Γιατί το 2020 ήταν χρονιά σταθμός για την επιστημονική πρόοδο σε παγκόσμια κλίμακα

Οι συγκεκριμένες επιστημονικές εξελίξεις θα διαρκέσουν πολύ μετά την εξαφάνιση της Covid-19 ως μείζονος απειλής για την ανθρωπότητα.

Γράφει: Esquire Editors 29 Δεκεμβρίου 2020

Για προφανείς λόγους, το 2020 δεν θα καταγραφεί στην ιστορία ως μια καλή χρονιά. Ταυτόχρονα, έφερε μαζί του περισσότερη επιστημονική πρόοδο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά στην πρόσφατη μνήμη - και οι εξελίξεις αυτές θα διαρκέσουν πολύ μετά την εξαφάνιση της Covid-19 ως μείζονος απειλής για την ανθρωπότητα.

Δύο από τα πιο προφανή και απτά σημάδια προόδου είναι τα εμβόλια mRNA που διανέμονται τώρα σε όλη την αμερικανική ήπειρο και, ευρύτερα, σε όλο τον κόσμο. Τα συγκεκριμένα εμβόλια φαίνεται να έχουν πολύ υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας και μπορούν να παραχθούν ταχύτερα από τα συμβατικά.

Η επανάσταση του mRNA

Είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο έχουμε μια σχετικά αισιόδοξη προοπτική για το 2021. Η τεχνολογία mRNA μπορεί επίσης να έχει ευρύτερες δυνατότητες, για παράδειγμα στο να βοηθά στην επιδιόρθωση προβληματικών καρδιών.

Άλλες πρόοδοι στις βιοεπιστήμες μπορεί να αποδειχθούν όχι λιγότερο εκπληκτικές. Ένα πολλά υποσχόμενο υποψήφιο εμβόλιο κατά της ελονοσίας, ίσως του μεγαλύτερου "δολοφόνου" στην ανθρώπινη ιστορία, βρίσκεται στα τελικά στάδια κλινικών δοκιμών.

Η πρόοδος στην τεχνολογία εμβολίων δημιούργησε την πραγματική πιθανότητα ενός γενικού, παγκόσμιας κάλυψης εμβολίου κατά της γρίπης και οι εργασίες συνεχίζονται σε αυτό το μέτωπο. Νέες τεχνικές CRISPR εμφανίζονται να φθάνουν στα πρόθυρα της εξουδετέρωσης της αναιμίας δρεπανοκυττάρων και άλλες μέθοδοι CRISPR επέτρεψαν στους επιστήμονες να δημιουργήσουν ένα νέο διαγνωστικό τεστ βασισμένο σε smartphone που θα ανιχνεύει ιούς και θα προσφέρει διαγνώσεις εντός μισής ώρας.

Η τεχνητή νοημοσύνη πλησιάζει... ανθρώπινα επίπεδα

Ήταν μια καλή χρονιά και για την τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνολογία GPT-3 επιτρέπει τη δημιουργία εξαιρετικά κοντινής στην ανθρώπινη μορφή γραφής, με μεγάλο βάθος και πολυπλοκότητα. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία αυτοματοποιημένων οντοτήτων που θα μπορούν να αντιδρούν με πολύ "ανθρώπινους" τρόπους.

Το DeepMind, εν τω μεταξύ, έχει χρησιμοποιήσει υπολογιστικές τεχνικές για να σημειώσει σημαντικές προόδους στην αναδίπλωση πρωτεϊνών. Πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη στη βιολογία που μπορεί να οδηγήσει στην ευκολότερη ανακάλυψη νέων φαρμακευτικών προϊόντων.

Cloud και υπολογιστική βιολογία

Μια γενική προϋπόθεση πίσω από πολλές από αυτές τις εξελίξεις είναι η αποκεντρωμένη πρόσβαση σε τεράστια υπολογιστική ισχύ, συνήθως μέσω cloud computing. Η Κίνα φαίνεται να προχωρά με μια μέθοδο φωτονίων προς το κβαντικό computing, μια εξέλιξη που είναι δύσκολο να επαληθευτεί, ωστόσο θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική.

Η υπολογιστική βιολογία, πιο ειδικά, ακμάζει. Το εμβόλιο mRNA της Moderna σχεδιάστηκε μέσα σε δύο ημέρες και χωρίς πρόσβαση στην ίδια την Covid-19, ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα που δεν θα ήταν εφικτό λίγο καιρό νωρίτερα. Αυτό πιθανώς προαναγγέλλει την άφιξη πολλών άλλων μελλοντικών ανακαλύψεων από την υπολογιστική βιολογία.

