4 απλά κόλπα με τη μάσκα για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ παρουσίασε τέσσερα τρικ ώστε οι μάσκες να μας προστατεύουν ακόμη καλύτερα.

Γράφει: Esquire Editors 12 Φεβρουαρίου 2021

Τα εμβόλια μπορεί να είναι κρίσιμα για τον τερματισμό της πανδημίας, αλλά οι μάσκες παραμένουν ένα από τα καλύτερα "όπλα" κατά του κορονοϊού. Καθώς οι νέες πιο μολυσματικές παραλλαγές εξαπλώνονται, οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας έχουν υπογραμμίσει τη σημασία οι μάσκες να είναι πολυεπίπεδες και σφικτές . Όμως, δεν έχουν σχεδιαστεί όλες οι μάσκες με γνώμονα το ίδιο επίπεδο προστασίας.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ παρουσίασε τέσσερα χρήσιμα "κόλπα" ώστε οι μάσκες να προστατεύουν ακόμη καλύτερα. Οι περισσότερες από τις συμβουλές περιλαμβάνουν βασικές χειρουργικές μάσκες, οι οποίες σε μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πολύ αποτελεσματικές στο μπλοκάρισμα των αναπνευστικών σταγονιδίων και στα μικρότερα αερομεταφερόμενα σωματίδια που ονομάζονται αεροζόλ - όταν φοριούνται σωστά.

Τα "σιδεράκια" εξασφαλίζουν μια στενή σφράγιση της μάσκας

Η κάλυψη της μύτης είναι ίσως το πιο κρίσιμο στοιχείο στη φθορά της μάσκας. Μια μελέτη του περασμένου Μαΐου διαπίστωσε ότι τα ρινικά κύτταρα ήταν πιο πιθανό να μολυνθούν και να "περάσουν" τον κοροναϊό από τα κύτταρα στο λαιμό ή στους πνεύμονες.

Αλλά οι μύτες μπορεί να είναι δύσκολο να προστατευθούν: Οι μάσκες συχνά πέφτουν κάτω ή σχηματίζουν ένα κενό κατά μήκος της γέφυρας της μύτης.

Για το λόγο αυτό, το CDC συνιστά να επιλέξετε μάσκες με σύρμα ή μεταλλική ταινία κατά μήκος της κορυφής. Η ρύθμιση του εξασφαλίζει ότι οι μάσκες σφραγίζονται σφικτά, έτσι ώστε να μην διαρρέουν σταγονίδια ή αερολύματα. Υπάρχει επίσης ένα επιπλέον μπόνους: Τα "σιδεράκια" της μύτης μπορούν να κρατήσουν τα γυαλιά σας από το θάμπωμα, ένα ένα καλό σημάδι ότι η μάσκα έχει κλείσει σφικτά.

Τα "στηρίγματα" μάσκας μπορούν να βελτιώσουν το φιλτράρισμα ως και 90%

Οι χειρουργικές μάσκες είναι συνήθως η ασφαλέστερη επιλογή για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε N95 (το χρυσό πρότυπο για μάσκεςπροσώπου). Αλλά ακόμη και οι χειρουργικές μάσκες δεν προσφέρουν τέλεια σφράγιση: Μια πρόσφατη μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία της Εργασίας (NIOSH) διαπίστωσε ότι μια μάσκα ιατρικής ποιότητας μπλόκαρε μόλις το 59% των αναπνευστικών αερολυμάτων από βήχα.

Ωστόσο, η έρευνα υποδηλώνει ότι η τοποθέτηση ενός στηρίγματος μάσκας, ή μιας εφαρμογής, πάνω από μια χειρουργική μάσκα μπορεί να την κάνει τόσο καλή όσο μια N95.

"Οι συναρμολογητές έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι βελτιώνουν την απόδοση φιλτραρίσματος έως και 90% ή περισσότερο, το οποίο, πάλι, μπαίνει σε αυτό το εύρος απόδοσης φιλτραρίσματος που παρέχεται από τις N95", δήλωσε ο Δρ John Brooks, επικεφαλής ιατρός για το COVID του CDC κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τον Ιανουάριο.

