Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης

Οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους.

Γράφει: Esquire Editors 30 Δεκεμβρίου 2020

Η Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, με το οποίο οι βρετανικές αρχές ελπίζουν να επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19. 

Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

"Πραγματικά καταπληκτικό νέο" και "θρίαμβος για την βρετανική επιστήμη". "Τώρα θα εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους το ταχύτερον". 

Αντονέλα Βιόλα, καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας

"Είναι ένα κακό μήνυμα που αποπροσανατολίζει τους πολίτες...ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δηλώνει ότι τα δεδομένα είναι ανεπαρκή και η βρετανική ρυθμιστική αρχή (MHRA) δίνει έγκριση. Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία για την ασφάλεια του εμβολίου, η αποτελεσματικότητα είναι ασαφής και τα πολλά λάθη και οι ανακοινώσεις έχουν περιπλέξει την ερμηνεία των δεδομένων.

Ντάνι Ολτμαν, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου

"Οι επιστήμονες δεν χρησιμοποιούν με ελαφρότητα όρους όπως "ανατρεπτικός παράγοντας" , αλλά ακριβώς περί αυτού πρόκειται. Αυτήν την στιγμή, ο ιός αποδεικνύει και πάλι ότι μπορεί να σαρώσει και τις πλέον δρακόντειες προσπάθειές μας να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης περιορίζοντας τις επαφές. Για να βγούμε από αυτό το φιάσκο δεν υπάρχει εναλλακτική στην δημιουργία υψηλού επιπέδου εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην πλειονότητα του πληθυσμού. Με την σημερινή ανακοίνωση, αυτό γίνεται εφικτό. Περιμένω την μοντελοποίηση, αλλά υποψιάζομαι ότι αυτό το γεγονός θα επιταχύνει κατά πολλούς μήνες τις εξελίξεις. Ανοσοποιημένος πληθυσμός προς την άνοιξη αρχίζει να μοιάζει εφικτός στόχος". 

Ματ Χάνκοκ, βρετανός υπουργός Υγείας

"Είναι η στιγμή για να τιμήσουμε την βρετανική καινοτομία... Είναι φόρος τιμής στους απίστευτους βρετανούς επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca, η επιτυχία των οποίων θα βοηθήσει να σωθούν ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο. Θέλω να ευχαριστήσω κάθε έναν ξεχωριστά που συμμετείχε σε αυτό το βρετανικό success story.

"Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν εμβολιασθεί"

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε ότι η εταιρεία θα ξεκινήσει την διανομή του εμβολίου κατά της Covid-19 σήμερα ή αύριο, ενώ η παραγωγή μπορεί να φθάσει μέχρι τα δύο εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα. Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν εμβολιασθεί, πρόσθεσε. 

Ο Πασκάλ Σοριό δήλωσε επίσης ότι έχει την πεποίθηση ότι το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα είναι αποτελεσματικό και κατά του νέου στελέχους του ιού.

Ο βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου θα είναι έτοιμες για διανομή στην Βρετανία από την Δευτέρα.

Απο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear