H ιστορία της σημαίας του Pride

Και όταν μιλάμε για Pride (υπερηφάνεια) δεν εννοούμε μόνο αυτή της LGBTQI+ κοινότητας αλλά και εκείνη των Straight Allies, των Asexuals, των Aromantics και πολλών άλλων.

Η rainbow flag, είναι το απόλυτο σύμβολο της LGBTQIA+ κοινότητας και του μήνα του Pride. Δεν είχε όμως πάντοτε τη σημερινή της μορφή με τα έξι χρώματα, ούτε υπάρχει μόνο μία σημαία υπερηφάνειας. Για την ακρίβεια, τα χρώματα τα οποία φιλοξενούνται πάνω της έχουν μία ιστορία που πάει πίσω στο 1978, όταν ο Gilbert Baker, ένας καλλιτέχνης που δρούσε με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, δημιούργησε την πρώτη rainbow flag, με οκτώ χρώματα.

Η πρώτη rainbow flag

Η σημαία ήταν μία παραγγελία του Harvey Milk -του γκέι ακτιβιστή που αν δεν γνωρίζεις ποιος είναι μπορείς να δεις τη σχετική κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ή βιογραφική ταινία με τον Sean Penn- ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει ένα αναγνωρίσιμο σύμβολο για την κοινότητα.

H ιστορία της σημαίας του PrideiStock

Σε αυτή, το ροζ χρώμα συμβόλιζε τη σεξουαλικότητα. Το κόκκινο τη ζωή. Το πορτοκαλί τη θεραπεία. Το κίτρινο το φως του ήλιου. Το πράσινο τη φύση. Το τιρκουάζ τη μαγεία. Το βαθύ μπλε την ειρήνη. Το μωβ την πνευματικότητα.

Ο ίδιος ο Milk, σήκωσε για πρώτη φορά τη rainbow flag με τα οκτώ χρώματα το 1978, κατά τη διάρκεια του San Francisco Gay Pride, περίπου μία δεκαετία μετά τις μάχες του Stonewall στη Νέα Υόρκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έμπνευση για εκείνο το πρώτο σχέδιο είχε αντληθεί από το τραγούδι Over the rainbow της Judy Garland, από τον Μάγο του Οζ, με τους στίχους του οποίου είχαν συνδεθεί πολλά μέλη της LGBTQIA+ κοινότητας της εποχής (που τότε δεν είχαν καν αυτό το όνομα).

Η κλασική με τα 6 χρώματα

Σύντομα, βέβαια, η rainbow flag με τα οκτώ χρώματα μπήκε στο αρχείο. Την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1979, ο Gilbert Baker έφτιαξε μία νέα σημεία υπερηφάνειας, αφαιρώντας από την αρχική το ροζ χρώμα για λόγους οικονομίας, μιας και τότε ήταν ακριβό.

Το 1980, πάλι, "ένωσε" το τιρκουάζ και το βαθύ μπλε σε ένα πιο απλό μπλε χρώμα. Έκτοτε, για πολλά χρόνια, η rainbow flag ήταν μάλλον μόνο μία και είχε έξι χρώματα: Κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε και μοβ. Με αυτή τη μορφή έγινε ένα από το πιο επιτυχημένα σύμβολα ταυτότητας που έχουν υπάρξει ποτέ.

Οι νεότερες παραλλαγές

Τα τελευταία χρόνια τα όλο και περισσότερα δίκαια αιτήματα συμπερίληψης έχουν φέρει πολλές αλλαγές τόσο στις ταυτότητες των υποκειμένων όσο και στη σημαία -ή μάλλον στις σημαίες- υπερηφάνειας.

Φύλα και μη-φύλα, σεξουαλικότητες και μη-σεξουαλικότητες, καταστάσεις και άτομα που βρίσκονται κάπου στο φάσμα ή πέραν αυτών των εννοιών -και που δεν υπήρχαν λέξεις για να τα περιγράψουν- πλέον έχουν όνομα, ταυτότητα και σημαία.

COUPLE WITH RAINBOW FLAGiStock

Μία από αυτές είναι και η More Color More Pride Flag, γνωστή και ως Philadelphia Flag. Σε αυτή, στη βάση της επιτυχημένης 6χρωμης, έχουν προστεθεί μία καφέ και μία μαύρη ρίγα, ως ένδειξη συμπερίληψης των έγχρωμων μελών της LGBTQIA+ κοινότητας.

Η σημαία της bisexual υπερηφάνειας

Το 1998 δημιουργήθηκε η σημαία της Bisexual Pride, από τον Michael Page, η οποία έχει μόνο τρία χρώματα. Το ροζ που αντιπροσωπεύει την έλξη προς το ίδιο φύλο, το μπλε αυτήν για το αντίθετο φύλο και το μωβ για όλα τα φύλα.

Η σημαία της trans υπερηφάνειας

Η Transgender Pride Flag έχει πέντε ρίγες. Για την ακρίβεια δύο μπλε, δύο ροζ και μία λευκή. Υπάρχει και μία άλλη εκδοχή της Trans Flag, που έχει μία ροζ και μία μπλε ρίγα και στο κέντρο της το logo της trans κοινότητας (με τα σύμβολα των δύο φύλων ενωμένα σε ένα).

