Πώς φτάσαμε στο σκληρό lockdown

Σε τροχιά σκληρού lockdown μπαίνει η χώρα από την Παρασκευή.

Γράφει: Esquire Editors 12 Νοεμβρίου 2020

Η βαριά επιδημιολογική εικόνα της χώρας η οποία βρίσκεται πλέον στην έκτη μέρα του lockdown, οδήγησε σε νέα μέτρα, με αποτέλεσμα από το πρωί της Παρασκευής να τίθεται σε εφαρμογή και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις εννέα το βράδυ έως τις πέντε το πρωί σε όλη την επικράτεια.

Τα δυσθεώρητα ύψη κρουσμάτων που χθες έφτασαν τα 2.752, το νέο ρεκόρ των 43 ημερησίων θανάτων και ο αριθμός των διασωληνωμένων που βρίσκεται μια ανάσα μακριά από το ψυχολογικό όριο των 300 ανάγκασαν τις αρχές σε επιβολή ακόμη σκληρότερης καραντίνας.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα νούμερα του κορονοϊού στην Αττική με 635 κρούσματα σε ένα μόλις 24ωρο ενώ η Θεσσαλονίκη παρότι βρίσκεται επί 12 μέρες σε lockdown εμφάνισε μόνο χθες 777 μολύνσεις.

Παράλληλα, η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία είναι αφόρητη, με το σύστημα υγείας να φτάνει μέρα με τη μέρα στα όριά του, καθώς 297 άνθρωποι βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ λόγω της πανδημίας. 

Οι ανάγκες για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι ήδη πολύ μεγάλες στα αστικά κέντρα με βάση και τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας που δείχνουν ότι στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν μείνει κενές παρά μόνο 16 κλίνες. Εξού και η ανακοίνωση Κικίλια για διάθεση άλλων 50 κλινών στη Βόρεια Ελλάδα έως την Κυριακή.

Αναλυτική κατάσταση με τη λειτουργία κλινών ΜΕΘ

Όπως αναφέρει το υπουργείο, σε όλη τη χώρα λειτουργούν συνολικά 1.104 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων 781 είναι κατειλημμένες και 323 κενές (ποσοστό 29%).

Οι ΜΕΘ-non COVID είναι 608, οι 446 είναι κατειλημμένες και οι 162 κενές (ποσοστό 26,5%). Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 496. Από αυτές, 335 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 32,5%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 148. Από αυτές, 132 είναι κατειλημμένες και 16 κενές (ποσοστό 11%). 

Στα νοσοκομεία της Αττικής οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 206. Από αυτές, 130 είναι κατειλημμένες και 76 κενές (ποσοστό 37%).

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.773. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.513 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής): 485 (από τις 1.133 διαθέσιμες κλίνες)

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 212 (από τις 426 διαθέσιμες κλίνες)

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 524 (από τις 719 διαθέσιμες κλίνες)

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 697 (από τις 1.149 διαθέσιμες κλίνες)

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 249 (από τις 413 διαθέσιμες κλίνες)

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 200 (από τις 534 διαθέσιμες κλίνες)

7η ΥΠΕ (Κρήτης): 39 (από τις 231 διαθέσιμες κλίνες)

Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 107 (από τις 168 διαθέσιμες κλίνες) 

Εξαδάκτυλος: Δεν απέχουμε πολύ από τις εικόνες που είδαμε στα νοσοκομεία της Ιταλίας

Με φόντο την κατάσταση των νοσοκομείων, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, δηλώνοντας -μέσω του ΣΚΑΙ- ότι η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από τις εικόνες που παρουσίαζαν τα νοσοκομεία της Ιταλίας κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, απηύθυνε έκκληση στους γιατρούς όλης της χώρας να μεταβούν στη συμπρωτεύουσα προκειμένου να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους.


Τι αλλάζει στη ζωή μας από το πρωί της Παρασκευής

Μετά από όλα αυτά και σε συνδυασμό με τις πρόσφατες εικόνες συνωστισμού και τα κορονοπάρτι που κάποιοι έκαναν ακόμη και με lockdown, από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου οι μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα θα περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες μετά τις 9:00 το βράδυ και έως τις 5:00 το πρωί.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται αυστηρά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων. Ωστόσο, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για αυτούς τους λόγους.

Ουσιαστικά, αυτό που δεν επιτρέπεται πλέον είναι η έξοδος από το σπίτι για άθληση μετά τις εννέα το βράδυ. Διευκρινίστηκε όμως, ότι η η απαγόρευση αφορά την ατομική άθληση και όχι την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων.

Παράλληλα, απαγορεύεται το κυνήγι και το ψάρεμα, ενώ για την τηλεργασία, ανακοινώθηκε ότι κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας. 

Την ίδια ώρα, συστήνεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.

Από: thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear