Με το εμβόλιο μπορείς να (ξανα)ζήσεις. Τόσο απλά.

Άσε τον φόβο σου και γίνε ό,τι θες: Το εμβόλιο είναι το εισιτήριό σου για να πάρεις ξανά τη ζωή σου στα χέρια σου.

Μετά από ένα (ακόμη) πολύμηνο lockdown -που έχουμε πραγματικά ξεχάσει το πότε ξεκίνησε- βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο και ελπίζουμε έσχατο σημείο της πανδημίας του κορονοϊού. Τα εμβόλια είναι στα χέρια μας -κυριολεκτικά και μεταφορικά- και αυτό που μένει είναι απλώς να πειστούν όλοι εκείνοι που για τους λόγους τους είναι διστακτικοί απέναντί τους. Κι ενώ υπάρχουν πολλά επιχειρήματα υπέρ του εμβολιασμού, με πιο σημαντικά τα ότι είναι αποτελεσματικός, ασφαλής και δωρεάν σαν κερασμένο σφηνάκι, ίσως να είναι πιο άμεσο το να σηκώσουμε ένα πανό με την επιγραφή: ΠΑΡΕ ΠΙΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ. Με κεφαλαία κόκκινα γράμματα.

Με το εμβόλιο μπορείς να (ξανα)ζήσεις. Τόσο απλά.iStock

Αλλά ας αφήσουμε για την ώρα τα πανό και ας μιλήσουμε με στοιχεία. Στη χώρα μας, το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει με ταχείς ρυθμούς. Μέχρι χθες 10 Μαΐου, είχαν πραγματοποιηθεί 3.760.640 εμβολιασμοί (με 1.277.825 πολίτες να έχουν πλήρως εμβολιαστεί). Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, όμως, είναι καλύτερο να τα πάρουμε από άλλες πιο πολυπληθείς χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ξεκίνησαν το δικό τους πρόγραμμα πριν από εμάς.

Το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών

Μέχρι τα τέλη του Απριλίου, στις ΗΠΑ είχαν εμβολιαστεί πλήρως 95 εκατομμύρια πολίτες. Από αυτούς, μόνο 9.245 μολύνθηκαν από κορονοϊό μετά τον εμβολιασμό, δηλαδή περίπου το 0,009%, ένα ποσοστό ιδιαίτερα μικρό.

Όσοι μολύνθηκαν παρά τον εμβολιασμό τους, πέρασαν την ασθένεια με πιο ελαφριά συμπτώματα, ενώ άλλα στοιχεία δείχνουν ότι ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού μειώνει, επίσης, τον αριθμό των ασυμπτωματικών ασθενών, αλλά και τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού.

Τι λένε τα στοιχεία

Σε κλινικές δοκιμές των εταιρειών Pfizer-BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson, παρατηρήθηκε μεγάλη πτώση του αριθμού των ασυμπτωματικών ασθενών ανάμεσα σε όσους είχαν εμβολιαστεί, με την Johnson & Johnson να υπολογίζει τη μείωση σε ένα ποσοστό της τάξεως του 74% και τη Pfizer ανάμεσα στο 85% και το 89%.

Σύμφωνα με μία άλλη μελέτη, άνθρωποι που είχαν λάβει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer και μολύνθηκαν με κορονοϊό, κουβαλούσαν έως και 20 φορές λιγότερο ιικό φορτίο σε σχέση με όσους δεν είχαν εμβολιαστεί και, συνεπώς, είχαν λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε άλλους ανθρώπους. Κοινώς, η φράση ότι με το εμβόλιο "προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας" είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Το πιο σημαντικό, βέβαια, είναι το ότι τα εμβόλια μπορούν να αποτρέψουν τις περιπτώσεις που απαιτούν νοσηλεία σε νοσοκομείο και τους θανάτους (από τα 95 εκατομμύρια που εμβολιάστηκαν, μόνο 825 πολίτες χρειάστηκαν νοσηλεία, με το ¼ από αυτούς να είναι ασυμπτωματικοί ή να νοσηλεύτηκαν για λόγο άσχετο με τον κορονοϊό).

Πού τελειώνει η δική μας ελευθερία

Συμπερασματικά, αν εμβολιαστείς για τον κορονοϊό σχεδόν εξαφανίζεις τις πιθανότητες του να μολυνθείς. Αλλά ακόμα και αν μολυνθείς, δεν θα έχεις σοβαρά συμπτώματα, δεν θα χρειαστεί να νοσηλευτείς σε νοσοκομείο, ούτε θα πεθάνεις. Επιπλέον, το ιικό φορτίο που θα κουβαλάς θα είναι αρκετά μικρό για να μεταδώσεις την ασθένεια σε άλλους. Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί η παροιμιώδης φράση του Εμμάνουελ Καντ ότι "η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζουν να θίγονται τα όρια της ελευθερίας των άλλων", βρίσκει εν προκειμένω νόημα και εφαρμογή, όσο κι αν όντως ασκεί συναισθηματική βία απέναντι στους διστακτικούς και τους αντιεμβολιαστές.

Η ζωή μετά το εμβόλιο

Εφόσον όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου προστατεύονται από την ανάγκη νοσηλείας και τον θάνατο, εφόσον το ποσοστό όσων μολύνονται από κορονοϊό μετά από τον εμβολιασμό είναι τόσο μικρό και μάλιστα με σημαντικά μειωμένες τις πιθανότητες μετάδοσής του, πολύ γρήγορα η χρήση της μάσκας από όσους έχουν εμβολιαστεί θα καταστεί αχρείαστη.

