Πώς συνδέονται σεξ και εμβολιασμός για τον κορονοϊό

Πόσο ασφαλείς είναι οι ερωτικές περιπτύξεις μετά τον εμβολιασμό;

Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 24 Μαρτίου 2021

Όσο περνάει ο καιρός και οι εμβολιασμοί πλέον γίνονται επί σταθερής βάσης, η κοινωνία ολοένα και περισσότερο "διχάζεται" σε δύο διαφορετικές κατηγορίες: τους εμβολιασμένους και τους μη εμβολιασμένους. Τα καλά νέα είναι ότι οι πρώτοι μπορούν να κάνουν σεξ με τους δεύτερους. Ο CDC (ο εθνικός οργανισμός δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών) εξέδωσε νέους κανόνες για το τι είναι ασφαλές και τι όχι για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Σεξουαλική "απελευθέρωση"

Μέχρι στιγμής, είχε παραμείνει αρκετά αθόρυβος όταν επρόκειτο για ρητές οδηγίες για ασφαλές σεξ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφήνοντας τον κόσμο να πάρει τα δικά του ρίσκα σε περίπτωση που ήθελε να είναι σεξουαλικά ενεργός. Μπορεί να μην έχουν αλλάξει πολλά από τότε και ενόσω ο CDC επιμένει να είναι εξαιρετικά φειδωλός, οι πολίτες ουσιαστικά ακολουθούν τις δικές τους νόρμες βάσει των μέχρι τώρα εμπειριών τους από τον κορονοϊό. 

Σύμφωνα πάντως, με την ειδική λοιμωξιολόγο Anne Liu, επειδή η νόσος Covid-19 είναι μία αναπνευστική ασθένεια, δε διαφέρει σε τίποτα με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που σχετίζεται με τη στενή επαφή μεταξύ των ανθρώπων. Απλώς, τα νέα δεδομένα είναι ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να περνούν χρόνο μαζί σε κλειστό χώρο με ασφάλεια, άρα και να κάνουν σεξ εφόσον το επιθυμούν. 

Τι ισχύει όμως, σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη; Κατά την Anne Liu και τον CDC, δεν τίθεται πρόβλημα. Μπορούν δηλαδή να έχουν σεξουαλικές επαφές, αρκεί να μην είναι εμπλέκονται μη εμβολιασμένοι άνθρωποι (πολλοί) που μένουν σε διαφορετικά νοικοκυριά. "Αν ένα άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί, δεν ανήκει σε ευπαθή ομάδα και δεν εκτίθεται σε υψηλού κινδύνου περιοχές και κτήρια (π.χ νοσοκομεία), τότε μάλλον το σεξ είναι μία αρκετά χαμηλού κινδύνου κατάσταση", επισημαίνει η Liu. 

Ουσιαστικά, αφού κάνουμε και τις δύο δόσεις του εμβολίου, μπορούμε να κάνουμε έχουμε σεξουαλική επαφή με όποιον επιθυμούμε. "Αν είναι ασφαλές να είσαι γύρω από κάποιον άνθρωπο και να αναπνέεις τον ίδιο αέρα, τότε δεν υπάρχει επιπρόσθετο ρίσκο από το σεξ, στο πλαίσιο του κορονοϊού", καταλήγει η ειδική λοιμωξιολόγος. Συνεπώς, παρά το γεγονός ότι η κοινωνία μας χωρίζεται -και θα χωρίζεται για καιρό- στις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες, το εμβόλιο μας φέρνει πιο κοντά. #Διπλής. 

 

 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πώς το τρέξιμο σου κόβει την πείνα

Η επιστήμη καταλήγει: Το τρέξιμο βοηθάει στο να διατηρείς το βάρος σου σταθερό, χωρίς να νιώθεις στέρηση και πείνα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η τέχνη της φιλοξενίας επιστρέφει με το Athens Capital

Το Athens Capital Hotel-MGallery Collection ανοίγει και πάλι τις πόρτες του στις 10 Μαΐου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

O Alvaro Morte αποχαιρέτησε και επισήμως το La Casa de Papel

H συγκινητική ανάρτηση του Professor για το τέλος των γυρισμάτων.

Ποιος είναι ο Vitalik Buterin, ο νεότερος crypto-δισεκατομμυριούχος του κόσμου

Ξεκίνησε ως θιασώτης του Bitcoin στα 17 του και έγινε μεγιστάνας χάρη στο Ethereum.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Τα SUV είναι η απόλυτη τάση στον κόσμο των 4 τροχών

Ξεχωρίζουν σε εμπορικό επίπεδο, δίνοντας έμφαση στην πρακτικότητα, τη σχεδίαση, τον οικολογικό χαρακτήρα και τις ψηφιακές δυνατότητες διασύνδεσης

Γραφει Γιαννης Σπανος