Χωρίς ελληνικά νησιά η πράσινη λίστα της Βρετανίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα των BBC και "The Sun" όλα ανατρέπονται.

Γράφει: Esquire Editors 03 Ιουνίου 2021

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα προσθέσει νέες χώρες στη λίστα με τους διεθνείς προορισμούς όταν την επικαιροποιήσει σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με δημοσίευμα των BBC και "The Sun". Τα δύο μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ταυτόχρονα ότι νέες χώρες θα προστεθούν στην "κόκκινη" λίστα. Αναφέρουν ακόμα ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για το αν η Πορτογαλία, ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για τους Βρετανούς, θα παραμείνει στην "πράσινη" λίστα της Βρετανίας. 

Η κυβέρνηση βασίζει την απόφασή της ως προς το σε ποια κατηγορία (πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο) θα τοποθετήσει κάθε χώρα κατόπιν συμβουλών από το Κοινό Κέντρο Βιοασφάλειας (JBC). Ο οργανισμός παράγει μια εκτίμηση κινδύνου βάσει παραγόντων συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου μετάδοσης παραλλαγών της Covid, των ποσοστών δοκιμών και των αναλογιών θετικών περιπτώσεων και της δυνατότητας γονιδιωματικής αλληλούχησης.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί λαμβάνουν μια απόφαση βάσει αυτής της εκτίμησης κινδύνου μαζί με άλλα ζητήματα Δημόσιας Υγείας.

Οι λίστες θα ενημερώνονται κάθε τρεις εβδομάδες με βάση τη συνεχή παρακολούθηση των δεδομένων. Σήμερα είναι η πρώτη ενημέρωση από την πρώτη ανακοίνωση των λιστών.

Τι συνέβη με τα ελληνικά νησιά

Νωρίτερα, ο Independent μετέδιδε ότι ένας μικρός αριθμός επιλεγμένων ελληνικών νησιών, οι Κανάριες Νήσοι και η Μάλτα αναμένεται να περιληφθούν στην "πράσινη λίστα” των τουριστικών προορισμών της βρετανικής κυβέρνησης, αυξάνοντας τις ελπίδες των Βρετανών τουριστών να έχουν μια ευρύτερη γκάμα επιλογών για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Σύμφωνα με τον Independent, στην ανανεωμένη "πράσινη λίστα” της βρετανικής κυβέρνησης θα προστίθεντο πιθανότατα η Κεφαλονιά, η Κως, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος, ενώ πιθανή είναι και η ένταξη της Κέρκυρας, της Λέσβου και της Ρόδου.

Όμως ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ είπε στο BBC: "Πρέπει να προστατεύσουμε την πρόοδο που έχουμε σημειώσει εντός συνόρων, ενώ φυσικά επιτρέπουμε ταξίδια όταν είναι ασφαλές να το κάνουμε. Πρέπει να ακολουθήσουμε τα δεδομένα".

Τι σημαίνουν τα χρώματα

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Τζόνσον άναψε το "πράσινο φως” να ξαναρχίσουν τα διεθνή ταξίδια για σκοπούς αναψυχής στις 17 Μαΐου, σε μια λίστα προορισμών, η οποία σήμερα αναμένεται να διευρυνθεί.

Προς το παρόν, μόλις 12 τουριστικοί προορισμοί βρίσκονται στην πράσινη λίστα της βρετανικής κυβέρνησης για ταξίδια, η οποία αξιολογεί τις "ασφαλείς” περιοχές με βάσει την εξέλιξη της πανδημίας.

Η λίστα αποκαλύφθηκε αρχικά στις 7 Μαΐου, με την Πορτογαλία να είναι η μόνο δημοφιλής χώρα διακοπών που περιλαμβάνεται, μαζί με το Γιβραλτάρ, την Ισλανδία και το Ισραήλ.

Όσοι επιστρέφουν από τις χώρες της βρετανικής "πράσινης λίστας” δεν απαιτείται να μπουν σε καραντίνα, αλλά πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ κορονοϊού πριν από την αναχώρησή τους για το Ηνωμένο Βασίλειο και να κάνουν PCR τεστ εντός δύο ημερών μετά την άφιξή τους στη χώρα.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης