Πότε ανοίγει το λιανεμπόριο

Απομακρύνεται το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου.

Γράφει: Esquire Editors 22 Μαρτίου 2021

Όλο και περισσότερο φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο ανοίγματος του λιανεμπορίου, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξακολουθεί να ανησυχεί κυβέρνηση και ειδικούς.

Το σενάριο που είχε πέσει στο τραπέζι τις προηγούμενες ημέρες, ήταν να ανοίξει το λιανεμπόριο ξανά στις περιοχές που βρίσκονται στο "βαθύ κόκκινο" από την ερχόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου και με αυστηρούς κανόνες.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο μοιάζει να είναι ανέφικτο αυτή τη στιγμή, καθώς οι περισσότεροι ειδικοί κάνουν λόγο για την πιο δύσκολη εβδομάδα από την αρχή της πανδημίας στη χώρα, αναφέροντας ότι ένα άνοιγμα τώρα -με τον αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων στα ύψη- μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό.

Ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, τόνισε σήμερα σε συνέντευξή του ότι θα πρέπει να εξεταστεί η πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και ειδικά πως θα πάει η Τρίτη και η Τετάρτη. Εξήγησε ότι στόχος είναι η αρχή να γίνει με το λιανεμπόριο και τη Γ’ Λυκείου, αλλά πως δεν είναι ακόμη γνωστό αν οι δυο αυτές δραστηριότητες θα ανοίξουν ταυτόχρονα και όλα αυτά θα εξεταστούν την Παρασκευή.

Σταμπουλίδης για λιανεμπόριο: Αμφίβολο το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου

"Χρειάζονται μέρες για να μετρηθεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων που ανοίγουν σήμερα", εκτίμησε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA", αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι σίγουρο αν το λιανεμπόριο θα ξανά ανοίξει την προσεχή Δευτέρα 29 Μαρτίου.

"Πρέπει να δοθούν κάποιοι διέξοδοι κοινωνικοποίησης. Ασφαλές το πρώτο βήμα του ανοίγματος. Οι επιχειρήσεις μπορούν να διασφαλίσουν τον κατάλληλο πληθυσμό μέσα στα καταστήματά τους. Η παραβατικότητα είναι σχεδόν μηδενική σε αυτούς τους χώρους. Να δούμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σαν κοινωνία ώστε να μην επιβαρύνουμε το σχέδιο υγείας", δήλωσε.

Στο ερώτημα εάν στις 29 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο, απάντησε ότι "απαιτείται να βρούμε μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, χωρίς να κλονίζουμε ή να πιέζουμε το σύστημα υγείας. Το πρώτο βήμα έγινε. Θα το μετρήσουμε. Δύσκολη εβδομάδα αυτή. Να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία. Χρειάζεται χρόνος για να μετρήσουμε το πρώτο βήμα".

Ο Γ.Γ. Εμπορίου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι μελλοντικά οι αγορές μας από το λιανεμπόριο θα γίνονται με την αποστολή sms στο 13032, απέφυγε ωστόσο να πει αν αυτό θα χρησιμοποιηθεί από τις 29 Μαρτίου, τονίζοντας ότι η εικόνα από τα νοσοκομεία της Αττικής, είναι μάλλον αποθαρρυντική προς την κατεύθυνση του περαιτέρω ανοίγματος της αγοράς από τις 29 Μαρτίου, όπως είχε εκτιμηθεί από την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, είπε, τα δεδομένα που θα υπάρχουν προς το τέλος της εβδομάδας είναι εκείνα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τις τελικές αποφάσεις.

Επιφυλακτικός ήταν ο κ. Σταμπουλίδης και σε ότι αφορά την λειτουργία κλάδων της αγοράς, όπως η εστίαση, για την οποία υπάρχει η πρόβλεψη για λειτουργία των καταστημάτων μετά τα μέσα Απριλίου, με εξυπηρέτηση πελατών μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Γκίκας: Η κατάσταση δεν επιτρέπει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων

Αρνητικός σε περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γκίκας.

"Τα δεδομένα αυτών των ημερών και η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα δεν επιτρέπει επιπλέον μέτρα χαλάρωσης, φαίνεται να βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας του κορονοϊού, ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να επιπεδώνεται αυτή η κατάσταση και να έρθει μετά και η υποχώρηση", είπε ο Γκίκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Βατόπουλος: Δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο 29 Μαρτίου

Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου με 2.000 κρούσματα κορονοϊού, εξέφρασε ο καθηγητής Καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτός κι αν γίνει με τέτοιο τρόπο που δεν θα αυξήσει την κινητικότητα.

Πρόσθεσε δε, ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Επιτροπή όσο και για την κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι μια απόφαση πολιτική.

"Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό, άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση κι ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας", σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία εικόνα (που έγινε viral) χίλιες λέξεις: Ουρά τα ασθενοφόρα στον Ευαγγελισμό σε βραδιά εφημερίας

Άνοιξαν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Τη δυνατότητα να πάνε σε κομμωτήριο, κουρείο ή κέντρο αισθητικής και εκτός του δήμου όπου κατοικούν έχουν οι πολίτες από σήμερα Δευτέρα 22 Μαρτίου, στις περιοχές επιδημιολογικού επιπέδου "πολύ αυξημένου κινδύνου", καθώς επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες των κομμωτηρίων και περιποίησης άκρων.

Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση κατόπιν ραντεβού ειδικά για τον σκοπό αυτό. Η μετακίνηση για το ραντεβού θα γίνεται με αποστολή sms στο 13033 με την επιλογή 6 ή με την αντίστοιχη γνωστή γραπτή βεβαίωση (τύπου Β) και με το σχετικό αποδεικτικό του ραντεβού (SMS ή email) από τον πάροχο της υπηρεσίας.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.