Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η πανδημία του κορονοϊού δεν θα τελειώσει το 2021

Τα κράτη θα πρέπει να συνεργαστούν για να περιορίσουν στο ελάχιστο τη διασπορά.

Ως βιαστικές και μη ανταποκρίσιμες στην πραγματικότητα χαρακτήρισε ο Michael Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τις προβλέψεις εκείνων που πιστεύουν ότι η πανδημία του Sars-CoV-2 θα μπορούσε να αποτελεί παρελθόν έως το τέλος του χρόνου.

Εννοείται ότι η διάθεση των ήδη αρκετών και αποτελεσματικών εμβολίων θα μας βοηθήσει στο να μειώσουμε δραστικά τους θανάτους και τον αριθμό των νοσούντων που χρήζουν νοσηλείας. Αλλά σε αυτή τη φάση, η προσοχή μας πρέπει να εστιαστεί στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων μετάδοσης, συνεπώς και κυκλοφορίας του ιού, στο χαμηλότερο εφικτό όριο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η πανδημία του κορονοϊού δεν θα τελειώσει το 2021iStock

"Αν φερθούμε έξυπνα, θα καταστούμε ικανοί να μειώσουμε τον αριθμό των ατόμων που χρήζουν νοσηλείας, αλλά και τους θανάτους, συνεπώς την τραγωδία που συνδέεται με την πανδημία" έως το τέλος του χρόνου, παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου. 

Τα εμβόλια μειώνουν τη μεταδοτικότητα

Ανάμεσα σε άλλα, ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε στη βάση των πρώτων δεδομένων που έρχονται σχετικά με τα εμβόλια που έχουν πάρει έγκριση σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, το ότι μειώνουν τη μεταδοτικότητά του.

Όσο για το σημείο από το οποίο και μετά θα μπορούμε να είμαστε ικανοί να φανταστούμε το τέλος της πανδημίας; "Αν τα εμβόλια αποδειχθούν αποτελεσματικά όχι μόνο όσον αφορά στους θανάτους και τις νοσηλείες, αλλά και στη δυναμική της μεταδοτικότητας και τον κίνδυνο της μόλυνσης, τότε πιστεύω ότι θα θέσουμε όλο και πιο γρήγορα την κατάσταση υπό έλεγχο", είναι η επίσημη απάντησή του.

Προς το παρόν, λοιπόν, δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε, αλλά ούτε και υπάρχει χρόνος για απογοητεύσεις όσο είναι ο ιός που έχει τον έλεγχο πάνω μας και όχι το αντίστροφο. Απλώς, θα πρέπει να χειριστούμε την πανδημία με έναν διαφορετικό και πιο συνεργατικό ανάμεσα στα κράτη τρόπο.

WHOGetty Images

Το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες

Η Washington Post έγραψε ότι ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus (φωτογραφία επάνω), χαρακτήρισε θλιβερό το γεγονός ότι στα πιο πλούσια κράτη εμβολιάζονται νεότεροι και πιο υγιείς ενήλικες, αντί των άμεσα εκτιθέμενων στον κίνδυνο της μόλυνσης εργαζομένων στον χώρο της υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο ίδιος παρείχε, μάλιστα, κάποιες νέες ενημερώσεις για το υποστηριζόμενο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών πρόγραμμα εμβολιασμού Covax, που στοχεύει σε φτωχότερες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Καταρχήν, πριν από μερικές μέρες ξεκίνησε η διαδικασία των εμβολιασμών στην Γκάνα, που αποσκοπεί στο να προστατεύσει 20 εκατομμύρια ανθρώπους έως το τέλος του 2021, και στην Ακτή Ελεφαντοστού. Η έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού έγινε με τρεις μήνες καθυστέρηση σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείας, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση που ακολούθησε σχεδόν αμέσως αυτές τις χώρες.

Η τελευταία ενημέρωση του εν λόγω προγράμματος αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca: 237 εκατομμύρια δόσεις αναμένεται να παραδοθούν σε 142 χώρες έως το τέλος του Μαΐου. Κι ενώ μοιάζουν αρκετές, στην πραγματικότητα αποτελούν κάτι παραπάνω από το ήμισυ των δόσεων που έχει εξασφαλίσει η Ιταλία για τον εαυτό της και μόνο για το 2021 και το πρώτο τμήμα του 2022.

Μία μάχη που πρέπει να δοθεί από κοινού

Όπως εξηγεί ο Gehbreyesus, υπάρχει κάτι το οποίο διαφεύγει των διεθνών πολιτικών ελίτ: "Σε αυτή τη μάχη, δεν είναι τα κράτη τα οποία μάχονται το ένα το άλλο. Είμαστε όλοι μαζί εναντίον του ιού. Δεν ζητάμε από κανένα κράτος να θέσει τον λαό του σε κίνδυνο. Ζητάμε όλα τα κράτη να αποτελέσουν τμήμα της μίας παγκόσμιας προσπάθειας του να καταστείλουμε παντού τον ιό".

DOCTOR COVIDiStock

Προφανώς, κάθε χώρα προχωράει ανεξάρτητα, καθώς ο ΠΟΥ δεν έχει καμία εξουσία πάνω σε αυτό το θέμα και, όπως πρόσθεσε ο Bruce Aylward, ανώτατος σύμβουλος στον ΠΟΥ, "δεν μπορούμε να πούμε ξεχωριστά σε κάθε χώρα το τι πρέπει να κάνει".

Τα σημάδια, όπως εξήγησε ο Ryan, αν από τη μία είναι ενθαρρυντικά, από την άλλη θα πρέπει να εξεταστούν με προσοχή. Όπως σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων ανέβηκε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, έπειτα από επτά συνεχόμενες εβδομάδες που ήταν σε περίοδο πτώσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των κρουσμάτων σημείωσε άνοδο στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Νοτιοανατολική Ασία και τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Μία απογοητευτική αλλά όχι και τόσο απροσδόκητη αύξηση, η οποία εν μέρει οφείλεται στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Προφανώς, λοιπόν, ο δρόμος μπροστά μας αναμένεται μακρύς.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά που σάρωσε το Μάτι, η Δικαιοσύνη θα δώσει σήμερα την πρώτη της απάντηση.

7 τρελές θεωρίες για το σύμπαν που αμφισβητούν το Big Bang

Σαν σήμερα πριν από 7.000 χρόνια έγινε το Big Bang σύμφωνα με τον Johannes Kepler. Ή και όχι.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.