Η τεχνική "κόμπος και πιέτα" του CDC μειώνει επίσης τις διαρροές

Οι περισσότερες χειρουργικές μάσκες είναι μοναδικές, αλλά το CDC παρουσίασε πρόσφατα ένα "κάνε το μόνος σου" κόλπο για να επιτύχει σφικτό κλείσμο.

Ξεκινήστε διπλώνοντας τη μάσκα στη μέση, από άκρη σε άκρη. Στη συνέχεια, δέστε και τους δύο βρόχους του αυτιού έτσι ώστε οι κόμποι να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη μάσκα. Τέλος, ξεδιπλώστε τη μάσκα και πιέστε οποιοδήποτε επιπλέον ύφασμα κάτω από τους κόμπους.
"Μπορείτε να πείτε ότι η μάσκα ταιριάζει καλύτερα στο πρόσωπό σας, επειδή η μάσκα κινείται μέσα και έξω καθώς αναπνέετε", δήλωσε η Emily Sickbert-Bennett, διευθύντρια πρόληψης λοιμώξεων στα Νοσοκομεία της UNC, σε ένα βίντεο που περιγράφει τη διαδικασία. Η μέθοδος "knot and tuck", πρόσθεσε, θα βελτιώσει το φιλτράρισμα της μάσκας έως και 20%.

Μάσκα υφασμάτινη πάνω από χειρουργική μπορεί να εμποδίσει πάνω από το 92% των σωματιδίων του βήχα

Οι ερευνητές Linsey Marr και Monica Gandhi έκαναν την ανακάλυψη για διπλή κάλυψη σε μια μελέτη του Νοεμβρίου που αναμένει ακόμη την αξιολόγηση από ομοτίμους. Ο συνδυασμός μίας μάσκας υφάσματος έναντι μιας χειρουργικής, βρήκαν ότι ήταν περισσότερο από 70% αποτελεσματικός στο φιλτράρισμα μικροσκοπικών σωματιδίων και περισσότερο από 90% αποτελεσματικός στο φιλτράρισμα σωματιδίων 1 μικρόμετρο και μεγαλύτερο.

Αυτό συμβαίνει επειδή η χειρουργική μάσκα ενεργεί ως φίλτρο ενώ η τοποθέτηση της μάσκας υφάσματος στο εξωτερικό βοηθά στην εξασφάλιση μιας σφικτής σφράγισης. Το CDC προτείνει επίσης την λύση μεε δύο μάσκες, τονίζοντας ότι "η δεύτερη μάσκα πρέπει να σπρώχνει τα άκρα της εσωτερικής μάσκας στο πρόσωπό σας."

Σε εργαστηριακές δοκιμές με ανδρείκελα, οι ερευνητές του CDC διαπίστωσαν ότι η διπλή κάλυψη μπλόκαρε περισσότερο από το 92% των σωματιδίων του βήχα σε σύγκριση με το 42% μόνο για τη χειρουργική μάσκα.

"Το γεγονός ότι μπλοκάρει το 92% σημαίνει ότι υπάρχει αυτό το αποτέλεσμα της πολύ βελτιωμένης εφαρμογής που αποτρέπει τη διαρροή από τις πλευρές", δήλωσε πρόσφατα ο Marr στην Insider. "Είναι ο συνδυασμός του φιλτραρίσματος και της εφαρμογής."

"Εάν η μάσκα έχει καλή εφαρμογή, θα αισθανθείτε ότι ο ζεστός αέρας έρχεται από το μπροστινό μέρος της μάσκας και μπορεί να μπορείτε να δείτε το υλικό της μάσκας να κινείται μέσα και έξω με κάθε αναπνοή", τονίζει στον ιστότοπό του το CDC.

Από: Thetoc.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear