Τι ξέρουμε για την ιαπωνική μετάλλαξη του κορονοϊού

Ενημερώσου προτού μπεις στη διαδικασία να πανικοβληθείς.

Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 12 Απριλίου 2021

Υπάρχουν περισσότερες από 1.000 μεταλλάξεις του κορονοϊού, εκ των οποίων οι 400 βρίσκονται υπό παρακολούθηση, επομένως μόνο αναπάντεχη δε μπορεί να χαρακτηρισθεί η εμφάνιση νέων στελεχών. Η "πίεση" των εμβολίων ωθεί επίσης το παθογόνο να μεταλλαχθεί και όταν οι παραλλαγές καταφέρουν να παγιωθούν, τείνουν να βρίσκουν έδαφος για να αναπτυχθούν σε πληθυσμούς που παραμένουν "ευάλωτοι". Μετά από αυτές που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Αγγλία (τώρα 90% και στην Ιταλία), στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, τη Νιγηρία και την Καλιφόρνια, εντοπίστηκε και η ιαπωνική μετάλλαξη.

Τα χαρακτηριστικά της ιαπωνικής μετάλλαξης

Βασικά, πρόκειται για τη γνωστή μετάλλαξη E484K της γλυκοπρωτεΐνης-ακίδας, αυτή που χρησιμοποιεί ο ιός για να συνδεθεί με τον υποδοχέα Ace2 των ανθρώπινων κυττάρων. Η εν λόγω παραλλαγή είναι ήδη ιδιαίτερα διαδεδομένη και φαίνεται να έχει αναπτυχθεί αυτόνομα στην Ιαπωνία (περίπου δέκα εντοπίστηκαν στο νοσοκομείο του Τόκιο) σε ανθρώπους που δεν είχαν ταξιδέψει ούτε είχαν σχέσεις με άρτι αφιχθέντες από το εξωτερικό. Οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλοί.

>Διάβασε ακόμη: Ο τουρισμός του εμβολίου μόλις ξεκίνησε

Η μετάλλαξη, εξάλλου που θυμίζει τις αντίστοιχες της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας, φαίνεται να επιτρέπει στο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού να διαφύγει τουλάχιστον εν μέρει από την ανοσοαπόκριση που είχε προκληθεί από προηγούμενη λοίμωξη και εμβόλια.  Επιπλέον, η επιβεβαίωση ήρθε μέσω μίας νέας φάσης μολύνσεων που συγκεντρώθηκαν συγκεκριμένα στην πόλη της Οζάκα, όπου για τους ευνόητους λόγους αποφασίστηκε να ακυρωθεί η διέλευση του ολυμπιακής φλόγας. Αξίζει στο μεταξύ να σημειωθεί το γεγονός ότι οι Ιάπωνες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τους μαζικούς εμβολιασμούς.  

"Ψυχραιμία παιδιά"

"Ας μην προκαταβάλουμε τη σοβαρότητα των γεγονότων, πρέπει να παρακολουθηθεί προσεκτικά", ανέφερε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση ο Massimo Galli, ο διευθυντής της σύνθετης δομής για τις μολυσματικές ασθένειες 3 στο Fatebenefratelli Sacco στο Μιλάνο. Στη συνέχεια πρόσθεσε, ότι εν ολίγοις είναι πολύ νωρίς για να καταλάβουμε αν η νέα παραλλαγή πρέπει να μας ανησυχήσει, αφού δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη ούτε η αντίσταση-αντοχή της στα εμβόλια, ούτε το ενδεχόμενο να έχει υψηλότερη μετάδοση. Άλλωστε, όπως έχει καταστεί σαφές σε άλλες περιπτώσεις, ο προσδιορισμός των μεταλλάξεων είναι κάτι καλό, όχι κακό: Ως γεγονός σημαίνει ότι το γενετικό σύστημα αλληλούχησης του ιού, είναι γνωστό σε ορισμένες χώρες και άρα βαδίζουν σε χαρτογραφημένα ύδατα. 

"Ένας συνάδελφός μου επινόησε τον όρο 'scariant' τον οποίο θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε ως τρομοκρατία της μετάλλαξης. Δεν υπάρχουν μεταλλάξεις ικανές να ξεπεράσουν την ανοσία που προκαλείται από τα καλύτερα εμβόλια", εξήγησε ο λοιμωξιολόγος Roberto Burioni στο Radio1, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα μιλάει στις ειδήσεις για τις μεταλλάξεις και τους "εμμονικούς" με αυτές χρησιμοποιώντας τον όρο "τρομοκράτες της μετάλλαξης".

Συνεπώς, δεδομένου του σχετικά χαμηλού αριθμού των κρουσμάτων στην Ιαπωνία, προς το παρόν οποιοσδήποτε πανικός θα ήταν πραγματικά αδικαιολόγητος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Γιατί ο μεγάλος σεισμός στην Κρήτη αιφνιδίασε τους σεισμολόγους

Περίμεναν σεισμό αλλά όχι τέτοιου μεγέθους και διάρκειας.

Evergrande, μία νέα απειλή για την παγκόσμια οικονομία

Πολλοί φοβούνται πως η κρίση στην Κίνα λόγω Evergrande ίσως αποδειχθεί χειρότερη από την κατάρρευση στις ΗΠΑ, το 2008.

Μετά τις γερμανικές εκλογές, τι;

Η Γερμανία, πόλος σταθερότητας στην εποχή της Μέρκελ, εισέρχεται σε μια πολύ πιο απρόβλεπτη φάση με δύσκολες διαβουλεύσεις.

Σε άλλα νέα, 'αυτόχθονας Έλληνας ιθαγενής' ζητά 5 εκατ. Ευρώ από αστυνομικό για πρόστιμο

Ο άνθρωπος απλά έκανε τη δουλειά του και του έκοψε πρόστιμο επειδή δε φορούσε μάσκα, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

Τα eshops και η ραγδαία ανάπτυξή τους

Πρωτιά για την Ελλάδα ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά στο ρυθμό ανάπτυξής τους.

18 ιστοσελίδες αρνητών και αντιεμβολιαστών εντοπίστηκαν από τις αρχές

Μένει να ταυτοποιήσουν τα ηλεκτρονικά τους ίχνη για να σχηματίσουν και την πρώτη δικογραφία.