Η πανδημία δεν θα τελειώσει το 2021

Μία απόπειρα πρόβλεψης για το πότε και πώς μπορεί να μας αποχαιρετήσει ο κορονοϊός.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 02 Φεβρουαρίου 2021

Το 2020 είναι μία χρονιά που θα μείνει στις μνήμες των περισσότερων με αρνητικό πρόσημο, με την πανδημία του κορονοϊού να είναι φυσικά ο βασικότερος και ξεκάθαρος λόγος. Η Covid-19 μας ανάγκασε να δούμε με διαφορετικό τρόπο τόσο το παρόν όσο και το μέλλον. Άπαντες ήλπιζαν πως το 2021 θα αντιπροσώπευε το φως στο βάθος του τούνελ και την αρχή μίας εποχής όπου τα πάντα θα ξεκινήσουν να κλίνουν προς αυτό που ο καθένας ορίζει ως κανονικότητα. Ας είμαστε όμως πραγματιστές: Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Και μετά; Ποιο θα είναι το turning point της όλης κατάστασης; Θα είναι καλύτερο το 2022; Πριν απαντήσουμε, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τι (δεν) μάθαμε από τον SARS

Η τελευταία επιδημία που αντιμετώπισε ο πλανήτης πριν την Covid-19 ήταν ο SARS, που βρισκόταν σε έξαρση από τον Νοέμβριο του 2002 μέχρι και τον Ιούλιο του 2003. Ήταν ένα παρεμφερές είδος κορονοϊού που προκάλεσε 8.096 περιστατικά και 774 θανάτους σε 17 χώρες. Κυρίως στην ανατολική Ασία. Μετά την αντιμετώπιση της λοίμωξης, η έρευνα για τους κορονοϊούς αυτού του είδους διεκόπη - το ίδιο συνέβη και με την ανάπτυξη του εμβολίου, που κατά τραγική ειρωνεία θεωρήθηκε περιττή δαπάνη εκείνη την εποχή.

Η πανδημία δεν θα τελειώσει το 2021iStock

Η κλίμακα, η ευρεία μεταδοτικότητα και οι μεταλλάξεις περιπλέκουν τα πάντα.

Σήμερα ο ορίζοντας στον οποίο κινείται ολόκληρος ο πλανήτης είναι προφανώς πολύ διαφορετικός. Η κλίμακα, η ευρεία μεταδοτικότητα και οι μεταλλάξεις περιπλέκουν τα πάντα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισης, που τείνει να γίνει ευρύτερο και απρόβλεπτο.

Για παράδειγμα, ο αριθμός των διαθέσιμων εμβολίων είναι περιορισμένος και, συγκριτικά με τον χρόνο που περνά,  δείχνει να μην είναι ικανός να φρενάρει τις καινούριες παραλλαγές του ιού. Σύντομα, ίσως ξαναβρεθούμε στην αφετηρία.

Το εμβόλιο της Moderna, που θεωρείται το πιο αποτελεσματικό έναντι όλων των μεταλλάξεων, είναι ουσιαστικά προνόμιο μόνο των πολύ πλούσιων χωρών. Παράλληλα, οι χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου προσπαθούν να τα βάλουν με έναν πανίσχυρο εχθρό, δίχως ούτε μία σφεντόνα για όπλο. Για να μην ρίξουμε στην κουβέντα και τις καινούριες μεταλλάξεις. Περιττό δε, να αναφέρουμε πως ακόμη κι αν εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, η πανδημία δεν θα τελειώσει. Τουλάχιστον όχι αστραπιαία, όπως θέλουν να πιστεύουν οι πιο αφελείς.

Μία κάποια ελπίδα

Η συνήθεια της ζωής μαζί με τον κορονοϊό, η ανοσία της αγέλης και όλα τα συναφή ακούγονται ελπιδοφόρα αλλά επί του παρόντος έχουν αποδειχθεί μη βιώσιμες λύσεις, αν όχι επιβλαβείς. Τα παραδείγματα της Σουηδίας ή του Ηνωμένου Βασιλείου είναι άλλωστε ακόμη νωπά στη μνήμη.

