Τα παράδοξα της απόφασης για το εμβόλιο AstraZeneca

Το σκεπτικό και οι αντιδράσεις πίσω από την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για συνέχιση των εμβολιασμών με AstraZeneca.

Γράφει: Esquire Editors 10 Απριλίου 2021

Την ώρα που πολλές χώρες της Ευρώπης αναπροσάρμοσαν τις συστάσεις για τον εμβολιασμό με AstraZeneca και έθεσαν νέα ηλικιακά όρια, στην Ελλάδα αποφασίστηκε η συνέχιση των εμβολιασμών. Μετά από μαραθώνια σύσκεψη σχεδόν έξι ωρών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμών με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, περιλαμβανομένου του εμβολίου AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω.

Η απόφαση της Επιτροπής έγινε δεκτή εντούτοις και με προβληματισμούς, όχι μόνο λόγω της στάσης που έχουν κρατήσει άλλες χώρες- όπως η Ισπανία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Εσθονία- αλλά και επειδή αναμένονταν συγκεκριμένα ηλικιακά όρια (με πιθανότερη εκδοχή να μπει πλαφόν στα 60 έτη).

Το σχέδιο να ανοίξει ο πρόωρος εμβολιασμός

Αντιθέτως μάλιστα εξετάζεται το να επιτραπεί ο πρόωρος εμβολιασμός σε άτομα άνω των 40 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca, εθελοντικά σε ειδική λίστα, προκειμένου να μην μείνουν αδιάθετες δόσεις, όταν ακυρώνονται ή δεν κλείνονται ραντεβού στις ηλικιακές ομάδες για τις οποίες έχουν ανοίξει τα ραντεβού. Οι πληροφορίες λένε πως μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να αποφασιστούν οι λεπτομέρειες του παραπάνω σχεδίου και πιθανότατα να ανακοινωθούν στην ενημέρωση της Δευτέρας.

"Από τη Δευτέρα είχαμε, σε ό,τι αφορά την προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα που χορηγούν εμβόλιο της AstraZeneca, 93% προσέλευση του αντίστοιχου πληθυσμού. Και λέω προσέλευση, γιατί μπορεί και για κάποιους άλλους λόγους, δεν είναι μόνο ακύρωση, κάποιος να μην μπορέσει να κάνει το εμβόλιό του. Άρα είναι ένα σημαντικό, είναι πολύ μεγάλο ποσοστό" ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη χθεσινή ενημέρωση.

"Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αναπλήρωσης, δεν υπάρχει για το εμβόλιο της AstraZeneca διότι είναι τέτοιο το εμβόλιο, που μπορεί και αρκετές ώρες μετά το άνοιγμα του φιαλιδίου να διατηρηθεί και να χρησιμοποιηθεί εντός μεγάλου χρονικού διαστήματος".

Σημειώνεται πάντως πως η Ελλάδα δεν είχε σταματήσει τον εμβολιασμό με AstraZeneca, ούτε στα μέσα Μαρτίου, όταν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων εξέταζε τις πρώτες περιπτώσεις θρομβώσεων που είχαν καταγραφεί.

Το σκεπτικό της Επιτροπής

Όπως ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η συχνότητα των εκδηλώσεων θρόμβωσης με θρομβοπενία εκτιμάται σε 1 προς 150.000 δόσεις του εμβολίου AstraZeneca και η συχνότητα των αντίστοιχων θανάτων σε 1,5 προς 1.000.000 δόσεις.

Σε αντιδιαστολή, η πιθανότητα θανάτου από την ίδια τη νόσο Covid-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερη, όπως τονίζει: στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έως 31/12/2020, η συχνότητα θανάτου είναι 23 ως 35 ανά 1.000.000 πληθυσμού σε άτομα 30-39 ετών, 46 ως 94 ανά 1.000.000 πληθυσμού σε άτομα 40-49 ετών, και πολύ μεγαλύτερη όσο αυξάνεται η ηλικία. Επισημαίνει ότι η νόσος COVID-19 αυξάνει 30 ως 80 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου.

Η πλειονότητα των ατόμων που έχουν αναφερθεί διεθνώς μέχρι τώρα με τις εκδηλώσεις αυτές αφορά γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 60 ετών και τα συμπτώματα εμφανίζονται σε χρονικό διάστημα έως δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, έχουν επίσης αναφερθεί περιστατικά σε άνδρες και άτομα ευρύτερου φάσματος ηλικιών, ενώ εκκρεμεί ακόμη να διευκρινιστεί η κατανομή ηλικίας και φύλου στο σύνολο των εμβολιασθέντων, ώστε να ερμηνευθούν καλύτερα τα υπάρχοντα δεδομένα.

Τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί

Στον ΕΜΑ έχουν αναφερθεί, από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και το Ηνωμένο Βασίλειο, 169 περιπτώσεις θρομβώσεων των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου και 53 σπλαχνικών θρομβώσεων με θρομβοπενία σε σύνολο 34.000.000 δόσεων του εμβολίου AstraZeneca.

Στην Ελλάδα, μέχρι τις 8 Απριλίου, έχουν χορηγηθεί 378.997 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca και έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ μια περίπτωση θρόμβωσης μεγάλων αγγείων και θρομβοπενίας μετά από εμβολιασμό, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ενδεχόμενα σχετιζόμενη με τον εμβολιασμό και η οποία έχει περιληφθεί στην αξιολόγηση των αρχικών περιπτώσεων από τον ΕΜΑ.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης