Το λιανεμπόριο άνοιξε, το αγοραστικό κοινό δε συγκινήθηκε

Πρεμιέρα με χαμηλούς τζίρους και σύγχυση στην αγορά.

Γράφει: Esquire Editors 06 Απριλίου 2021

Υποτονική η εμπορική κίνηση χθες Δευτέρα, στην επανεκκίνηση λειτουργίας του λιανεμπορίου, δύο και πλέον μήνες που παρέμεινε κλειστό, που σημαδεύτηκε από τη σύγχυση που προκλήθηκε με την ερμηνεία της ΚΥΑ και το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη NOTOS. "Δεν περιμέναμε θαύματα", λέει στο Capital.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, ο οποίος σημειώνει ότι χθες στην πρεμιέρα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου τηρήθηκαν τα μέτρα.

Στόχος, όπως λέει ο κ. Καφούνης, είναι να πάει καλά αυτό το μοντέλο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας προκειμένου να λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και να δουλέψει το λιανεμπόριο τις κρίσιμες εβδομάδες κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου. Ο κ. Καφούνης σημειώνει ότι ο ΕΣΑ δεν έχει βάλει στόχους τζίρων. 

Αγωνία στον εμπορικό κόσμο

Για τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Γιώργο Καρανίκα η κίνηση ήταν μεν υποτονική, αλλά ο παρονομαστής είναι θετικός. Σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα, καλύτερα κινήθηκε η αγορά στο κέντρο της Αθήνας απ’ ότι στις συνοικίες, κάτι που αποδίδει στο γεγονός ότι οι καταναλωτές δεν έχουν άμεση ανάγκη να ψωνίσουν όπως συνέβη π.χ. την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η αγωνία του εμπορικού κόσμου, λέει στο Capital.gr ο κ. Καρανίκας, είναι να μην υπάρξει έκρηξη των κρουσμάτων "για να μην έχουμε πισωγύρισμα γιατί έχουμε μπροστά μας το Πάσχα". Την ίδια στιγμή σύγχυση επικρατεί στην αγορά για τι είναι πολυκατάστημα και τι είναι shop in a shop, μετά και το πρόστιμο 8.000 ευρώ που επεβλήθηκε στη Notos Com με το σκεπτικό ότι παρά το γεγονός ότι διαθέτει ένα ΑΦΜ απασχολεί προσωπικό προμηθευτών. Οι έμποροι σημειώνουν πως υπάρχει έλλειψη θεσμικού πλαισίου που να ορίζει συγκεκριμένο ΚΑΔ για πολυκαταστήματα και αυτό άφησε περιθώρια διαφορετικών ερμηνειών της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Αποτέλεσμα ήταν το Notos να λειτουργεί, όπως και τα Hondos Center, τα Sephora, τα Gallerie de Beaute, κ.ά., όχι όμως το Attica.

Πηγές με γνώση ανέφεραν ότι τα Hondos Center τους τελευταίους μήνες προχώρησαν σε αλλαγή δραστηριότητας και δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των πολυκαταστημάτων ή των καταστημάτων που λειτουργούν με το μοντέλο shop in a shop.

Άλλες πηγές αναφέρουν στο Capital.gr πως κλιμάκια της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) θα κάνουν και σήμερα ελέγχους στην αγορά για να διαπιστώσουν κατά πόσο π.χ. τα καταστήματα καλλυντικών νομίμως λειτουργούν καθώς αρκετά εξ αυτών έχουν ένα μεν ΑΦΜ αλλά απασχολούν προσωπικό προμηθευτών τους, κάτι δηλαδή που συνέβη στην περίπτωση της Notos στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο και έκλεισε τα πολυκαταστήματά της σε Αθήνα και Πειραιά. 

Από: Capital.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι θα συμβεί αν χάσεις τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο για όλους.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης και τις e-αποδείξεις

Πότε πρόκειται να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις.

Όλα όσα ισχύουν μέχρι τη λήξη των μέτρων σε 24 μέρες

Τι θα ισχύσει για το πασχαλινό τραπέζι, την εστίαση, τα σχολεία και για την λειτουργία των εκκλησιών.

Κορονοϊός: 3.015 νέα κρούσματα

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παρουσιάζει μια ήπια πτωτική σταθεροποιητική τάση με τον δείκτη θετικότητας να υποχωρεί.

Ανοίγει η εστίαση στις 3 Μαΐου

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση των ειδικών.