Τι γνωρίζουμε για την βιετναμέζικη μετάλλαξη του κορονοϊού

Πόσο επικίνδυνη είναι η μετάλλαξη που φέρεται να είναι υπεύθυνη για την αναζωπύρωση των κρουσμάτων στη νοτιοασιατική χώρα;

Γράφει: Παναγιώτης Κούστας 01 Ιουνίου 2021

Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε στο Βιετνάμ πριν από μερικές ημέρες και έγινε γνωστή ως "βιετναμέζικη" μετάλλαξη μονοπωλεί τη διεθνή προσοχή, παρότι δεν έχει ακόμη κατηγοριοποιηθεί. Μάλιστα, φαίνεται να έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά της "ινδικής" και της "βρετανικής" μετάλλαξης, οι οποίες μεταδίδονται με μεγαλύτερη ευκολία αλλά, ευτυχώς, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια που έχουμε ήδη στη διάθεσή μας είναι επαρκή για να μας προστατεύσουν.

Τι ακριβώς συμβαίνει στο Βιετνάμ

Τα κρούσματα της "βιετναμάζικης" μετάλλαξης ταυτοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια μίας έξαρσης της πανδημίας στην πόλη Χο Τσι Μιν, την πιο πολυπληθή στο νοτιασιατικό κράτος, που μετράει 13 εκατομμύρια κατοίκους στη μητροπολιτική της περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας του Βιετνάμ Νγκουγέν Ταν Λονγκ δήλωσε το Σάββατο στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Επιδημιολογίας ότι ταυτοποιήθηκε η μετάλλαξη σε τουλάχιστον 4 ασθενείς που νόσησαν με κορονοϊό.

Κατευθείαν, ο πρωθυπουργός της χώρας Φαμ Μιν Τσιν ανακοίνωσε την έναρξη μίας μαζικής εκστρατείας με tests για τον πληθυσμό της Χο Τσι Μιν. Επιπλέον, από τη Δευτέρα 31 Μαΐου υιοθετήθηκαν νέοι περιορισμοί που περιλαμβάνουν το κλείσιμο των καταστημάτων και των εστιατορίων, αλλά και την αναστολή όλων των κοινωνικών εκδηλώσεων και των δημόσιων συναθροίσεων με πάνω από 10 συμμετέχοντες.

Τι γνωρίζουμε για την βιετναμέζικη μετάλλαξη του κορονοϊούiStock

Η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για την πρόσφατη αναζωπύρωση των μολύνσεων στη χώρα που από τις 27 Απριλίου μετράει 3.500 κρούσματα σε 33 περιοχές, που ανήκουν σε διαφορετικές της επαρχίες. Σύμφωνα με τις πρώτες υποθέσεις, το νέο στέλεχος θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός της "αγγλικής" και της "ινδικής" μετάλλαξης.

Πώς και γιατί μεταλλάσσονται οι ιοί

Όπως όλοι οι ιοί, έτσι και ο Sars-CoV-2 άρχισε να μεταλλάσσεται ήδη από την πρώτη του εμφάνιση. Οι ιοί, που στα αγγλικά η ονομασία τους προέρχεται από τη λατινική λέξη virus που σημαίνει δηλητήριο, είναι παρασιτικοί οργανισμοί που χρειάζονται τα κύτταρα άλλων ζωντανών οργανισμών για να αναπαραχθούν.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μόλυνσης παράγουν συνεχώς γενετικές μεταλλάξεις, έτσι ώστε να καταστήσουν τον εαυτό τους πιο "ανταγωνιστικό", π.χ. κάνοντας τον πιο μεταδοτικό. Αλλά όχι απαραίτητα πιο επικίνδυνο. Κι αυτό γιατί τα πιο θανατηφόρα στελέχη τους τείνουν να εξαφανίζονται, μιας και ο θάνατος του ζωντανού οργανισμού τον οποίο έχουν μολύνει συνεπάγεται και τη δική τους εξαφάνιση. Αντίστοιχα, αν μία μετάλλαξη έχει οφέλη για τον ιό, τείνει να επικρατήσει.

Προς το παρόν, οι αρχικές ανησυχίες που είχαν προκύψει για τη "νοτιοαφρικανική", την "αγγλική" και την "ινδική" μετάλλαξη έχουν υποχωρήσει, καθώς παρατηρήθηκε ότι τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας είναι αποτελεσματικά απέναντί τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ΗΠΑ γυρίζουν 150 χρόνια πίσω

Σχεδόν οι μισές Πολιτείες, κυρίως στον Νότο, μπορεί να απαγορεύσουν πολύ σύντομα τις αμβλώσεις.

Κορονοϊός: Ανεβαίνουν συνεχώς τα νέα κρούσματα

11.972 μολύνσεις, 2.000 επαναλοιμώξεις, 13 θάνατοι, 86 διασωληνωμένοι.

Τι σημαίνουν οι αποφάσεις των "27" για την Ουκρανία;

Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για "ιστορική στιγμή". Άλλοι όμως βλέπουν ένα "τρομακτικό σόου ανικανότητας".

Κορονοϊός: Πάλι πάνω από δέκα χιλιάδες νέα κρούσματα

Αναλυτικά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας και τις μεταλλάξεις.

Οι ΗΠΑ ίσως αλλάξουν στάση απέναντι στην Κίνα. Αλλά γιατί;

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει περιπλέξει τους στρατιωτικούς και διπλωματικούς υπολογισμούς των ΗΠΑ.

O Alan Turing ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του

Με αφορμή τα 110 χρόνια από τη γέννηση του "πατέρα της τεχνητής νοημοσύνης", ρίχνουμε μία ματιά σε πέντε συναρπαστικά στοιχεία για τη ζωή του.

Γραφει Νικος Παπαηλιου