Η ίδια η πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα εξαπλωθεί. Η Starlink, για παράδειγμα, έχει ένα εύλογο σχέδιο για την παροχή δορυφορικών συνδέσεων Διαδικτύου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μεταφορές και πράσινη ενέργεια

Ήταν επίσης μια καλή χρονιά για την πρόοδο στο πεδίο των μεταφορών.

Η πρόοδος όσον αφορά τα αυτόνομα οχήματα χωρίς οδηγό φαίνεται να έχει "κολλήσει", ωστόσο η Walmart θα τα χρησιμοποιεί σε ορισμένες παραδόσεις μέσω φορτηγών το 2021. Η Boom, μια start-up που αποπειράται να αναπτύξει μια εφικτή και προσιτή υπερηχητική πτήση, έχει τώρα αποτίμηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ενώ έχει αναγγείλει σημαντικές εξελίξεις προόδου μέσα στο επόμενο έτος.

Η SpaceX πέτυχε σχεδόν κάθε στόχο εκτόξευσης και πυραυλικής δοκιμής που είχε ανακοινώσει για την χρονιά που τελειώνει. Η Toyota και άλλες εταιρείες ανακοίνωσαν σημαντική πρόοδο όσον αφορά στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και τα σχετικά προϊόντα αναμένεται να κάνουν "ντεμπούτο" μέσα στο 2021.

Όλα αυτά θα αποδειχθούν εξαιρετικά επωφελή για το περιβάλλον, όπως και η πρόοδος στο κομμάτι της ηλιακής ενέργειας, η οποία υπό συγκεκριμένες συνθήκες αποδεικνύεται τόσο φθηνή όσο οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση. Η Κίνα εγκαινιάζει έναν νέο και πολλά υποσχόμενο αντιδραστήρα σύντηξης. Παρά την απουσία μιας συνεκτικής εθνικής ενεργειακής πολιτικής στις ΗΠΑ, η έννοια του κατά βάση πράσινου ενεργειακού μέλλοντος δεν μοιάζει πλέον ουτοπική.

Σε προηγούμενες εποχές, οι εξελίξεις στην ενέργεια και τις μεταφορές έχουν συνήθως φέρει μαζί τους περαιτέρω τεχνολογικές εξελίξεις, επιτρέποντας στους ανθρώπους να κατακτήσουν και να αναμορφώσουν το φυσικό τους περιβάλλον με νέους και απροσδόκητους τρόπους. Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η γενική αυτή τάση θα συνεχιστεί.

Η εργασία από απόσταση αλλάζει τον κόσμο

Τέλος, ενώ δεν ανταποκρίνεται αρκετά στον ορισμό της επιστημονικής προόδου, η ανάδυση και γενίκευση της εργασίας από απόσταση είναι μια πραγματική πρόοδος. Θα πραγματοποιηθούν πολλές ακόμη συναντήσεις Zoom και πολλά από τα παραδοσιακά επαγγελματικά ταξίδια δεν θα επιστρέψουν ποτέ.

Πολλοί μπορεί να βλέπουν κάτι τέτοιο ως ταυτόχρονη ευλογία και κατάρα, ωστόσο θα βελτιώσει σημαντικά την παραγωγικότητα.

Θα είναι ευκολότερο να προσλαμβάνει κανείς αλλοδαπούς εργαζομένους, πιο εύκολο για τους εργαζόμενους στους κλάδους της τεχνολογίας ή των χρηματοοικονομικών να μετακομίζουν στο Μαϊάμι και πιο εύκολο να ζει κανείς στο Νιου Τζέρσεϋ και να μεταβαίνει στο Μανχάταν μόνο μία φορά την εβδομάδα. Οι πιο παραγωγικοί υπάλληλοι θα μπορούν να εργάζονται πιο εύκολα από το σπίτι.

Χωρίς αμφιβολία, ήταν μια τραγική χρονιά. Παράλληλα με τη θλίψη και την τραγωδία, σημειώθηκε αρκετά σημαντική πρόοδος. Αυτό είναι κάτι που αξίζει να θυμόμαστε, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να γιορτάσουμε κοιτώντας πίσω στο 2020.

Απο: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.