Επιχείρηση SECRETO: Το ηλεκτρονικό ριφιφί 12 εκατ. δολαρίων

Από την άνοιξη του 2019, 105 άτομα, εκ των οποίων τα 13 στην Ελλάδα κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από 30 αμερικανικές τράπεζες.

Γράφει: Esquire Editors 05 Φεβρουαρίου 2021

Η επιχείρηση SECRETO ανέδειξε ένα παγκόσμιο διεθνικό οργανωμένο έγκλημα απάτης και τα τρωτά σημεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Από την άνοιξη του 2019, 105 άτομα, εκ των οποίων τα 13 στην Ελλάδα κατάφεραν να αποσπάσουν 12.000.000 δολάρια, ίσως και πολύ περισσότερα, από 30 αμερικανικές τράπεζες με ένα πολύ απλό modus operandi, από το Τέξας έως το Μαϊάμι.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στα μέλη του κυκλώματος που συμπεριλαμβάνονται στην ογκοδέστατη δικογραφία, για το "ταμείο", την "μούφα", είναι χαρακτηριστικές, ενώ αναδεικνύουν τον ρόλο του κάθε μέλους, και κυρίως του αρχηγού "Πάνου", ενός 50χρονου από την Αλβανία, ο οποίος κυκλοφορούσε με ταυτότητα για την οποία είχε δηλωθεί κλοπή, με τον πραγματικό κάτοχο να διαμένει στην Αυστραλία. Ο 50χρονος έχει συλληφθεί στο παρελθόν για εμπορία ναρκωτικών, απάτες σε βάρος τραπεζών και ιδιωτών και πλαστογραφίες, ενώ έχει χρησιμοποιήσει 17 ονόματα.

Η απάτη με POS

Οι πληροφορίες που έφθασαν στην αρμόδια αστυνομική υπηρεσία δια μέσω της Εθνικής Μονάδας Europol, από τις Μυστικές Υπηρεσίες των Η.Π.Α. και την Εθνική Αστυνομία της Ισπανίας, ανέφεραν πως Έλληνες πολίτες πηγαίνουν σε διάφορες πολιτείες των Η.Π.Α., ιδρύουν εταιρείες και εν συνεχεία ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς.

Με το άνοιγμα των εταιρικών λογαριασμών στις Η.Π.Α., σε πρώτη φάση μέλη της οργάνωσης μεταφέρουν χρήματα στους τραπεζικούς αυτούς λογαριασμούς από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως της Δανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας. Μόλις πιστωνόταν το κεφάλαιο στους λογαριασμούς, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αιτούνταν την έκδοση χρεωστικών καρτών. Στη συνεχεία ταξίδευαν στην Ισπανία και έδιναν τις κάρτες σε άλλα μέλη. Εκείνοι προχωρούσαν σε συναλλαγές με την χρήση της χρεωστικής κάρτας σε μηχανήματα POS των συνεργαζόμενων Ισπανικών επιχειρήσεων, για μικρότερο ποσό από το τραπεζικό πιστωτικό υπόλοιπο του λογαριασμού στις Η.Π.Α. και αυτές προεγκρίνονται από την εκάστοτε τράπεζα, οι έμποροι όμως δεν ολοκληρώνουν άμεσα τη συναλλαγή από την τερματική μηχανή.

Έπειτα από μερικές ημέρες τα χρήματα που αρχικά είχαν δεσμευτεί από την προέγκριση, αποδεσμεύονται από την τράπεζα του εμπόρου και ήταν ξανά διαθέσιμα για τον κάτοχο της χρεωστικής κάρτας στον λογαριασμό της τράπεζας των Η.Π.Α. Έπειτα, προέβαιναν με την ίδια μέθοδο και σε άλλες συναλλαγές σε μηχανήματα POS συνεργαζόμενων επιχειρήσεων και όταν οι έμποροι ολοκλήρωναν από το τερματικό τους μηχάνημα όλες τις προεγκεκριμένες "εικονικές" συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των αρχικών, το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μεγάλη, έως και 10πλάσια του αρχικού κεφαλαίου, υπερανάληψη από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Η.Π.Α., αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο μεγάλα χρηματικά ποσά.

"Ξέπλεναν" με αρώματα και σχιστόλιθους

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας διερεύνησαν 52 φυσικά πρόσωπα και δεκάδες επιχειρήσεις "ριχτάδικα" ή "πλυντήρια", που… εμπορεύονταν μάρμαρα, γρανίτες, σχιστόλιθους, τρόφιμα, αρώματα, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έδιναν… επιχειρηματικές συμβουλές. "Άκουσαν" σχεδόν 16 ψηφιακούς δίσκους συνομιλιών ανάμεσα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, έκαναν 88 κατ’ οίκων έρευνες και δέσμευσαν 87 τραπεζικούς λογαριασμούς που περιείχαν 1.300.000 ευρώ. Εξετάζεται ο ρόλος δικηγόρου, λογιστή αλλά και η πιθανή εμπλοκή ατόμων που σχετίζονται με ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης είτε επενδύονται σε ακίνητα είτε μεταφέρονται σε λογαριασμούς Ευρωπαϊκών χωρών και συγκεκριμένα έως τον Ιούνιο του έτους 2020, είχαν εντοπιστεί 83 τραπεζικοί λογαριασμοί σε 16 χώρες και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Βέλγιο, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Σουηδία, Ισπανία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ολλανδία, Λετονία και Ιταλία.

