Ιδιαιτέρως κρίσιμη είναι η εβδομάδα που θα διανύουμε, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα θα καθορίσουν την παράταση ή όχι του αυστηρού lockdown στην Αττική, το οποίο τυπικά λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Την ερχόμενη Τετάρτη η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει, να ελέγξει τα στοιχεία σχετικά με την πορεία του κορονοϊού και να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", αποκαλύπτει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση του lockdown, με άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα καταστήματα θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Μαρτίου, αλλά με νέους κανόνες για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με το σενάριο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, θα δημιουργηθεί ένας νέος πενταψήφιος αριθμός, όπου οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν sms. Ο αριθμός αυτός θα αφορά στα ψώνια από όλα τα καταστήματα, εκτός όμως από τα σούπερ μάρκετ.

Κάθε πολίτης που θα στέλνει sms στο νέο πενταψήφιο αριθμό, θα έχει στη διάθεσή του τρεις ώρες για να κάνει τα ψώνια του. Οι καταναλωτές τονίζεται ότι θα έχουν τη δυνατότητα ενός sms την ημέρα για τις συγκεκριμένες αγορές σε εμπορικά καταστήματα.

Πώς θα αποφευχθεί ο συνωστισμός

Η αγορά, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα λειτουργεί με το μοντέλο των σούπερ μάρκετ. Δηλαδή, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και συγκεκριμένο αριθμό πελατών μέσα στο κατάστημα, ανάλογα με τα τετραγωνικά του.

Σημειώνεται πάντως, ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών θα καθορίσουν την ημερομηνία επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι εμφανίζονται διστακτικοί ως προς την άρση του lockdown.

Από: Thetoc.gr