Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 30+ με AstraZeneca

Γιατί διχάζονται οι λοιμωξιολόγοι και οι συστάσεις για τις εγκύους.

Γράφει: Esquire Editors 27 Απριλίου 2021

Η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca δεν σταμάτησε ποτέ στη χώρα μας, όμως τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί, η διερεύνησή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και οι διαφορετικές συστάσεις σε χώρες της Ευρώπης, έχουν δημιουργήσει σύγχυση ή και επιφυλακτικότητα. Κάτι άλλωστε που αποδεικνύεται από τα πολλά διαθέσιμα ραντεβού με το εν λόγω εμβόλιο στη χώρα μας, γεγονός που οδήγησε στο σημερινό άνοιγμα της πλατφόρμας για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών, πολύ νωρίτερα σε σχέση με τη σειρά της αρχικής προτεραιοποίησης.

Στη χώρα μας, η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι το εμβόλιο της AstraZeneca να γίνεται σε άτομα από 30 ετών και πάνω. Η ομάδα 30-39 ετών επί του παρόντος θα εμβολιαστεί αποκλειστικά με αυτό το εμβόλιο, όπως και τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-44, για τους οποίους η πλατφόρμα ανοίγει τη Μεγάλη Πέμπτη, όπως ανακοινώθηκε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Το παράδοξο

Εντούτοις, οι έγκυες γυναίκες ή αυτές που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυος, συστήνεται να μην κάνουν τα εμβόλια που έχουν ιικό φορέα, όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Σημείωσε πως αυτά μειονεκτούν επί του παρόντος, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα, όπως αυτά για τα mRNA (Pfizer και Moderna), που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση αυτών των εμβολίων κατά την κύηση. "Επομένως, είναι μια στάση αναμονής για λίγο μέχρι να μπορέσουμε να έχουμε στοιχεία και για αυτά τα εμβόλια" τόνισε.

Το θέμα είναι πως ο εμβολιασμός κάτω των 30 ετών δεν έχει ξεκινήσει ακόμη στη χώρα μας, ενώ οι γυναίκες 30-44 ετών αυτή τη στιγμή μπορούν να κάνουν μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca. 

Η βόμβα Λινού

Το αλαλούμ για το εν λόγω εμβόλιο συνεχίζεται. Χθες η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού εξέφρασε την άποψή της ότι το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο μπορεί να κάνει από τη Μεγάλη Τετάρτη η ηλικιακή ομάδα 30-39 δεν πρέπει τελικά να χορηγηθεί. "Πρέπει να εμβολιαστούν οπωσδήποτε οι 30άρηδες, αλλά το AstraZeneca οι περισσότερες χώρες του κόσμου, όπου το έχουν εγκρίνει, είναι για μετά τα 55 έτη. Δεν ξέρω γιατί η επιτροπή και η πολιτεία το έκαναν αντίστροφα. Αφού έχουμε επάρκεια αυτού του εμβολίου έπρεπε να το χορηγήσουμε στους άνω των 50" είπε.

"Κάθε χώρα καθορίζει το πρόγραμμά της με τα δικά της στοιχεία, τις δικές της ανάγκες. Κάθε χώρα έχει το δικό της πρόγραμμα και ποικιλία στην ηλικία που έχει αποφασίσει να εμβολιάζει. Όπως υπάρχουν και πάρα πολλές χώρες οι οποίες εμβολιάζουν, χωρίς κανέναν περιορισμό, από την ηλικία των 18 ετών και άνω. Επομένως, η προσπάθεια της χώρας μας είναι και ο νέος πληθυσμός να εμβολιαστεί. Είναι ο πληθυσμός με τη μεγάλη κινητικότητα που θέλουμε γρήγορα να ανοσοποιηθεί" ήταν η απάντηση της κ. Θεοδωρίδου.

Σημειώνεται πως η Ισπανία χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 στους άνω των 60 ετών, η Γαλλία στους άνω των 55, ενώ η Χιλή μόνο σε άνδρες.

Στα δικαστήρια για τις καθυστερημένες παραδόσεις

Τη δικαστική οδό παίρνει την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της AstraZeneca για την μη τήρηση των υποχρεώσεών της για παραδόσεις δόσεων του εμβολίου της. Η Κομισιόν κατηγορεί την AstraZeneca ότι δεν είχε ένα "αξιόπιστο" σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία έχει δεσμευθεί να παραδώσει 180 εκατ. δόσεις εμβολίου στην ΕΕ το δεύτερο φετινό τρίμηνο, από ένα σύνολο 300 εκατ. δόσεων για την περίοδο από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούνιο. Όμως η εταιρεία ανέφερε σε δήλωσή της στις 12 Μαρτίου πως έχει στόχο να παραδώσει μόνο το ένα τρίτο αυτής της ποσότητας.

Εντωμεταξύ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος, από το φθινόπωρο, θα αφορά μόνο εμβόλια της τεχνολογίας mRNA που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις, τα οποία θα παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.