Σήμερα η απόφαση για διαδημοτικές μετακινήσεις και sms

Το απόγευμα η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων - Τι θα γίνει με το 13032

Γράφει: Esquire Editors 28 Απριλίου 2021

Το απόγευμα μετά την συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων αναμένεται να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα sms. Το άνοιγμα της εστίασης σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων από την Δευτέρα, δείχνουν πως οδηγούμαστε μετά από έξι μήνες, προς την κατάργηση της αποστολής των μηνυμάτων στο 13033. Το πρωί στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός θα έχει την καθιερωμένη σύσκεψη με τους ειδικούς, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΔΥ και θα συζητηθεί μεταξύ άλλων το επίμαχο ζήτημα όπως και τα δεδομένα που υπάρχουν για την πορεία πανδημίας.

Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους λοιμωξιολόγους υπάρχει προβληματισμός για την κατάργηση των sms καθώς δεν επιθυμούν να σταλεί μήνυμα πλήρους χαλάρωσης προς την κοινωνία. Από την άλλη όμως, η χρησιμότητα της αποστολής των μηνυμάτων σταματάει ουσιαστικά να ισχύει με το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων και κυρίως της εστίασης.

"Το θέμα του sms θα εξεταστεί και θα υπάρξουν κεντρικές επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Ως προς τις υπερτοπικές ισχύει ό,τι έχει ανακοινωθεί. Απελευθέρωση στις 15 Μαΐου. Ως προς τις διαδημοτικές, εκτιμώ ότι το άνοιγμα της εστίασης θα καθιστούσε την απαγόρευση άνευ αντικειμένου. Ωστόσο, και γι’ αυτό θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες" τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Τα δύο σενάρια για τα sms – Παραμένει το 13032

Στο τραπέζι υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο είναι η κατάργηση της αποστολής των μηνυμάτων από την Δευτέρα 3 Μαΐου και το δεύτερο σενάριο είναι να παραταθεί η λειτουργία του μέτρου για μια εβδομάδα.

Κυβερνητικά στελέχη όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Άκης Σκέρτσος τόνισαν πως η αποστολή των sms οδεύει προς το τέλος της χωρίς ωστόσο να δώσουν συγκεκριμένη ημερομηνία αναμένοντας την τελική εισήγηση από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι αν και δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για την κατάργηση των sms, θα μπορούσε αυτό να συμβεί τις επόμενες ημέρες εάν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Βέβαιη ωστόσο θεωρείται η παραμονή του 13032 που αφορά τις αγορές στα καταστήματα. Η αποστολή των μηνυμάτων στον συγκεκριμένο πενταψήφιο αριθμό που αφορά το λιανεμπόριο θα συνεχιστεί. Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται πως είναι πετύχει τον στόχο του καθώς έχουν αποφευχθεί σε σημαντικό βαθμό οι ουρές έξω από τα καταστήματα τα οποία λειτουργούν με ραντεβού.

Ελεύθερες οι διαδημοτικές από Δευτέρα

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις που επιτρέπονταν μέχρι τώρα μόνο τα Σαββατοκύριακα με τον κωδικό "6", απελευθερώνονται από την Δευτέρα και πιθανότατα χωρίς την χρήση sms. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα αμέσως με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων.

Παράλληλα, τα ταξίδια από νομό σε νομό όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα επιτραπούν αμέσως με την έναρξη του τουρισμού στις 15 Μαΐου.

10 Μαΐου ανοίγουν τα πανεπιστήμια για τους τελειόφοιτους

Από τις 10 Μαΐου θα επιτρέπεται και πάλι με φυσική παρουσία η διενέργεια πρακτικών ασκήσεων φοιτητών του τελευταίου έτους σε όλα τα τμήματα και σχολές σε προγράμματα σπουδών α’ και β’ κύκλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Στις 15 Μαΐου ξεκινάει διά ζώσης η διενέργεια κλινικών ασκήσεων φοιτητών του πέμπτου, έκτου έτους των προγραμμάτων σπουδών α’ κύκλου τμημάτων και σχολών της Ιατρικής, καθώς και κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω σε όλα τα τμήματα/σχολές.

Περιλαμβάνονται και μαθήματα αθλητικών εφαρμογών (πρακτικών μαθημάτων) σε ΤΕΦΑΑ, ατομικά και ομαδικά εργαστηριακά μαθήματα στα τμήματα μουσικών σπουδών, εικαστικά εργαστηριακά μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και των εφαρμοσμένων εργαστηρίων τους στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Επίσης διά ζώσης θα γίνονται οι κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις φοιτητών όλου του β’ κύκλου (μεταπτυχιακά προγράμματα) των τμημάτων/σχολών, κατόπιν απόφασης Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ.

Οι κατατακτήριες εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 19 Μαΐου έως τις 30 Μαΐου, μόνο με επίδειξη βεβαίωσης/δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), που πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την εξέταση ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test), που πραγματοποιείται έως και 72 ώρες πριν από την εξέταση, η οποία υπογράφεται από τον εξεταζόμενο.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.