Δεν έχουν περάσει παρά λίγα μόνο εικοσιτετράωρα από το πράσινο φως που έδωσαν οι λοιμωξιολόγοι για να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους και οι προβλέψεις για τη διασπορά του ινδικού στελέχους Δέλτα και οι εκτιμήσεις για επικράτησή του στην Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι, θέτουν τη χρήση των μασκών και πάλι στο προσκήνιο. Όχι μόνο για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, αλλά και για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Το πρώτο ηχηρό καμπανάκι χτύπησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας , συστήνοντας τη χρήση μάσκας, την κοινωνική απόσταση, την αποφυγή του συνωστισμού και την υγιεινή των χεριών ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς το νέο πολύ μολυσματικό νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 Δέλτα διασπείρεται γρήγορα ανά τον κόσμο.

Και ενώ μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση οι πρώτες ελευθερίες - προνόμια προς τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με πληροφορίες επικρατεί έντονος σκεπτικισμός μεταξύ των λοιμωξιολόγων για άνοδο των κρουσμάτων λόγω και της αυξημένης κινητικότητας το καλοκαίρι και του τουρισμού, που μπορεί να φέρει την επιστροφή περιοριστικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, κάθε σκέψη για κατάργηση των μασκών στους εσωτερικούς χώρους για τους πλήρως εμβολιασμένους μετατίθεται για πολύ αργότερα.

Ο προβληματισμός μεγαλώνει περισσότερο από το γεγονός που υπάρχουν περιοχές, μεταξύ των οποίων και νησιωτικοί τουριστικοί προορισμοί, όπου καταγράφεται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Παράλληλα, η επικράτηση του ινδικού στελέχους στην χώρα μας μπορεί να προηγηθεί του στόχου της ανοσίας, δηλαδή να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού μέχρι τον Αύγουστο.

"Πιθανόν να δούμε τοπικές αναφλέξεις της επιδημίας μέσα στο καλοκαίρι, ίσως χρειαστεί ένα κάνουμε ένα βήμα πίσω από τα βήματα που κάνουμε γιατί λόγω του τουρισμού έχουμε πιεστεί να κάνουμε γρήγορες κινήσεις σε σχέση με άλλες χώρες", σημείωνε ο Kαθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Γ. Τούντας μιλώντας στην ΕΡΤ, κάνοντας λόγο για την "τραγική διαπίστωση που είναι μπροστά μας", ότι οι ανθρώπινες απώλειες το επόμενο διάστημα θα είναι από τους ανεμβολίαστους.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των Ειδικών Αθανάσιος Τσακρής τόνισε ταυτόχρονα στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 ότι η μετάλλαξη Δέλτα μειώνει έστω και σε μικρό βαθμό την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ειδικά για όσους έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση.

Από: Thetoc.gr