Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υλοποίηση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, του λεγόμενου "πράσινου" πιστοποιητικού το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για την ελεύθερη μετακίνηση των τουριστών που προέρχονται από τις χώρες της Ε.Ε. χωρίς τεστ και καραντίνα. Μία πρόταση για την οποία ήταν υπέρμαχος από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κατάφερε να κάμψει τις αρχικές αντιρρήσεις που υπήρξαν, ακόμη και αυτές της Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η εφαρμογή του "πράσινου" διαβατηρίου αναμένεται να ισχύσει από τις 20 Ιουνίου, ενώ στην χώρα μας θα γίνεται δεκτό το πιστοποιητικό εμβολιασμού από την 1η Ιουνίου. "Είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Η Ελλάδα υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής από την αρχή, καθώς θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ε.Ε. και θα συμβάλει στις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης" τόνισε ο πρωθυπουργός με ανάρτηση του στο twitter.

Μετά από πολύωρες και σκληρές διαπραγματεύσεις, το ευρωκοινοβούλιο συμφώνησε την ελεύθερη μετακίνηση των εμβολιασμένων ευρωπαίων πολιτών. "Η σημερινή ευρωπαϊκή συμφωνία για το πιστοποιητικό κινητικότητας έχει έντονο ελληνικό χρώμα. Για πρώτη φορά τον Ιανουάριο αναγνωρίσαμε τη σημασία της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού και εργαστήκαμε με συνέπεια για την επίσημη πρόταση τον Μάρτιο. Το φετινό καλοκαίρι δεν θα χαθεί", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το "πράσινο" διαβατήριο

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Μαΐου αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο το "πράσινο" διαβατήριο, καθώς το ζήτημα που βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα των "27" είναι η πορεία και η αντιμετώπιση της πανδημίας. "Χαιρετίζω θερμά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το Πιστοποιητικό Ψηφιακού Covid της ΕΕ. Ένα έγκαιρο και πολύ ευπρόσδεκτο εργαλείο για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ε.Ε" δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Το επίμαχο θέμα τέθηκε και στην προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που είχε χθες το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Σαρλ Μισέλ. Ο πρωθυπουργός φέρεται να επανέλαβε πως θα κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες προκειμένου το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό, ώστε οι εμβολιασμένοι τουρίστες να μην μπαίνουν σε καραντίνα όταν επιστρέφουν στις χώρες τους.

Πώς θα εκδίδεται το πιστοποιητικό

Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα αφορά τους πολίτες της Ε.Ε. οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Με αυτό τον τρόπο όσοι ταξιδέψουν στις 27 χώρες θα εισέρχονται ελεύθερα χωρίς τεστ, ενώ δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα όταν επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Η έκδοση του πιστοποιητικού θα γίνεται από τις αρχές τις κάθε χώρας, ενώ η έκδοση θα μπορεί να αποθηκευτεί σε κινητή συσκευή ή να είναι έντυπη. Το "πράσινο" διαβατήριο θα περιέχει κωδικό QR με σημαντικές πληροφορίες, καθώς και ψηφιακή σφραγίδα που θα διασφαλίζει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.

Κοινά μέτρα προστασίας στην Ε.Ε

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχουν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. κοινά μέτρα προστασίας απέναντι στον κορονοϊό έτσι ώστε οι τουρίστες να μπερδεύονται για το τι ισχύει σε κάθε κράτος. Δεν μπορεί σε μία χώρα να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους και σε μια άλλη να μην είναι. Άλλωστε το πιστοποιητικό δίνει τη δυνατότητα στα κράτη - μέλη να προσαρμόσουν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί. Πρόκειται για ένα ακόμη ζήτημα το οποίο αναμένεται μεταξύ άλλων να συζητηθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Από: Thetoc.gr