Τι θα συμβεί αν χάσεις τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο για όλους.

Γράφει: Παναγιώτης Κούστας 22 Απριλίου 2021

Τι θα συμβεί αν δεν κάνεις τη δεύτερη δόση του εμβολίου σου; Καταρχήν, όλοι γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα εμβόλια κατά του κορονοϊού γίνονται σε δύο δόσεις, με απόσταση από δύο έως τέσσερις μήνες μεταξύ τους. Κάθε εμβόλιο, όμως, έχει διαφορετικούς χρόνους και διαδικασίες δράσης, ενώ για αυτό της Johnson & Johnson, που απαιτεί μόνο μία δόση, δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία. Τι, λοιπόν, συμβαίνει αν ενώ έχεις κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου σου δεν προχωρήσεις στη δεύτερη;

Το ποσοστό αυτών που παραλείπουν τη δεύτερη δόση

Ας ξεκινήσουμε, όμως, με το να δούμε για τι ποσοστό μιλάμε. Στις ΗΠΑ, που έχουν εμβολιαστεί πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι, μία μελέτη των Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόσληψη της Νόσου, κατέληξε στο ότι κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του προγράμματος για τον εμβολιασμό εναντίον του κορονοϊού, περίπου το 3% δεν έλαβε τη δεύτερη δόση του.

Πότε αρχίζουν τα προβλήματα

Παρότι το ποσοστό είναι χαμηλό και δεν μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία της μαζικής ανοσίας του πληθυσμού, σε περίπτωση που αυξηθεί, ίσως αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερες μολύνσεις.

Τι θα συμβεί αν χάσεις τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊόiStock

Ένα φαινόμενο που έχει προβλεφθεί

Το φαινόμενο, πάντως, είναι σε κάποιο μικρό βαθμό αναπόφευκτο. Κι αυτό γιατί υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση μετά από τον εμβολιασμό και, συνεπώς, δεν μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση, αλλά και εκείνοι που αρρωσταίνουν για άλλους λόγους και μπαίνουν σε φάση ανοσοκαταστολής, στους οποίους, επίσης, δεν πρέπει να χορηγηθεί η επόμενη δόση του εμβολίου τους.

Πόσο μας προστατεύει μία μόνο δόση;

Τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά. Στην περίπτωση των εμβολίων της Moderna και της Pfizer / BioNTech, η προστασία με μία μόνο δόση κυμαίνεται γύρω στο 80%. Ένα ποσοστό σαφώς χαμηλότερο από το 95% που εξασφαλίζουν και οι δύο δόσεις, αλλά αρκετά αποτελεσματικό στη μείωση των πιθανοτήτων της μόλυνσης από τον ιό.

Τι γίνεται με τις νέες μεταλλάξεις 

Οι μεταλλάξεις αποτελούν διαφορετικές εκδοχές του ίδιου ιού που, λόγω κάποιων διαφοροποιήσεων, συμπεριφέρονται με άλλον τρόπο. Για παράδειγμα, η "αγγλική" μετάλλαξη, "προτιμάει" τους νεότερους. Δυστυχώς, οι μεταλλάξεις μπορεί να καταστήσουν ακόμα πιο επικίνδυνο το να λάβεις μόνο μία δόση του εμβολίου, παρότι προς το παρόν δεν έχουμε ακριβή στοιχεία.

Τι γίνεται με όσους έχουν μολυνθεί στο παρελθόν από κορονοϊό

Όσον αφορά όσους έχουν μολυνθεί ή και νοσήσει στο παρελθόν από κορονοϊό, αυτό που ξέρουμε είναι ότι το να έχεις περάσει την ασθένεια συνεπάγεται ότι έχεις αποκτήσει και έναν συγκεκριμένο βαθμό προστασίας από την επαναμόλυνση.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι τα αντισώματα που αναπτύχθηκαν από κάποιους πρώην ασθενείς "συνεργάστηκαν" με αυτά που αποκτήθηκαν μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, παρότι τα δεδομένα που έχουμε προς το παρόν δεν είναι αξιόπιστα.

Τέλος, είναι ακόμη ασαφές το πόσο υψηλό είναι το ποσοστό της προστασίας για αυτούς που είχαν ήδη τον ιό, αλλά και για το πόσο διαρκεί.

> Διάβασε ακόμα: Τι ξέρουμε για την ιαπωνική μετάλλαξη του κορονοϊού

Που καταλήγουμε

Όλα, λοιπόν, δείχνουν ότι η λύση είναι μία: Το να κάνεις και τις δύο δόσεις του εμβολίου σου. Μόνο έτσι μπορεί να κρατηθεί στο χαμηλότερο δυνατό το ποσοστό των ανθρώπων που για σοβαρούς λόγους -οι οποίοι δικαιολογούνται από την επιστήμη- κάνουν μόνο την πρώτη δόση. Κι αυτό γιατί το χαμηλό ποσοστό αυτών των ανθρώπων, όπως είδαμε, είναι αναγκαίο για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης.

 

 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το ελληνικό χρέος γίνεται ανάρπαστο. Αλλά τι σημαίνει αυτό;

Tο ελληνικό δημόσιο, μεταξύ άλλων, δεν θα χρειαστεί να πληρώνει τοκομερίδια μέχρι και τη λήξη του 2026.

Νεπάλ, η νέα Ινδία

Η εικόνα της εξάπλωσης του κορονοϊού στην ασιατική χώρα είναι άκρως ανησυχητική.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αντίσωμα νέας γενιάς υπόσχεται θεραπεία για τον κορονοϊό

Η εταιρεία AbCellera ανακάλυψε ένα νέο υποψήφιο αντίσωμα για τη θεραπεία του κορονοϊού, που ονομάζεται LY-CoV1404.

Θετική στις συζητήσεις για άρση πατέντας των εμβολίων η ΕΕ

Οι σχετικές δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Προβληματισμός για τους μεγαλύτερους που δεν εμβολιάζονται

Απογοητευτικά παραμένουν τα ποσοστά εμβολιασμών στις μεγαλύτερες ηλικίες στην Ελλάδα.

Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Όλες οι δραστηριότητες και οι χώροι που ανοίγουν τις επόμενες μέρες - Τι θα γίνει με τα SMS στο 13033.