Ίσως η κανονικότητα επιστρέψει σε 7 χρόνια

Μία δραματική πρόβλεψη του Bloomberg για το τέλος της πανδημίας.

Γράφει: Esquire Editors 05 Φεβρουαρίου 2021

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Bloomberg για την επιστροφή στην κανονικότητα καθώς κατατοπίζει χρονικά την έξοδο από την πανδημία σε 7 χρόνια, σε περίπτωση που συνεχιστεί ο σημερινός αργός ρυθμός χορήγησης των εμβολίων για τον κορονοϊό σε όλο τον κόσμο.

Ίσως η κανονικότητα επιστρέψει σε 7 χρόνια

Οι προβλέψεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου βασίζονται σε μια βάση δεδομένων που έχει δημιουργήσει, το επονομαζόμενο Vaccine Tracker του Bloomberg. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει, αυτή τη στιγμή έχουν δοθεί σε όλο τον κόσμο περισσότερες από 119 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον κορονοϊό, αριθμός που απέχει κατά πολύ από τον παγκόσμιο πληθυσμό που ξεπερνά τα 7,5 δισ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ, όπως ο Άντονι Φάουτσι, έχουν εκφράσει την εκτίμηση πως είναι αναγκαίο να εμβολιαστεί ένα ποσοστό από 70% έως 85% του παγκόσμιου πληθυσμού ώστε να επανέλθει η ανθρωπότητα σε μια φυσιολογική καθημερινότητα. Ο στόχος αυτός, δεν είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί σε μικρό χρονικό διάστημα.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με το Bloomberg, σε κάποιες χώρες οι εμβολιασμοί γίνονται ταχύτερα ενώ σε άλλες οι εκστρατείες εμβολιασμού δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Σε κάποιες χώρες σημειώνεται ταχύτερη πρόοδος, όπως το Ισραήλ που είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στον κόσμο και το οποίο έχεις ως στόχο να φτάσει σε δύο μήνες να έχει εμβολιάσει το 75% του πληθυσμού του. Οι ΗΠΑ αναμένεται να φτάσουν σε αυτό το ποσοστό τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου.

bloomberg2

Οι εκστρατείες εμβολιασμού έχουν ξεκινήσει μόνο στο 1/3 των χωρών

Στον Καναδά για παράδειγμα, ο ρυθμός μειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες μετά τις καθυστερήσεις που ανακοίνωσαν οι παρασκευάστριες εταιρίες, με αποτέλεσμα με τα σημερινά δεδομένα να υπολογίζεται πως η χώρα χρειάζεται δέκα χρόνια για να φτάσει στο 75%. Μάλιστα σε άλλες, χώρες τα προγράμματα εμβολιασμού δεν έχουν εκκινήσει ακόμα. Υπολογίζεται μάλιστα, πως μόνο το 1/3 των χωρών έχει ξεκινήσει τη χορήγηση εμβολίων στους πολίτες τους.

bloomberg3

Με τους εμβολιασμούς να γίνονται ταχύτερα στις πλουσιότερες χώρες της Δύσης, το ειδησεογραφικό πρακτορείο υπολογίζει ότι η ανθρωπότητα θα χρειαστεί εφτά χρόνια, με τον τρέχοντα ρυθμό, για να επιστρέψει στην κανονικότητα. Η βάση δεδομένων του Bloomberg καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα υπολογίζοντας τον κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών, πράγμα που σημαίνει ότι καθώς αυξάνονται οι εμβολιασμοί θα μειώνεται ο χρόνος που απαιτείται για να επιτευχθεί ο στόχος του 75%.

Παράλληλα ο δείκτης λαμβάνει ως εμβολιασμένο ένα άτομο στο οποίο έχουν χορηγηθεί και οι δύο δόσεις, καθώς τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής χρειάζονται και τις δύο για να χαρακτηριστούν δραστικά. Όπως τονίζεται όμως, αναμένονται και τα αποτελέσματα ερευνών που εξετάζουν ποια εμβόλια μπορεί να είναι δραστικά από την πρώτη δόση, όπως αυτό της Johnson & Johnson που είναι υπό έγκριση.

bloomberg4

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότερες από 100 συμφωνίες που αφορούν παραγγελίες περισσότερες από 8,5 δισεκατομμύρια δόσεις των εμβολίων. Συνεπώς, ο ρυθμός των εμβολιασμών αναμένεται να αυξηθεί καθώς μερικοί από τους μεγαλύτερους κόμβους παραγωγής εμβολίων στον κόσμο που βρίσκονται στην Ινδία και το Μεξικό ξεκινούν τώρα την παραγωγή. Με τα σημερινά δεδομένα ωστόσο, η επαναφορά σε μια φυσιολογική καθημερινότητα φαντάζει ακόμα μακρινή.

Από: thetoc.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear