Τα πιο διαδεδομένα fake news για την Covid-19

Τι είδους θεωρίες συνωμοσίας κυκλοφορούν λίγο πριν τα Χριστούγεννα για τον κορονοϊό;

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 23 Δεκεμβρίου 2020

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να γεμίσει το διαδίκτυο με παλαβές φήμες και fake news; Όπως έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, η κρίση εκτός από ευκαιρίες γεννά και θεωρίες συνωμοσίας, ακόμα και από ανθρώπους που δεν το περιμένεις. Φέτος, με την πανδημία της Covid-19 να έχει κυριαρχήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολλές ιστορίες επιστημονικής φαντασίας: Πρόκειται για κατάρα του Αλλάχ με σκοπό να τιμωρήσει του Κινέζους για την καταπίεση της μουσουλμανικής κοινότητας των Ουϊγούρων, είναι ένα όπλο των εξωγήινων για να κατακτήσουν τον πλανήτη μας, η τεχνολογία 5G κρύβεται πίσω από τον νέο κορονοϊό.

Fake news έρχονται και παρέρχονται, hoaxes δίνουν το ένα τη σκυτάλη στο άλλο. Είναι λογικό και -δυστυχώς- αναμενόμενο, καθώς η έλλειψη πληροφορίας και ερευνών που υπάρχει γύρω από τον νέο κορονοϊό, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για να ανθήσουν οι αφηγήσεις των αρνητών της αλήθειας και της επιστήμης. Ποιες όμως είναι εκείνες οι θεωρίες συνωμοσίας που κυριαρχούν περισσότερο τον τελευταίο καιρό;

Η γυναικεία στειρότητα

Τα πιο διαδεδομένα fake news για την Covid-19HUGH HASTINGS GETTY IMAGES

Για όσες γυναίκες βρίσκονται στη διαδικασία τεκνοποίησης, κάποια fake news δημιουργούν πραγματικό πανικό. Κινδυνεύει, λοιπόν, κάποια κοπέλα που θέλει να κάνει παιδί να έχει προβλήματα στειρότητας αν κάνει το εμβόλιο της Pfizer-BionTech; Όπως διαβάζουμε σε αναλυτικό ρεπορτάζ των New York Timesμε τον χαρακτηριστικό τίτλο "Όχι, το εμβόλιο της Pfizer δεν προκαλεί στειρότητα", πρόκειται για μύθευμα και τίποτα άλλο. "Είναι μύθος, δεν είναι ακριβές - δεν υπάρχει καμία απόδειξη για κάτι τέτοιο" λέει ο Saad Omer, ειδικός του εμβολιασμού στο Πανεπιστήμιου του Γιέιλ.  


Ο Yeadon έλεγε στα τέλη του Νοεμβρίου ότι "η πανδημία έχει ουσιαστικά λήξει", λίγο καιρό πριν το Λονδίνο οδηγηθεί ξανά σε lockdown εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων.


Σίγουρα, κανείς δεν πρέπει να δέχεται χωρίς δεύτερη κουβέντα τα όσα προσφέρουν ή προτείνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, για ως γνωστόν "τα λεφτά είναι πολλά". Για αυτό, όμως, υπάρχουν έρευνες, ελεγκτικοί μηχανισμοί, διακρατικές συμφωνίες. Μάλιστα, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας φαίνεται να ξεκίνησε από τα χείλη του Michael Yeadon, Βρετανού γιατρού και πρώην εργαζόμενου της Pfizer. Σημαντική σημείωση: Ο Yeadon έλεγε στα τέλη του Νοεμβρίου ότι "η πανδημία έχει ουσιαστικά λήξει", λίγο καιρό πριν το Λονδίνο οδηγηθεί ξανά σε lockdown εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων.

Τα νεκρά έμβρυα

Βέβαια, η προηγούμενη θεωρία κινείται στα όρια της λογικής, σε σχέση με την επόμενη: Όπου έχει στηθεί μία ολόκληρη βιομηχανία εκτρώσεων, έτσι ώστε οι μεγάλες εταιρείες να έχουν στη διάθεσή τους νεκρά έμβρυα για να κάνουν πειράματα με σκοπό να δημιουργήσουν εμβόλια, τα οποία θα μας σκλαβώσουν. Ναι, σε παλιότερες δεκαετίες, είχε χρησιμοποιηθεί στο πειραματικό στάδιο εμβολίων ιστός από έμβρυα. Αυτό, όμως, είχε γίνει μέσω δωρεάς - όπως, δηλαδή, συμβαίνει και με τις δωρεές οργάνων που αποφασίζουν οι συγγενείς των εκλιπόντων. Όχι, δεν υπάρχει κάποια βιομηχανία στα highlands της Σκωτίας, όπου θανατώνονται έμβρυα.

Η αγαπημένη θεωρία

Κλείνοντας, να κλείσουμε με τη βασίλισσα των θεωριών συνωμοσίας, αυτή που θέλει τον Bill Gates και το ίδρυμα Bill & Melinda Gates πίσω από ένα τσιπάκι, το οποίο θα εισχωρήσει στον οργανισμό μας μέσω του εμβολίου μεταμορφώνοντας μας σε σκλάβους του Mr. Microsoft. Παλιό, καλό, αγαπημένο. Το συγκεκριμένο fake news δεν πρόκειται ποτέ να πεθάνει όσο υπάρχει στη ζωή μας η Covid-19.

Μάλιστα, το γεγονός ότι ο Gates έχει πολλές φορές αναφερθεί στους κινδύνους του υπερπληθυσμού, δίνει τροφή σε όσους πιστεύουν ότι τα εμβόλια είναι το μυστικό όπλο της Νέας Τάξης Πραγμάτων για να μειώσουν τον παγκόσμιο πληθυσμό. Οι οπαδοί της QAnon (σ.σ: άνθρωποι που έχουν πειστεί ότι ένα παγκόσμιο δίκτυο προοδευτικών παιδόφιλων με το κακό συνήθειο να πίνουν ανθρώπινο αίμα κυβερνά τις ζωές μας) φαίνεται ότι είναι οι πλέον φανατικοί υποστηρικτές της αγαπημένης Covid-19 θεωρίας συνωμοσίας. Ζουν ανάμεσά μας, όπως δυστυχώς και ο κορονοϊός.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι θα συμβεί αν χάσεις τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο για όλους.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης και τις e-αποδείξεις

Πότε πρόκειται να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις.

Όλα όσα ισχύουν μέχρι τη λήξη των μέτρων σε 24 μέρες

Τι θα ισχύσει για το πασχαλινό τραπέζι, την εστίαση, τα σχολεία και για την λειτουργία των εκκλησιών.

Κορονοϊός: 3.015 νέα κρούσματα

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παρουσιάζει μια ήπια πτωτική σταθεροποιητική τάση με τον δείκτη θετικότητας να υποχωρεί.

Ανοίγει η εστίαση στις 3 Μαΐου

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση των ειδικών.