Τι θα γίνει με τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις εν μέσω πανδημίας

Όπως επίσης, και με τις καθυστερήσεις των δικαστών.

Γράφει: Esquire Editors 01 Ιουλίου 2021

Τη διόγκωση ενός χρόνιου προβλήματος της Δικαιοσύνης, έχει ως συνέπεια η πανδημία. Οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι προφανώς ένα χρόνιο πρόβλημα.

Η επόμενη μέρα όμως μετά την πανδημία θα τη φέρει μπροστά σε ένα ανυπέρβλητο όγκο δικαστικών αποφάσεων (καθώς χιλιάδες υποθέσεις έχουν αναβληθεί λόγω covid) που θα πρέπει να διαχειριστούν οι δικαστικοί λειτουργοί, δημιουργώντας για κατάσταση που αυτή τη στιγμή δείχνει δύσκολα αντιμετωπίσιμη.

Τη στιγμή μάλιστα που ήδη εντός της Δικαιοσύνης υπάρχει σοβαρός προβληματισμός και δυσαρέσκεια για δικαστές που καθυστερούν να υπέρμετρα να εκδώσουν αποφάσεις. Ακόμα και πάνω από 3 μήνες για τα ασφαλιστικά μέτρα και πάνω από 8 μήνες για πολιτικές υποθέσεις!

Παίρνουν επίδομα ταχύτητας!

Χαρακτηριστικό είναι βέβαια πως αυτό δημιουργεί επί της ουσίας δικαστές δυο ταχυτήτων.

Αυτούς που για διάφορους λόγους καθυστερούν υπέρμετρα και αυτούς που παράγουν γρήγορα το έργο τους, γράφοντας εγκαίρως τις αποφάσεις τους και εν συνεχεία καλούνται να διεκπεραιώσουν και τις δικαστικές αποφάσεις που καθυστερούν άλλοι.

Αυτό όμως δημιουργεί ένα εκρηκτικό κλίμα καθώς όσοι καθυστερούν συνεχίζουν να λαμβάνουν το επίδομα ταχείας έκδοσης δικαστικών αποφάσεων (!!!) όπως δηλαδή και όσοι κάνουν εγκαίρως τη δουλειά τους.

Δηλαδή αντί να ελεγχθούν πειθαρχικά επιβραβεύονται κιόλας για κάτι που δεν κάνουν, λειτουργώντας ουσιαστικά και σε βάρος των συναδέλφων τους και κυρίως σε βάρος των πολιτών που αξιώνουν να εκδοθεί η απόφαση σε εύλογο χρόνο.

Το ΣτΕ

Το ζήτημα βέβαια είναι γενικότερο και αφορά συνολικά τα δικαστήρια της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο χαιρετισμό της, προ ημερών, στο συνέδριο "Εννέα δεκαετίες Συμβούλιο της Επικρατείας”, η νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε:

"….Δεν θα ήταν ωστόσο σωστό να παραβλέπονται και οι αρνητικές επιπτώσεις μιας μάλλον στρεβλής αντίληψης περί esprit de corps, που δεν είναι άλλες από την συγκάλυψη προβλημάτων και ανεπαρκειών.

Ειδικά το χρόνιο πρόβλημα της καθυστέρησης της απονομής της δικαιοσύνης, που σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε αρνησιδικία και που ακυρώνει τον συνταγματικό ρόλο του Δικαστηρίου, πρέπει να αντιμετωπισθεί ριζικά.

Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το ΣτΕ τον 21ο αιώνα ασφαλώς δεν είναι οι ίδιες με εκείνες του 1929.

Το Δικαστήριο οφείλει να συντονισθεί με την εποχή του και τις απαιτήσεις της, οι οποίες έχουν αλλάξει σε συγκλονιστικό βαθμό: η ευρεία χρήση της ψηφιακής δικαιοσύνης, η διαρκής επαφή με τη διεθνή νομολογία και θεωρία, η θέσπιση σύγχρονου κώδικα δεοντολογίας, η θεσμικά οργανωμένη συνεργασία με τον Τύπο, είναι μερικά μόνον από τα προαπαιτούμενα ώστε το ΣτΕ να συνεχίσει να απονέμει αποτελεσματική δικαστική προστασία υψηλού επιπέδου.

Με την ίδια πάντα στόχευση, να λειτουργεί δηλαδή ως θεσμικό αντίβαρο, ώστε να διασφαλίζεται η υπεροχή του Συντάγματος και των νόμων και να εμπεδώνεται το κράτος δικαίου”.

Κυρώσεις

Την ίδια ώρα, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας διατυπώνει ένα εξαιρετικό σημαντικό αίτημα μιλώντας για "καθυστέρηση έκδοσης δικαστικών αποφάσεων – κυρώσεις”.

Οι δικηγόροι αποφάσισαν λοιπόν "….να αποσταλεί επιστολή στον Άρειο Πάγο και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης , με την οποία να ζητείται να τεθούν υπόψη της Ολομέλειας ανωνυμοποιημένα στατιστικά στοιχεία, ανά δικαστήριο, σε όλη τη χώρα, που αφορούν στον χρόνο καθυστέρησης έκδοσης αποφάσεων.

Η απονομή της Δικαιοσύνης οφείλει να είναι και ορθή και ταχεία , ο ελληνικός λαός στο όνομα του οποίου απονέμεται η Δικαιοσύνη οφείλει να γνωρίζει την πραγματικότητα και τυχόν παθογένειες του συστήματος και σε περιπτώσεις αδικαιολόγητης υπέρβασης των χρονικών ορίων έκδοσης των αποφάσεων να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες εκ του νόμου κυρώσεις”.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η πρόβλεψη του Stephen King για τον Donald Trump και τις εκλογές του 2026

Ο Stephen King συνεχίζει την κόντρα του με τον Donald Trump, αυτήν τη φορά με μια τολμηρή πρόβλεψη για τις εκλογές του 2026, που μιλά για "έκπληξη" και "μπλε κύμα".

Γραφει Παυλος Κρουστης

Παράνομοι οι περισσότεροι δασμοί του Donald Trump, αποφάσισε ομοσπονδιακό εφετείο

Το μεγαλύτερο μέρος τους, εκ των οποίων και οι μη κλαδικοί επιβλήθηκαν παράνομα σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις και η τύχη τους πλέον θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Έφυγε από τη ζωή η επικοντίστρια από την Κύπρο Μαρία Αριστοτέλους

Η κύπρια αθλήτρια προσβλήθηκε από μία σπάνια μορφή καρκίνου που συναντάται κατά βάση σε παιδιά και εφήβους και τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε να την αντιμετωπίσει με θεραπείες.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τι μερίδιο κατέχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο πλούτο;

Ο παγκόσμιος πλούτος αγγίζει τα 471 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2024, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να κυριαρχούν. Πού βρίσκεται η Ελλάδα και ποιες ευρωπαϊκές χώρες ξεχωρίζουν;

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Τι είναι οι "μπλε δράκοι" που σκορπούν τον τρόμο στις παραλίες της Ισπανίας;

Οι "μπλε δράκοι" εμφανίστηκαν ξανά στις ισπανικές ακτές, κλείνοντας παραλίες και προκαλώντας ανησυχία. Μικροσκοπικοί αλλά εξαιρετικά δηλητηριώδεις, κρύβουν σοβαρό κίνδυνο για τους λουόμενους.