MAN TAKING OF HIS PROTECTIVE FACE MASKiStock

> Διάβασε ακόμα: Μετά την πανδημία, έρχεται (και) το revenge travel

Το πιο σημαντικό; Η πραγματική αξία του εμβολιασμού είναι ότι θα μας δώσει πίσω τη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε. Κι αυτό ακόμα και αν χρειαστεί να συνεχίσουμε να κυκλοφορούμε με μάσκες στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα, τις δημόσιες συγκοινωνίες ή όπου αλλού επικρατεί συνωστισμός, για ένα ακόμη μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει ως… γρίπη;

Στην πραγματικότητα, όπως διαβάζουμε στο αμερικανικό Esquire, όσο προχωράει το πρόγραμμα του εμβολιασμού, ο κορονοϊός μάλλον θα γίνει όντως κάτι σαν γρίπη ή κοινό κρυολόγημα – αν και αυτό ήταν ένα από τα πιο λανθασμένα επιχειρήματα που είχαν ακουστεί στην αρχή της πανδημίας. Παρότι θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στην κοινότητα, θα είναι πλέον μία απειλή που θα μπορούμε να διαχειριστούμε και δεν θα πεθαίνουμε από αυτόν.

Κι όμως, όσο πιο πολύ περιμένουμε και αναβάλλουμε τον εμβολιασμό, τόσο πιο πολύ φουντώνουν τα σενάρια που κινδυνολογούν περί μη-επιστροφής στην καθημερινότητα. Ακούμε για μάσκες που δεν θα βγάλουμε ποτέ, για το τέλος του παραδοσιακού shopping, για τον θάνατο της εστίασης, για νέο σχεδιασμό γραφείων που μετά την επιστροφή των εργαζομένων σε αυτά θα αποτρέπουν κάθε είδους διαντίδραση μεταξύ τους.

Γιατί όλα αυτά τη στιγμή που έχουμε στα χέρια μας τόσα εμβόλια; Εμβόλια που μας προστατεύουν και μπορούν να μας επιτρέψουν να ζήσουμε τη ζωή μας κανονικά, να απολαύσουμε τις βόλτες μας, να κουτσομπολέψουμε, έστω ένοχα, έστω με πνιχτές φωνές και γέλια, όπως παλιά, πάνω από την καφετιέρα και δίπλα από τον φούρνο μικροκυμάτων στη στενή κοινόχρηστη κουζίνα του γραφείου;

Λίγο πριν κερδίσουμε ξανά πίσω τη ζωή μας

Είμαστε κοντά στο να μας επιτραπεί ξανά το να κάνουμε όλα όσα μας κάνουν να αισθανόμαστε άνθρωποι. Αν είσαι ακόμη επιφυλακτικός ως προς το εμβόλιο που, σημειωτέον, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, την πολυτέλεια της πρόσβασης σε αυτό και μάλιστα δωρεάν, μπορείς απλώς να συνεχίσεις να αυτοπεριορίζεσαι. Αλλά αν είσαι έτοιμος να επιστρέψεις στη ζωή, μπορείς να το κάνεις καλή τη πίστει, γνωρίζοντας ότι μετά από αυτό δεν θα έχεις σημαντικές πιθανότητες να αρρωστήσεις σοβαρά ή να πεθάνεις, αλλά και ούτε να μεταδόσεις τον ιό στους άλλους.

Σίγουρα υπάρχουν νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού που μας τρομάζουν και χώρες στις οποίες ο κορονοϊός θερίζει, όπως η Ινδία, αλλά την ίδια στιγμή τα πιο πλούσια κράτη που έχουν υπερκαλύψει τις δικές τους ανάγκες σε εμβόλια αρχίζουν να στέλνουν βοήθεια σε άλλες χώρες, ενώ η απελευθέρωση της πατέντας στα εμβόλια, όταν γίνει, θα επιτρέψει τη μαζική τους παραγωγή στις περιοχές που πραγματικά τα χρειάζονται.

Μέχρι τότε, ζούμε σε μία χώρα που είναι κοντά στο να μπορέσουν οι κάτοικοί της να ζήσουν ξανά όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που κάνουν τη ζωή άξια να βιωθεί. Με το να προχωράμε μπροστά, με το να μη διστάζουμε απέναντι στο εμβόλιο, τιμούμε και τους 11.089 συμπολίτες μας που μέχρι χθες είχαν χάσει τη μάχη με τον κορονοϊό. Πιστεύεις ότι κάποιος από αυτούς, θα ήθελε να έβλεπε εμάς, τους ζωντανούς, να συνεχίσουμε να φυτοζωούμε επ’ άπειρον;

Άσε τον φόβο σου και γίνε ό,τι θες

Ας τους τιμήσουμε, λοιπόν, όχι μόνο με μνημόσυνα γεμάτα πικρούς καφέδες, κονιάκ και βουτήματα ενωμένα με μαρμελάδα και διακοσμημένα με σοκολατένια τρούφα. Ας τους τιμήσουμε κάνοντας το χρέος μας απέναντί τους και απέναντι στον εαυτό μας, τους συνανθρώπους μας και την ίδια τη ζωή.

> Διάβασε ακόμα: Πότε ανοίγουν τα ραντεβού και για τα τέσσερα εμβόλια στις ηλικίες 30-44

Ας τους τιμήσουμε κάνοντας το εμβόλιο με την ίδια ευκολία που θα πίναμε ένα κερασμένο σφηνάκι στην υγειά των ωραίων στιγμών που μπορούμε να ζήσουμε μετά από αυτό. Και με τη φωνή του Νίκου Μπιτζένη των Mikro που τραγουδούσε πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια τους τόσο επίκαιρους σήμερα στίχους: "Άσε τον φόβο σου και γίνε ό,τι θες, κάνε τα πάντα να γυρίζουν, είναι η σειρά σου".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.