"Μύκονος σε ευχαριστούμε. Ήσασταν υπέροχοι, θα σας δούμε σύντομα". Αυτό το μήνυμα συνόδευε ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με εικόνες από ένα από τα μεγαλύτερα πριβέ κορονοπάρτι στη Μύκονο και συγκεκριμένα σε βίλα.

"Επώνυμοι" dj, δυνατή μουσική, φωτορυθμικά, αλκοόλ, εκατοντάδες άτομα να χορεύουν μέχρι τελικής πτώσης χωρίς κανένα μέτρο αυτοπροστασίας. Η μόδα του περσινού καλοκαιριού, έχει ήδη κάνει την επανεμφάνιση της στο "νησί των ανέμων" και αναμένεται να "φουντώσει" το επόμενο διάστημα μετά και τους περιορισμούς που έφεραν τα νέα μέτρα στους χώρους διασκέδασης. Με τη συνδρομή …drone και ενισχυμένη με επιπλέον 50 άτομα θα επιχειρήσει να βάλει "φρένο" στις παράτυπες ιδιωτικές συναθροίσεις η νεοσύστατη Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μυκόνου. Δεν θα είναι το μόνο νησί με έντονη αστυνομική παρουσία το φετινό καλοκαίρι, με την ΕΛ.ΑΣ. να έχει καταστρώσει αντίστοιχα επιχειρησιακά σχέδια και σε άλλους "επίφοβους" τουριστικούς προορισμούς.

Μυστικές τοποθεσίες και ανώνυμες προσκλήσεις

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020, κάθε εβδομάδα, 3 με 4 μεγάλα ιδιωτικά πάρτι διοργανώνονταν σε διαφορετικές τοποθεσίες της Μυκόνου. Σύμφωνα με κατοίκους και επαγγελματίες του νησιού, τη φετινή σεζόν και πριν καν φτάσουμε στην καρδιά του καλοκαιριού, ήδη καταγράφεται τριπλάσια δραστηριότητα.

Οι διοργανωτές τον ιδιωτικών event, εντοπίζουν τους …υποψήφιους προσκεκλημένους με δύο τρόπους. "Σκανάρουν" προφίλ στα social media και στέλνουν προσωπικά μηνύματα σε άτομα που θέλουν να διασκεδάσουν και έχουν χρήματα να ξοδέψουν, ενώ πολλές φορές προσεγγίζουν κόσμο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εκεί έχουν ανθρώπους -"δορυφόρους", όπως π.χ. πωλητές και σερβιτόρους που ενημερώνουν για τα μυστικά πάρτι. "Δεν μπορεί να μπει εκεί ούτε αστυνομία, ούτε δίωξη, μπορείς να κάνεις ό,τι θες", αναφέρουν χαρακτηριστικά για να πείσουν τους υποψήφιους προσκεκλημένους.

Οι πριβέ συναθροίσεις έχουν συνήθως "είσοδο" αρκετών εκατοντάδων ευρώ, με πολλές φορές τα ποσά να ξεπερνούν ακόμα και τα 1.000 ευρώ. Οι τοποθεσίες, βίλες σε απόμερες τοποθεσίες της Μυκόνου, παραμένουν μυστικές και οι προσκεκλημένοι ενημερώνονται με μήνυμα σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων την τελευταία στιγμή, τόσο για το σημείο του πάρτι, όσο και για την ώρα διεξαγωγής. Για να εισέλθουν στο πάρτι, δείχνουν τις ανώνυμες προσκλήσεις που τους αποστέλλονται μέσω social media. Χαρακτηριστικό της οργάνωσης, είναι το γεγονός ότι στα πάρτι "δίνουν το ρυθμό" dj διεθνούς φήμης από χώρες του εξωτερικού, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται ακόμα και rapid test στους συμμετέχοντες.

Κάμερες και drones για …επίβλεψη κορνοπάρτι

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την "καταπολέμηση" της διασποράς του ιού, περιλαμβάνει drones, κάμερες και δημιουργία δικτύου πληροφόρησης. Συνολικά 15 drone θα πετούν πάνω από τις μυστικές τοποθεσίες των κορoνοπάρτι και θα μεταφέρουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων. Πληροφορίες για τις μεγάλες συναθροίσεις θα συγκεντρώνονται τόσο από το δίκτυο που έχει ήδη στηθεί στο νησί, όσο και από το "σάρωμα" των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από τα οποία συνήθως οργανώνονται τα πάρτι. Στο μικροσκόπιο των αρχών θα μπουν εκτός από τις ιδιωτικές συναθροίσεις και άλλες "μαζικές" συγκεντρώσεις κόσμου σε πλατείες και δρόμους του νησιού, που θα εντοπίζονται άμεσα από τις συνολικά 40 κάμερες που έχουν τοποθετηθεί σε πολυσύχναστα σημεία.

