Μεταλλάξεις και έξαρση κρουσμάτων φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι

Οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη.

Γράφει: Esquire Editors 09 Απριλίου 2021

Εκρηκτική είναι η αύξηση των μεταλλάξεων του κορονοϊού και στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να ανησυχούν για τη διασπορά αυτών των στελεχών που μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα. Στο επίκεντρο των λοιμωξιολόγων μπαίνουν τα δείγματα του στελέχους που συνδυάζει χαρακτηριστικά και από τη βραζιλιάνικη και από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Και αυτό γιατί οι μεταλλάξεις είναι πιο ανθεκτικές στην ανοσία των εμβολίων και τα αντισώματα.

Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη στο μικροσκόπιο

Το βλέμμα στρέφεται για άλλη μία φορά στην Αττική η οποία εκτός από την καθημερινή πρωτιά σε αριθμό κρουσμάτων, κρατάει τα ηνία και στην εν λόγω μετάλλαξη. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ και τα 75 νέα δείγματα που εξετάστηκαν, εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα, στη σημερική συνεδρίασή τους οι λοιμωξιολόγοι θα εξετάσουν την επιδημιολογική κατάσταση στις τρεις περιοχές που το λιαναμπόριο παρέμεινε αυτή την εβδομάδα κλειστό, καθώς κρίθηκε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα στις περιοχές αυτές δεν επέτρεπαν άνοιγμα: Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη θα μπουν στο μικροσκόπιο.

Παρότι η βρετανική είναι η μετάλλαξη που τείνει να επικρατήσει στην χώρα, όπως και σε πολλές άλλες, το συγκεκριμένο στέλεχος δείχνει να κερδίζει έδαφος μέρα με τη μέρα, σε αντίθεση με αυτό της Νότιας Αφρικής που προς το παρόν τουλάχιστον παραμένει σε περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων.

Συνολικά έως σήμερα, έχουν ταυτοποιηθεί 4.084 κρούσματα με τη βρετανική μετάλλαξη και 59 με τη νοτιοαφρικανική.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 897 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 4 Ιανουαρίου έως 25 Μαρτίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Νότιου Αιγαίου, Βόρειου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Από τον έλεγχο των 897 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 711 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC), 76 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI) και ένα δείγμα θετικό για Variant with deletion in S Gene.

Τα 711 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος αφορούσαν τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) ενώ από τα 76 δείγματα με στελέχη VUI, τα 75 αφορούσαν το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K) και 1 αφορούσε το στέλεχος Β.1.1 (Variant_Ε484Κ).

Παλαιότερες αναλύσεις

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 11 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 9 Οκτωβρίου έως 28 Δεκεμβρίου του 2020. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής. Από τον έλεγχο των δειγμάτων αυτών δεν αναδείχθηκε κανένα δείγμα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (V0C) ή με στελέχη μεταλλάξεων υπό διερεύνηση (VUI). Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 4.084 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 59 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.

Από τα 59 θετικά στελέχη για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) τα 57 είναι εγχώρια, εκ των οποίων 47 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, 5 από την Περιφέρεια Αττικής, 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Από: Thetoc.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι ακριβώς σημαίνει η άρση της πατέντας των εμβολίων

Και ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτήν.

O Elon Musk και οι εξωπραγματικές απολαβές του για το 2020

Είναι πραγματικά εντυπωσιακές και ξεπερνούν κατά πολύ όλων των υπόλοιπων CEOs.

Άνοιγμα αγοράς: Τέλος των click away και click inside

Στις 14 Μαΐου τελειώνουν τα click away και click inside - Τι θα γίνει με το SMS στο 13032

Ανοίγουν οργανωμένες παραλίες και διαδημοτικές μετακινήσεις

Υποχρεωτικά τα self-test και οι μάσκες για τους εργαζόμενους στις πλαζ, χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού οι μετακινήσεις προς την περιφέρεια

Χωρίς αιτήσεις θα αποδοθούν οι αποζημιώσεις ενοικίων του Απριλίου

Όλα όσα ισχύουν σχετικά με τις αποζημιώσεις ενοικίων για τους δικαιούχους

Κορονοϊός: 3.421 νέα κρούσματα

Πώς εξηγείται η απότομη αύξηση που παρουσίασαν τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα.