Χρήστος Παππάς: Το προφίλ του Νο2 της Χρυσής Αυγής

Ο υπαρχηγός του Νίκου Μιχαλολιάκου και από τα ιδρυτικά στελέχη της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής παραμένει άφαντος, δηλώνοντας ότι η καταδίκη του είναι άδικη.

Γράφει: Esquire Editors 23 Οκτωβρίου 2020

Ο Χρήστος Παππάς, ο υπαρχηγός του Νίκου Μιχαλολιάκου και από τα ιδρυτικά στελέχη της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής είναι πλέον καταζητούμενος, καθώς επέλεξε να εξαφανιστεί για να μην καταλήξει στη φυλακή. Ο Παππάς, όσο κι αν προσπάθησε να αλλάξει το προφίλ του, δεν είναι τίποτε άλλο από έναν αμετανόητο νεοναζί. Και αυτό το αποδεικνύει και πρόσφατο οπτικό υλικό.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, ο Παππάς, πήγε την 1η Οκτωβρίου στο Αστυνομικό τμήμα και παρουσιάστηκε, αλλά έκτοτε δεν έδωσε σημεία ζωής. 

Ποιος είναι ο Παππάς - Ο ιδεολόγος της οργάνωσης

Η σχέση του Χρήστου Παππά με τον φασισμό και τον ναζισμό ξεκινά από παλιά. Ο πατέρας του Ηλίας Παππάς ήταν στρατιωτικός, ανώτατος αξιωματικός του Πυροβολικού και συνεργάτης της Χούντας των Συνταγματαρχών, αλλά και του Γ. Παπαδόπουλου. 

Ο Ηλίας Παππάς σε ηλικία 17 ετών συμμετείχε ως Εθνικός Διαφωτιστής στην περιοχή του στο τμήμα διαφωτίσεως της οργανώσεως Ε.Ο.Ε.Α. του Στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα. Αποστρατεύθηκε στις 15 Μαρτίου του 1975 καθώς φέρεται να συμμετείχε στο αποκαλούμενο "Πραξικόπημα της πιτζάμας" το βράδυ της 24ης πρός την 25η Φεβρουαρίου 1975, όταν είχαν συλληφθεί και άλλοι 37 αξιωματικοί, μεταξύ τους ο Νικόλαος Ντερτιλής.

Ο Χρήστος Παππάς ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, υπήρξε ιδρυτής των εκδόσεων "Ηλιοφόρος" εκδίδοντας βιβλία εθνικιστικού περιεχομένου. Φέρεται να ήταν μέλος της ΕΠΕΝ της οποίας πρόεδρος της νεολαίας υπήρξε ο Νίκος Μιχαλολιάκος. 

Αργότερα διετέλεσε ιδρυτικό μέλος της Χρυσής Αυγής αλλά και στενός συνεργάτης του Νίκου Μιχαλολιάκου. 

Ο Παππάς ήταν και η αφορμή για να δέσει η κατηγορία για την "εγκληματική οργάνωση", καθώς φέρεται να είχε έναν ειδικό ρόλο στον ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής. Γι' αυτό άλλωστε βαρύνεται με τις κατηγορίες για "ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης", "παράνομη οπλοκατοχή" και "υπεξαίρεση μνημείων".

Οι αρχές που ερευνούσαν τη δολοφονία Φύσσα, εντόπισαν στο σπίτι του στα Ιωάννινα ένα οργανόγραμμα το οποίο ταυτίζεται με το κρυφό καταστατικό της Χρυσής Αυγής. Το καταστατικό προσπάθησαν να το κρύψουν με κάθε τρόπο οι χρυσαυγίτες ώστε να αποφύγουν την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Το κρυφό καταστατικό απέδειξε την σιδηρά πειθαρχία και τη δομή της οργάνωσης. Πως τίποτα δεν γίνεται χωρίς την έγκριση του αρχηγού.

Παππάς: Το νούμερο δύο της Χρυσής Αυγής

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος προσκομίζοντας έγγραφο στο δικαστήριο, επί της ουσίας "κάρφωσε" τον Χρήστο Παππά ως "νούμερο 2" της ναζιστικής οργάνωσης. Το έγγραφο με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου του 1991 έχει τη σφραγίδα της Κεντρικής Διοίκησης της Χρυσής Αυγής και υπογράφεται από τον Χρήστο Παππά.

Το μη ναζιστικό προφίλ που προσπάθησε να δείξει

Σε έρευνα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο σπίτι του Παππά στην Ανατολή Ιωαννίνων το Σεπτέμβριο του 2013, εκτός από τα όπλα που βρέθηκαν, εντοπίστηκε και πλήθος από ναζιστικά memorabilia. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν δύο φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζεται να είναι ντυμένος με την επίσημη στολή των SS χαιρετώντας ναζιστικά μπροστά από ναζιστική σημαία, ενώ στην δεύτερη να φοράει το περιβραχιόνιο των ναζί.

Σε άλλο, πραγματικά ανατριχιαστικό φωτογραφικό υλικό, παρουσιάζεται με την οικογένειά του να χαιρετάει ναζιστικά, να μαθαίνει στα παιδιά του να χαιρετούν ναζιστικά, ενώ ευχετήριες κάρτες του ίδιου και της συζύγου του φέρουν τη σβάστικα και χρονολογία σύμφωνα με ημερολόγιο που ξεκινά από το έτος γέννησης του Χίτλερ. 

Διατηρούσε επίσης αλληλογραφία με τον Λεόν Ντεγκρέλ, Βέλγο δημοσιογράφο, πολιτικό και καταδικασμένο, που είχε ενταχθεί στα Waffen SS και είχε λάβει παράσημο από τον Χίτλερ. Σε επιστολή του προς τον Ντεγκρέλ τον αποκαλεί "ήρωα στρατηγέ" ενώ διακηρύσσει την πίστη του ίδιου προς το πρόσωπο του Χίτλερ.

Σε άρθρο του ο Χρήστος Παππάς έχει γράψει πως "Εμείς οι Έλληνες εθνικοσοσιαλιστές θα σταθούμε προσοχή στην επέτειο της αυτοκτονίας του Χίτλερ και της Εύα Μπράουν χαιρετώντας με τον αιώνιο χαιρετισμό και θα κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή. Στην καρδιά μας φουντώνει η πίστη με τα λόγια του Φύρερ 'σε μια δυο γενιές θα μου αποδοθεί δικαιοσύνη'".

Στις 23 Απριλίου του 2013 "με εντολή Γενικού Γραμματέα και με υπογραφή Χρήστου Παππά, στάλθηκε στα μέλη της Χρυσής Αυγής η εγκύκλιος ότι "θα πρέπει να λειτουργήσουμε με τα όργανα του κινήματος σαν ένας πολιτικός απελευθερωτικός στρατός του Εθνικισμού και να εφαρμόσουμε πιστά την πάγια αρχή του στρατιωτικού δόγματος που λέγεται απαρέγκλιτη πίστη και υπακοή στην ιεραρχία". Η εγκύκλιος τελειώνει με το "Ζήτω η νίκη! Ζήτω ο Αρχηγός!", αντίστοιχα των χιτλερικών "Sieg Heil" και "Heil Mein Führer.

Από: thetoc.gr

φωτογραφία 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης