Οι χώρες που δεν έχουν κρούσματα και θανάτους από κορονοϊό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε ένα report με τις 14 χώρες που δεν γνώρισαν την πανδημία.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 09 Φεβρουαρίου 2021

Η πανδημία Covid-19 χρειάστηκε μόλις 3 μήνες για να αλλάξει τα πάντα στον πλανήτη και να εξαπλωθεί στις περισσότερες χώρες αυτού. Οι καθυστερημένες αντιδράσεις και η έλλειψη περιοριστικών μέτρων δημιούργησαν ουσιαστικά την κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με μία πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κορονοϊός δεν έφτασε παντού στη Γη. Για την ακρίβεια, υπάρχουν 14 χώρες που θεωρούνται -και πιθανότατα είναι- Covid-free.

Οι χώρες χωρίς κορονοϊό

Σύμφωνα με το report, 12 από τις 14 χώρες είναι νησιά ή νησίδες που απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από την πλησιέστερη ηπειρωτική ακτή και, κυρίως, που αποφάσισαν να απομονωθούν εγκαίρως από τον υπόλοιπο κόσμο, απαγορεύοντας εισόδους και εξόδους. Το τελευταίο, τους επέτρεψε να οργανωθούν σωστά και να μην εισάγουν ουσιαστικά τον ιό.

Μία από αυτές είναι τα Νησιά Κουκ, που βρίσκονται στο Νότιο Ειρηνικό και αποτελούνται από 15 διαφορετικές νησίδες. Απέχουν 3.000 χιλιόμετρα από τη Νέα Ζηλανδία (μία από τις χώρες που αντιμετώπισαν υποδειγματικά τον ιό) και εφάρμοσαν υποχρεωτική καραντίνα, απαγορεύοντας σε πλοία να δέσουν στα λιμάνια τους - συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς και των κρουαζιερόπλοιων.

Μία άλλη χώρα είναι η Αμερικανική Σαμόα -επίσης στον Ειρηνικό ωκεανό- που έκλεισε πλήρως τα σύνορά της, ακόμη και για πολίτες της που βρίσκονταν στο εξωτερικό και ήθελαν να επιστρέψουν.

Οι χώρες που δεν έχουν κρούσματα και θανάτους από κορονοϊό

Μία επιπλέον νησιωτική δημοκρατία στον νότιο Ειρηνικό ωκεανό, το Ναουρού -η τρίτη μικρότερη χώρα του κόσμου- έκανε κάτι αντίστοιχο με την Αμερικανική Σαμόα, ενώ το Παλάου (νησιωτικό κράτος με 300 νησίδες κοντά στις Φιλιππίνες) δεν ανέφερε κανένα κρούσμα, όντας ένα από τα λίγα έθνη στον κόσμου που έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν έως τώρα το 100% του πληθυσμού τους.

Αναλυτικά οι 14 χώρες που δεν ανέφεραν κρούσματα ή θανάτους λόγω κορονοϊού:

 1. Νησιά Κουκ
 2. Αμερικανική Σαμόα
 3. Ναουρού
 4. Παλάου
 5. Τουβαλού
 6. Τόνγκα
 7. Τοκελάου
 8. Νήσος Αγίας Ελένης
 9. Νήσοι Πίτκαιρν
 10. Νιούε
 11. Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας
 12. Κιριμπάτι
 13. Βόρεια Κορέα
 14. Τουρκμενιστάν

Αξιόπιστη (;) λίστα 

Στις δύο τελευταίες θέσεις της λίστας θα πρόσεξες ασφαλώς την παρουσία των Βορείου Κορέας και Τουρκμενιστάν. Το γεγονός αυτό μπορεί να κάνει κάποιον να αμφιβάλλει για την αξιοπιστία της αλλά στην πραγματικότητα τα επίσημα δεδομένα, επιβεβαιώνουν τους αρμόδιους φορείς, έστω κι αν μιλάμε για δύο από τις πιο "κλειστές" χώρες του κόσμου.

Οι περισσότερες από τις προαναφερθείσες χώρες εξακολουθούν να εφαρμόζουν τις επιτυχημένες εκ του αποτελέσματος πολιτικές τους όσον αφορά την πανδημία και ελπίζουν πως θα συνεχίσουν να παραμένουν μακριά από τον κορονοϊό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα κρυπτονομίσματα που κερδίζουν τους μικροεπενδυτές

Τι ακριβώς συμβαίνει με τα ETFs και τα ΣΜΕ bitcoins και γιατί έχουν την προτίμηση των μικροεπενδυτών.

Τι μας αφήνει η Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά φεύγοντας τόσο νωρίς, με μεγάλη αξιοπρέπεια, γενναία και χωρίς μελοδραματισμούς, μας αφήνει ίσως λίγο καλύτερους. Και αυτή είναι η τελευταία της, αλλά σημαντική υπηρεσία στον δημόσιο βίο.

Φόβος για τη συλλοίμωξη από κορονοϊό και γρίπη

Η συλλοίμωξη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%.

Η νέα μόδα στο real estate made by πανδημία

O κορονοϊός και οι αλλαγές που επέφερε στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Κορονοϊός: 4.165 νέα κρούσματα

Σήμερα Τρίτη 26 Οκτωβρίου ανακοινώθηκαν 4.165 νέα κρούσματα, 25 θάνατοι και 380 διασωληνωμένοι.

Τι δεν έμαθε ο κόσμος από την πανδημία

Οι αποτυχίες της παγκόσμιας αντίδρασης στην πανδημία, σύμφωνα με μία σημαντική έκθεση.