Πολλοί άνθρωποι που μολύνθηκαν από SARS έχουν ακόμη και σήμερα, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, μικροπροβλήματα στους πνεύμονες. Ο τωρινός κορονοϊός αφήνει και αυτός τα σημάδια του σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που προσβλήθηκε, αρκετούς μήνες αργότερα και ενώ οι πρώην φορείς έχουν αναπτύξει αντισώματα. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πως δεν είναι κάτι που θα μας αφήσει εύκολα.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ 2022 2iStock

Η διατήρηση των κανονισμών ασφαλείας και ο σχεδιασμός της θεραπείας είναι δύο από τα όπλα της ανθρωπότητας.

Για να δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος, υπάρχουν κάποια στοιχεία και δεδομένα, που αφήνουν ελπίδες για μία οριστική λύση, σε θεωρητικό πάντοτε επίπεδο. Δύο από τα λίγα όπλα της ανθρωπότητας είναι η διατήρηση όλων των κανονισμών ασφαλείας και ο σχεδιασμός της θεραπείας. Η πρόσβαση στο εμβόλιο και η οικονομική στήριξη -κυρίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες- είναι τουλάχιστον επιβεβλημένη - θα πρέπει να είναι ώστε η καταπολέμηση του ιού να είναι ομοιογενείς σε όλα τα γεωγραφικά μέτωπα.

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί από τις 11 Μαρτίου 2020 -όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την πανδημία- είναι τεράστια: Ο προσδιορισμός της αλληλουχίας του γονιδιώματος οδήγησε στην παρασκευή εμβολίων. Δεν είναι λίγο, ούτε ασήμαντο.

Εν κατακλείδι και για να επιστρέψουμε στο βασικότερο από τα αρχικά ερωτήματα. Θα τελειώσει η πανδημία το 2022; Η απάντηση είναι μία ερμηνεία που μπορεί να προκύψει από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, τους οποίους ακόμη και η ίδια η επιστημονική κοινότητα δείχνει να αδυνατεί να κατανοήσει αμέσως. Η σωστή προσέγγιση είναι να πούμε πως εξαρτάται από εμάς. Με το "εμάς" εννοούμε τόσο τους εαυτούς μας σαν υπεύθυνους πολίτες αλλά -κυρίως- τις κυβερνήσεις. Η άκρη του τούνελ δεν είναι μακριά. Τουλάχιστον όχι όσο ήταν στην αρχή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

#STYLEGUIDE BY CLODIST - SALE SHOPPING LIST

Kάθε μέρα οι editors του Esquire προτείνουν τις καλύτερες επιλογές στις εκπτώσεις από το Clodist.gr

Το overshirt με τα μεγάλα καρό

Overshirt με τσέπες στο στήθος, Gabba explore more

Το καφέ chino παντελόνι

Παντελόνι chino σε στενή γραμμή, Camel Active explore more

Το jacket με τις σουέντ λεπτομέρειες

Τζάκετ από ειδικής κατασκευής ύφασμα και γέμιση με θερμομονωτικό υλικό, Paul & Shark explore more

Το καφέ μπουφάν

Μπουφάν σε κανονική γραμμή, Crossley explore more

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Ρώσοι εντοπίζουν το ουκρανικό πυροβολικό μέσω εφαρμογής smartphone

Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί ένα app μέσω τεσσάρων smartphones που βρίσκονται 4 έως 6 χιλιόμετρα πίσω από τη γραμμή του μετώπου.

Μερικές προκλήσεις για τον κόσμο των crypto εν έτει 2023

Το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων θα κληθεί να κερδίσει μια σειρά από μάχες μέσα στους επόμενους μήνες.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Οι οικονομικές προβλέπεις πέφτουν έξω, αλλά γιατί;

To Bloomberg αναρωτιέται τον λόγο που οι οικονομικές προβλέψεις τελευταία πέφτουν τόσο έξω.

O Erdogan βάζει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη;

Ο Erdogan και η Τουρκία αποτελούν "κακό μπελά" για ΝΑΤΟ, Δύση και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γερμανία στέλνει τελικά τα Leopard 2 στην Ουκρανία

Η Γερμανία θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Stefan Hebenstreit.

Πώς ο Bernard Arnault έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Η ιστορία του επιχειρηματία που έσωσε τον οίκο Christian Dior, απέλυσε 9.000 ανθρώπους και είδε τις μετοχές της εταιρείας του να αυξάνονται κατά 780%.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας