουρα προκάλεσε αίσθηση. Η εισαγγελέας της έδρας του δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγή είχε δώσει δείγματα γραφής, για το πώς "διαβάζει" την υπόθεση της  εγκληματικής οργάνωσης, προτείνοντας να απαλλαγούν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Ήταν μια προσέγγιση με νομικούς δείκτες που επικρίθηκε μεν από πολλές πλευρές αλλά τα μάτια όλων ήταν στον τελικό κριτή. Την πρόεδρο του Δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη και τους δυο τακτικούς δικαστές. Εκείνοι απάντησαν διαφορετικά και με κάθετο τρόπο και εκκίνησαν τη διαδικασία των ποινών.

Εκεί η Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε ψηλές ποινές (σε κάποια σημεία πιο ψηλά από την τελική απόφαση των δικαστών και υπήρξε μια παλινωδία στη χορήγηση ελαφρυντικών. Εκεί όμως μια φράση της  εκλήφθηκε ως "απολογία" προς τους κατηγορούμενους:  "Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση", είπε και συνέχισε: "Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πίστη στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της πρότασής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή Η κρίση για τα ελαφρυντικά ανήκει στο δικαστήριο".

Αναστολές

Με βάση όλα αυτά υπήρχε η αίσθηση πως θα υπάρξει (λογικό ήταν) στην πρόταση για τις αναστολές μέχρι το Εφετείο μια σειρά κατηγορουμένων που θα ζητηθεί να παραμείνουν ελεύθεροι. Όταν όμως σε μερικές φράσεις σκιαγράφησε μια κοινή πρόταση για όλους και μάλιστα μια πρόταση που οδηγεί σε αναστολή σε όλους πλην Ρουπακιά, ο ασκός του Αιόλου, άνοιξε. "Εισαγγελέας υπεράσπισης" της Χρυσής Αυγής, ήταν η απάντηση (γεμάτη οργή είναι η αλήθεια) από την πολιτική αγωγή.

Η εγγύτητα στην τελική κρίση, και κυρίως η δυσαρέσκεια που εξέφρασε η πολιτική αγωγή, συνολικά για τις επιμέρους ποινές στους συνεργούς της δολοφονίας Φύσσα, στην επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες και στο ΠΑΜΕ, έφεραν την έκρηξη.

Η απόφαση

Σήμερα δευτερολογούν οι υπόλοιποι συνήγοροι υπεράσπισης και πλέον βρισκόμαστε μια ανάσα από την τελική απόφαση. Άρα τα μάτια είναι και πάλι στραμμένα στην Μαρία Λεπενιώτη και τους δυο τακτικούς δικαστές. Η απάντησή τους πιθανόν θα δοθεί η σήμερα το βράδυ, ή το πιθανότερο αύριο.

Ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων

Μετά την ολοκλήρωση δίκης μείζονος ενδιαφέροντος με πολυετή διάρκεια, λόγω της έλλειψης υποδομών, με αφορμή δημόσιες  τοποθετήσεις  παραγόντων της δίκης,  εκπροσώπων κομμάτων  και   δημοσιεύματα, που στρέφονται  με απαξιωτικά σχόλια και ανοίκειους χαρακτηρισμούς, κατά εισαγγελικού λειτουργού και στοχοποιούν αυτή, για  την κατά συνείδηση κρίση της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, (χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία  της υπόθεσης), τονίζει  για ακόμη μια φορά πως είναι σεβαστή η καλόπιστη κριτική προς τη δικανική κρίση των εισαγγελικών λειτουργών, πλην όμως η κριτική αυτή δεν επιτρέπεται να  υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών, στοιχείο που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Από: capital.gr


φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