Η σημαία της λεσβιακής υπερηφάνειας

Στη σημαία της Lesbian Pride κυριαρχούν οι αποχρώσεις του ροζ, του λευκού και του μωβ. Υπάρχει, όμως, και η Butch Lesbian Flag, που τιμά την εμπειρία των πιο "αρρενωπών" λεσβιών, που έχει και μπλε ρίγες.

Η σημαία της agender/non-binary υπερηφάνειας

H Agender Flag έχει φτιαχτεί για να κάνει ορατή την παρουσία όσων απορρίπτουν την ιδέα της ταυτότητας φύλου, αλλά και για να τιμήσει τα non-binary άτομα. Σε αυτή, οι μαύρες ρίγες συμβολίζουν εκείνους που δεν έχουν ταυτότητα φύλου, οι γκρι όσους έχουν ουδέτερο φύλο, οι λευκές όλα τα φύλα και μία ανοιχτή πράσινη τον non-binarism, γενικά.

AGENDER PRIDE FLAGiStock

Η σημαία της androgyne υπερηφάνειας

Η σημαία της Androgyne Pride τιμά όσους διαθέτουν χαρακτηριστικά τόσο του αντρικού όσο και του γυναικείου φύλου. Σε αυτή, πάνω σε ένα γκρι "background", μία μπλε ρίγα συμβολίζει την αρρενωπότητα και μία ροζ τη θηλυκότητα.

Η σημαία των straight συμμάχων

Τη Straight Ally Flag την κρατούν περήφανα όλοι και όλες οι straight και οι cisgender (δηλαδή τα άτομα που νιώθουν οικεία και αυθεντικά στο φύλο με το οποίο γεννήθηκαν). Κι αυτό για να δείξουν ότι είναι περήφανοι σύμμαχοι της LGBTQIA+ κοινότητας και ότι αναγνωρίζουν τις άδικες κοινωνικές διακρίσεις τις οποίες υφίστανται τα LGBTQIA+ άτομα στο πλαίσιο της ετεροκανονικότητας. 

Την ίδια στιγμή, κρατώντας αυτή τη σημαία, δηλώνουν περήφανα straight ή/και cisgender, στο πλαίσιο των μη-διακρίσεων απέναντι σε οποιονδήποτε σεξουαλικό προσανατολισμό. Η σημαία αποτελείται από οριζόντιες λευκές και μαύρες ρίγες, πάνω στις οποίες δημιουργείται ένα Α που παραπέμπει στις λέξεις Activist και Ally, το οποίο είναι στα χρώματα της rainbow flag (της κλασικής, του διαδεδομένης, με τα 6 χρώματα), για να εκφράσει την υποστήριξη και τη συμπερίληψη όλων των άλλων προσανατολισμών.

Η σημαία της αρομαντικής υπερηφάνειας

Σύμφωνα με το αρομαντικό κίνημα, δεν υπάρχουν μόνο ετερορομαντικά, ομορομαντικά και μπαϊρομαντικά (μπάι εκ του bisexual) άτομα, αλλά και το αντίθετό τους. Κοινώς, κάποιος μπορεί να είναι aro, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, δηλαδή να μην αισθάνεται κάτι ρομαντικό για το άτομο με το οποίο κάνει σεξ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν του αρέσει το ρομάντζο, αλλά ότι απλώς δεν θέλει να μετέχει σε μία ρομαντική σχέση.

WOMEN WITH RAINBOW FLAGiStock

> Διάβασε ακόμα: O Aaron Fischer είναι ο πρώτος gay Captain America

Σε μία από τις σημαίες της Aromantic Pride, η σκούρα πράσινη ρίγα αντιπροσωπεύει τον αρομαντισμό, η ανοιχτή πράσινη το φάσμα του αρομαντισμού, η λευκή τις πλατωνικές έλξεις, η γκρι τα grayromantic άτομα (δηλαδή όσα μπορεί κάποια στιγμή να αναπτύξουν αισθήματα, αλλά όχι συχνά) και τα demiromantic άτομα (δηλαδή αυτά που αισθάνονται ρομαντική έλξη μόνο αφού δημιουργήσουν κάποιον συναισθηματικό δεσμό) και, τέλος, η μαύρη όλο το φάσμα της σεξουαλικότητας.

> Διάβασε ακόμα: Υπάρχει σοβαρός λόγος που η παρέλαση του Pride γίνεται κάθε Ιούνιο

Η σημαία της ασέξουαλ υπερηφάνειας

Τέλος, τουλάχιστον όσον αφορά τις πιο mainstream σημαίες υπερηφάνειας, υπάρχει και αυτή της Asexual Pride, που αναγνωρίζει και τιμά όσους δεν νιώθουν σεξουαλική έλξη για κανέναν φύλο. Σε αυτή, η μαύρη ρίγα συμβολίζει την ασεξουαλικότητα, η γκρι τη ντεμισεξουαλικότητα (demisexuality), η λευκή τους ασέξουαλ συντρόφους και τους συμμάχους των ασεξουαλικών, ενώ η μωβ ολόκληρη την κοινότητα.


INFO

Η κεντρική παρέλαση και η συναυλία του Athens Pride 2022 με θέμα "Άνευ Όρων / Unconditional", θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Ιουνίου, στις 19.00, στην πλατεία Συντάγματος.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.