Ανακαίνιση με χρεωστική από ΗΠΑ

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση χρησιμοποίησης καρτών από αμερικανικές τράπεζες, που είχαν εκδοθεί στο όνομα 63χρονης Ελληνοαμερικανίδας, μέλος του κυκλώματος, στις οποίες χρεώθηκαν μέσω μηχανήματος "συνεργαζόμενης" εταιρείας ύψους 120.000 ευρώ. Ως αιτιολογία για την κίνηση αυτή απεστάλη στην VIVA WALLET ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της γυναίκας και της εταιρείας που αφορούσε τις εργασίες ανακαίνισης και άλλων εργασιών χώρου εστίασης στην περιοχή του Μαρκόπουλου Αττικής.

Την ίδια ώρα ο 50χρονος "Πάνος" από την Αλβανία, είχε ανοίξει λογαριασμό ελληνικής τράπεζας με τα κλεμμένα στοιχεία ταυτότητας, στον οποίο από 01/01/2019 έως 13/09/2020 παρατηρούνται πιστώσεις συνολικού ποσού 213.353,19 ευρώ.

Ο 50χρονος με τα ίδια στοιχεία ταυτότητας φέρεται να είναι εμπλεκόμενος και σε δύο Δανέζικες εταιρείες, οι οποίες ανήκουν σε αυτές που στέλνουν εμβάσματα στις εταιρείες των Η.Π.Α. Εμβάσματα στέλνονται και από εταιρείες στην Γερμανία και την Ισπανία.

Η θυρίδα και οι λίρες

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, προκύπτει η συνομιλία ενός 47χρονου με έναν 49χρονο όπου μιλάνε για επαγγελματική συνεργασία τους, αλλά και για τον "Πάνο", και τις δουλειές μαζί του. Ο 47χρονος συνομιλεί τακτικά με εργαζόμενη εταιρείας και αναφέρονται σε "δουλειά" που κάνουν με τον "Πάνο" και για κέρδη που θα προκύψουν, τα οποία εκείνη θα κρύψει μάλλον σπίτι της ή σε θυρίδα, ενώ εκείνος χρυσές λίρες σε ενεχυροδανειστήρια.

Ένα 49χρονο μέλος του κυκλώματος μιλά με φερόμενο λογιστή μιας εκ των εταιρειών τους και αναφέρεται στο γεγονός ότι έχει γίνει καταγγελία σε βάρος του στο Υπουργείο Οικονομικών για την εταιρεία, η οποία λειτουργεί ως "ριχτάδικο" και ο λογιστής αναφέρεται στις ενέργειες που πρέπει να προβούν και πως πρέπει να μεταφέρουν χρήματα στην Ισπανία και να εκδώσουν τιμολόγια.

Ένα άλλο μέλος, 41 χρόνων, επικοινωνεί με ελληνοαμερικανίδα, η οποία βρίσκεται στην Σαλαμίνα και επιθυμεί συνάντηση μαζί του και με τον "Πάνο", για να της δώσει οδηγίες και τι θα πάει να κάνει. Ακόμη, σε άλλη κλήση τον ενημερώνει ότι θα συναντήσει τον "παππά" να πάει στην τράπεζα να βγάλει τα δολάρια και σε επόμενη κλήση διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι θα λείψει στο εξωτερικό μεγάλο χρονικό διάστημα από το σπίτι της.

Χρήματα σε ουκρανική τράπεζα

Κάποια άλλα μέλη αναφέρονται σε τραπεζικό λογαριασμό που φέρεται να τηρούν σε τράπεζα με την επωνυμία "VOSTOK" η οποία λειτουργεί στην Ουκρανία και για χρήματα που πρέπει να βάλει εκεί ο "ΠΑΝΟΣ".

Μιλούν για χρηματικό ποσό περίπου 2.870.000 αγνώστου συναλλάγματος που οι ίδιοι υπολογίζουν ότι αντιστοιχεί σε περίπου 90.000 ευρώ, τα οποία ενδεχομένως την αγορά ενός ξενοδοχείου. Σε συνομιλίες ζευγαριού του κυκλώματος, ο άνδρας αναφέρει στην σύζυγο του ότι θα συναντηθεί με τον "Χοντρό", προκειμένου να του δώσει τα χαρτιά να ταξιδέψει κάποιος στην Αμερική και αναφέρεται σε 8 τράπεζες και ότι θα έχει τέσσερις 4 αυτός και τέσσερις 4 ο "χοντρός" και με τον "Πάνος" δεν μπορούν να του την φέρουν γιατί τον "μπροστινό" τον έχει αυτός.

Τα κέρδη που αποκόμιζαν τα επένδυαν είτε στις επιχειρήσεις που διαχειρίζονται οι ίδιοι, είτε τυγχάνουν "αφανείς" ιδιοκτήτες άλλων εταιρειών. Αρκετές επιχειρήσεις βρίσκονται στο εξωτερικό και προκύπτει ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης απέκτησαν, κατέχουν και διαχειρίζονται χρήματα, γνωρίζοντας ότι προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, προσδίδοντας σε αυτά νομιμοφάνεια.

Ένας 63χρονος έχει επικοινωνία με δικηγόρο, ο οποίος έχει αναλάβει προσωπική του υπόθεση για άρση του μέτρου απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, ώστε να μπορέσει να εκδώσει διαβατήριο και να ταξιδέψει εκτός της ζώνης Schengen, προκειμένου να μπορέσει να αποσύρει από τράπεζα 62.000 ευρώ που ήταν εγκλωβισμένα εκεί. Το μέτρο απαγόρευσης εξόδου είχε ισχύ έως το… 2031. Ο δικηγόρος του αναφέρει ότι θα λάβει χρήματα από τον "Πάνο" και με κάποιο τρόπο να μεσολαβήσει ώστε να συνεργαστεί με γνωστούς προκειμένου να δώσουν χρήματα για το "χαρτί".

Από: Thetoc.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.