"Ελπίζουμε ότι τα νέα μέτρα θα έχουν ειδικές διατάξεις που θα μας διευκολύνουν και δεν θα επεμβαίνουμε μόνο για διατάραξη κοινής ησυχίας", αναφέρουν χαρακτηριστικά στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής" αστυνομικές πηγές. Το οικιακό άσυλο που δεν επέτρεπε την παρέμβαση των αρχών είχε κάνει σχεδόν ακατόρθωτο το έργο τους το περσινό καλοκαίρι. Συνήθως μάλιστα, ακόμα και όταν οι αστυνομικοί προχωρούσαν σε συλλήψεις, επρόκειτο για κάποιον "αχυράνθρωπο" τον οποίο τοποθετούσαν ως υπεύθυνο οι διοργανωτές των παράνομων συναθροίσεων.

Την εφαρμογή των μέτρων θα επιβλέπουν οι συνολικά 150 αστυνομικοί της νεοϊδρυθείσας Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου, η οποία προβλέπεται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο, όπως και της αντίστοιχης στην Σαντορίνη. Από αυτούς οι 50 αναμένεται να αποβιβαστούν στο "νησί των ανέμων" αυτή την εβδομάδα. Εκεί έχει εγκατασταθεί ήδη μικτό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής που θα συνδράμει στις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό των μυστικών κορωνοπάρτι.

Διασπορά από τα πάρτι της παραλιακής στα πάρτι της Ίου

Εκτός από την Μύκονο, υπό των φόβο αντίστοιχων σκηνικών υπερμετάδοσης του ιού, "καλοκαιρινή" μετακίνηση αστυνομικών προβλέπεται να υπάρχει και σε Σαντορίνη, Ρόδο, Πάρο, καθώς και άλλα νησιά του Αιγαίου. Ένα από αυτά, η Ίος, βρίσκεται ήδη σε "κόκκινο" συναγερμό μετά την ξαφνική έξαρση των κρουσμάτων που προκάλεσε η …μαζική απόβαση τελειόφοιτων μαθητών λυκείου, που ταξίδεψαν στο νησί για να γιορτάσουν το καλοκαίρι με …"ξέφρενα" πάρτι.

Σε ένα μάλιστα από τα κορονοπάρτι της Ίου, φαίνεται ότι συμμετείχαν άτομα που λίγες ημέρες πριν βρέθηκαν σε επίμαχο μουσικό event που είχε πραγματοποιηθεί σε γνωστό νυχτερινό μαγαζί του Αλίμου, το οποίο μετατράπηκε σε εστία υπερμετάδοσης. Τα συγκεκριμένα άτομα, ήταν μέλη γκρούπ 48 μαθητών που ταξίδεψε οργανωμένα από την Αθήνα στις αρχές Ιουλίου με σκοπό να διασκεδάσει μέχρι "τελικής πτώσης" στο νησί.

Καταστηματάρχες κατά των ιδιωτικών πάρτι

"Αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως δεν έχετε τη στοιχειώδη ικανότητα να συνειδητοποιήσετε ότι όσο περιορίζετε και ακρωτηριάζετε τη νόμιμη διασκέδαση με μέτρα ανεφάρμοστα και παράλογα τόσο θα φουντώνουν τα παράνομα πάρτυ στις βίλες που παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες μας εξακολουθείτε να τα προστατεύετε ως κόρη οφθαλμού πριμοδοτώντας έτσι την παραοικονομία, την παραβατικότητα και τη μετάδοση του ιού", αναφέρουν σε ανοιχτή επιστολή τους προς την κυβέρνηση, τα σωματεία των χώρων εστίασης και διασκέδασης της Μυκόνου. Το προηγούμενο καλοκαίρι οι επαγγελματίες του νησιού, που κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, ήταν σε "ανοιχτή γραμμή" με την αστυνομία, μεταφέροντας πληροφορίες που έπεφταν στην αντίληψη τους για μυστικά πριβέ πάρτι. Όπως δηλώνουν τα νέα μέτρα, δεν θα περιορίσουν την μετάδοση του ιού, καθώς θα φέρουν νέο "κύμα" από "ανεξέλεγκτες" ιδιωτικές συναθροίσεις.

"Τα μέτρα είναι εξωφρενικά", αναφέρει στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής" ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, Γ.Γ. Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Μυκόνου, προσθέτοντας ότι "αντί να πριμοδοτούνται οι εμβολιασμένοι, πριμοδοτούνται οι ανεμβολίαστοι. Σε κάποιο πιο μικρό νησί το να μην χορεύουν οι πελάτες δεν τους επηρεάζει. Στη Μύκονο είναι αναγκαίο συστατικό της διασκέδασης". Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την εβδομάδα 28 Ιουνίου 2021 – 04 Ιουλίου, τα ποσοστά θετικότητας του ιού στη Μύκονο χτύπησαν "κόκκινο", με το νησί των Κυκλάδων να καταγράφει το 5ο μεγαλύτερο ποσοστό πανελλαδικά.

Από: Thetoc.gr