Η Moderna ετοιμάζει εμβόλιο-έκπληξη για τη μετάλλαξη του κορονοϊού

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως τα εργαστηριακά αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά απέναντι στις μεταλλάξεις.

Γράφει: Esquire Editors 25 Ιανουαρίου 2021

Αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο δύο δόσεων που έχει αναπτύξει η Moderna στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, με την εταιρεία να γνωστοποιεί επίσης πως ετοιμάζει ένα νέο "ενισχυμένο" εμβόλιο που θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό. Η Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της παρήγαγε αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό στις εργαστηριακές δοκιμές εναντίον των νέων στελεχών του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική. "Δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna αναμένεται ότι θα προστατεύουν από τα νέα στελέχη του ιού που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα", ανακοίνωσε η εταιρεία.

Όπως διαπιστώθηκε όμως από τις κλινικές δοκιμές, το εμβόλιο προκάλεσε ασθενέστερη ανοσοαπόκριση ενάντια στο στέλεχος της Νοτίου Αφρικής και ως αποτέλεσμα η εταιρεία ετοιμάζει μια νέα εκδοχή του εμβολίου που είναι αποτελεσματική και σε αυτή.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την ίδια την εταιρεία τα εργαστηριακά αποτελέσματα έδειξαν πως το εμβόλιό της "λειτουργεί" στις μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στις δύο χώρες. Στην περίπτωση όμως της Νοτίου Αφρική, η ανοσοποιητική αντίδραση ήταν έξι φορές μικρότερη σε σχέση με αυτή που έχει απέναντι στο αρχικό στέλεχος του ιού.

"Πολιτική ασφάλειας"

"Το 'ενισχυμένο' εμβόλιο, το φτιάχνουμε σήμερα για να το έχουμε έτοιμο εφόσον χρειαστεί", δήλωσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna, Tal Zaks προσθέτοντας πως "αυτή η νέα εκδοχή αποτελεί για εμάς μια πολιτική ασφάλειας".

Τα μη ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην περίπτωση της Νοτίου Αφρικής, έχουν δημιουργήσει προβληματισμό για το επίπεδο της ανοσίας που μπορεί να "χτίσει" το εμβόλιο, με τις περισσότερες ανησυχίες να εστιάζονται στους ηλικιωμένους. Μολονότι όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς, οι επιστήμονες ανησυχούν για τα νέα στελέχη που ανακαλύφθηκαν επειδή πιστεύουν ότι είναι ικανές να αλλάξουν σημαντικές λειτουργίες του ιού.

"Με μεγάλη προσοχή και αξιοποιώντας την ευελιξία που προσφέρει η πλατφόρμα mRNA, εργαζόμαστε για ένα ενισχυμένο υποψήφιο εμβόλιο για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική", δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel.

Από: Thetoc.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα