Ένα παράξενο άγαλμα ατενίζει πλέον το νεοϋορκέζικο δικαστήριο NY County Criminal Court όπου δικάζονται πολύκροτες υποθέσεις κακοποίησης όπως εκείνη του Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν. Το γλυπτό 'Medusa With The Head of Perseus', του Αργεντινο-ιταλού καλλιτέχνη Λουτσιάνο Γκαρμπάτι, αντιστρέφει την αφήγηση της Μέδουσας, παρουσιάζοντάς την ως το θύμα ενός βιασμού που, σαν μοντέρνα τιμωρός, αποκεφαλίζει εκείνη τον Περσέα.

Η Μέδουσα, σύμφωνα με τον μύθο, είναι μια πανέμορφη παρθένα στον ναό της Αθηνάς, που βιάζεται από τον Ποσειδώνα. Η θεά, εξοργισμένη και ανήμπορη να έρθει σε σύγκρουση με τον Ποσειδώνα, την καταριέται μεταμορφώνοντάς τη σε τέρας, με φίδια στη θέση των μαλλιών, που μετατρέπει σε πέτρα όσους άντρες τολμούν να στρέψουν το βλέμμα τους πάνω της. Μέχρι που ο Περσέας την καταδιώκει και την αποκεφαλίζει, παρουσιάζοντας το κεφάλι της στη θεά σαν τρόπαιο. 

 

a 7-foot tall statue of Medusa holding the severed head of Perseus will be installed in Manhattan, across from the NY...

Posted by Rafferty Funksmith on Friday, October 9, 2020

Η καλλιτεχνική αναπαράσταση αυτής της εικόνας έγινε από τον Μπενβενούτο Τσελίνι, τον 16ο αιώνα, σε ένα μπρούντζινο γλυπτό με τίτλο "Ο Περσέας με το κεφάλι της Μέδουσας".

Σήμερα, στην εποχή του #metoo, ο Γκαρμπάτι μέσα από το δικό του γλυπτό ξαναγράφει τον μύθο, παραχωρώντας στη Μέδουσα τη δικαίωση που αξίζει σε κάθε θύμα βιασμού όπως εκείνη.

Η συνέχεια στο Womantoc.gr