Ιστορικό ρεκόρ θανάτων στην Ελλάδα το 2020

Η χώρα μας έχασε πληθυσμό αντίστοιχο της Ρόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Γράφει: Esquire Editors 23 Μαρτίου 2021

Ποια θα ήταν η αντίδρασή μας αν μαθαίναμε ότι μια ολόκληρη πόλη με τον πληθυσμό της Ρόδου, της Δράμας, της Βέροιας ή Κοζάνης, "έσβηνε" από τον χάρτη μέσα σε μόλις ένα 12μηνο; Κι όμως αυτό συνέβη στην Ελλάδα το 2020. Χάθηκε ο πληθυσμός μιας μεγάλης ελληνικής πόλης που σήμερα, καταλαμβάνει θέση στην πρώτη 25άδα με βάση τον αριθμό των κατοίκων.

Πώς συνέβη αυτό; Με ιστορικό ρεκόρ θανάτων -τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί από την ΕΛΣΤΑΤ από το 1932 και μετά (σ.σ λείπουν μόνο τα στατιστικά της περιόδου του 2ου παγκοσμίου πολέμου) αλλά και με επίσης αρνητικό ρεκόρ γεννήσεων. Οι θάνατοι εκτοξεύτηκαν στους 132.000 και οι γεννήσεις περιορίστηκαν στις 85.600. Έτσι, ο συνολικός πληθυσμός της χώρας συρρικνώθηκε κατά 46.234 άτομα.

Η Ρόδος, έχει -με βάση την τελευταία απογραφή 49.541 άτομα πληθυσμό, η Δράμα 44.823 κατοίκους και η Βέροια 43.156. Οι αριθμοί αποτυπώνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Και δείχνουν ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι συγκυριακό. Δεν είναι αποτέλεσμα των πρόσθετων θανάτων που προκάλεσε η πανδημία αλλά και της ανασφάλειας που δημιούργησε στον γενικό πληθυσμό με αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση στον αριθμό των γεννήσεων παρά την καραντίνα.

O κορονοϊός ήρθε να προστεθεί σε σειρά προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί κυρίως μετά την μεγάλη ύφεση και την είσοδο στα μνημόνια. Το 2020, κατέστη το 10ο συνεχόμενο έτος φυσικής μείωσης του πληθυσμού. Από το 2011, ο πληθυσμός έχει μειωθεί δια της φυσικής οδού (γεννήσεις μείον θάνατοι) κατά 272.000 άτομα. Και αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στον πληθυσμό του Ηρακλείου Κρήτης και του Βόλου μαζί.

Η κυβέρνηση, πριν ξεσπάσει η πανδημία, προσπάθησε να δώσει μια λύση στο μείζον πρόβλημα -συνδέεται με το ασφαλιστικό, με την παραγωγικότητα με την γήρανση του πληθυσμού- θεσπίζοντας το επίδομα γέννησης τέκνου. Η πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου συνέπεσε χρονικά με την πανδημία και δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση στις γεννήσεις. Αντίθετα, οι θάνατοι χτύπησαν ιστορικό ρεκόρ σε περίοδο ειρήνης.

Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν καταγραφεί περισσότεροι από 130.000 θάνατοι σε μια χρονιά. Οι απώλειες από τον COVID ήταν περιορισμένες συγκριτικά με τον συνολικό αριθμό των θανάτων.

Ωστόσο, ήρθαν να προστεθούν σε έναν πολύ υψηλό αριθμό οδηγώντας στο ιστορικό ρεκόρ. Ουσιαστικά, από το 2015 και μετά, χάνουμε πάνω από 10.000 ανθρώπους τον μήνα. Όσο για τις γεννήσεις, η τελευταία χρονιά που ξεπέρασαν τις 100.000 ήταν το 2012. Έκτοτε η τάση είναι συνεχώς πτωτική και το 2020 κλείσαμε στις μόλις 85-86.000. Δυστυχώς, το πρόβλημα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Από: Thetoc.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Είναι ασφαλές να αλλάξεις την 2η δόση του εμβολίου;

Τι δείχνει πρόσφατη μελέτη για τη χορήγηση άλλου εμβολίου για τη 2η δόση, σε σχέση με την πρώτη.

Γιατί δεν πρέπει να πιείς αλκοόλ μετά το εμβόλιο

Πώς τα πολλά ποτά μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου και να εντείνουν τις παρενέργειές του.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Μία μόνο λέξη του Elon Musk καταπόντισε το bitcoin

Ο δισεκατομμυριούχος CEO της Tesla απλώς απάντησε με ένα tweet σε χρήστη του κοινωνικού δικτύου.

H υπερβολική χαλάρωση στα μέτρα τρομάζει τους ειδικούς

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για το συνωστισμό σε παραλίες και εμπορικούς δρόμους.

Η σύγκριση των εμβολίων της AstraZeneca και της Pfizer

Τα αποτελέσματα μελέτης του ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού SARS-CoV-2.

Η γοητευτικά παράξενη περίπτωση της Χιλής

Η Χιλή χαρακτηρίζεται συχνά πόλος πολιτικής σταθερότητας και οικονομικού δυναμισμού στη Λατινική Αμερική.