Ρεκόρ καταστροφών από πυρκαγιές τον Ιούλιο σε όλο τον κόσμο

Το περιβάλλον κυριολεκτικά καταστρέφεται από φονικές πυρκαγιές.

Γράφει: Esquire Editors 07 Αυγούστου 2021

Εκατοντάδες μεγάλες πυρκαγιές συνεχίζουν να καταστρέφουν πολλά μέρη του πλανήτη μεταξύ των οποίων στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των πυρκαγιών το 2021 σε πολλές χώρες έχει ξεπεράσει τον μέσο όρο του προηγούμενου έτους. Σε δορυφορικό χάρτη της NASA (Fire Information and Resource Management System) φαίνεται η έκταση των πυρκαγιών που μετατρέπουν εκατομμύρια εκτάρια σε στάχτη.

Οι μεγαλύτερες φωτιές, που απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα, βρίσκονται στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, στη Σιβηρία, στη Νότια Αμερική, στην Κεντρική και Νότια Αφρική, στον Αραβικό Κόλπο, στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα σε Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Αλβανία.

Σύμφωνα με επιστήμονες, ο Ιούλιος ήταν ο χειρότερος μήνας παγκοσμίως όσον αφορά τις πυρκαγιές τουλάχιστον από το 2003 όταν και ξεκίνησαν οι δορυφορικές καταγραφές.

Ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλη ξηρασία, η φωτιά στα δάση απελευθέρωσε 343 μεγατόνους άνθρακα, ποσό αυξημένο κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη ποσότητα ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2014.

"Ο αριθμός αυτός ξεχωρίζει με διαφορά", ανέφερε ο Mark Parrington, επιστήμονας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus, η οποία μετρά τις εκπομπές άνθρακα. "Φέτος, το σύνολο του  Ιουλίου παγκοσμίως είναι το υψηλότερο από το 2003 όταν και ξεκίνησαν οι καταγραφές".

Πάνω από το μισό διοξείδιο του άνθρακα προέρχεται από δύο περιοχές – τη Βόρεια Αμερική και τη Σιβηρία.

Σημειώνεται πως η συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών στην Αφρική έχουν "γεωργική" προέλευση. Είναι σε λιβάδια/βοσκοτόπια και γίνονται από κτηνοτρόφους στο πλαίσιο της διαχείρισης της σαβάνας όπου βόσκουν τα ζώα τους. Τα περισσότερα λιβάδια απαιτούν περιοδικές πυρκαγιές που αποσκοπούν στην διατήρηση, την ανανέωση και την εξαφάνιση της διεισδύουσας ξυλώδους ανάπτυξης, ωστόσο την ίδια στιγμή παράγουν καπνό που επιταχύνει τη διαδικασία υπερθέρμανσης του πλανήτη και ως εκ τούτου την κλιματική αλλαγή.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ εντός του 2021 έχουν καεί σχεδόν 6,8 εκατομμύρια στρέμματα δάσους σε 14 πολιτείες. Την Παρασκευή ξέσπασαν εννέα νέες μεγάλες πυρκαγιές, τρεις στην Ουάσινγκτον, δύο στην Καλιφόρνια και το Όρεγκον και μία στο Αϊντάχο και τη Μοντάνα.

Η πυρκαγιά Ντίξι καίει από τα μέσα Ιουλίου στα δάση της βόρειας Καλιφόρνιας, ενώ επεκτείνεται λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, της ξηρασίας και των ισχυρών ανέμων. Για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί 5.400 πυροσβέστες. 

Ήδη φέτος οι 38.707 πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τον ετήσιο μέσο όρο της χώρας που είναι στις 36.260 πυρκαγιές.

Καναδάς

Στις αρχές Ιουλίου η Βρετανική Κολομβία είχε περισσότερες από 130 πυρκαγιές, καταγράφοντας παράλληλα θερμοκρασίες - ρεκόρ. Στο χωριό Lytton η θερμοκρασία έφτασε τους 49,6 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια τυλίχτηκε στις φλόγες, καταστρέφοντας το 90% των κτιρίων.

Μέχρι σήμερα στην περιοχή υπάρχουν 291 ενεργά μέτωπα, ενώ από την 1η Απριλίου του 2021 έχουν σημειωθεί 1.402 πυρκαγιές και έχουν καεί 583.118 εκτάρια.

Ευρώπη: Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, Αλβανία
 

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Αστεροσκοπείου, η αρχική εκτίμηση για την καμένη έκταση στην Εύβοια υπολογίζεται στα 35.000 εκτάρια.

O αρχικός απολογισμός των καμένων εκτάσεων για την εβδομάδα 1-4 Αυγούστου 2021 ξεπερνά το 50% της καμένης έκτασης που συνήθως καίγεται σε μια αντιπυρική περίοδο. 

Ενδεικτικά το 2020 η καμένη έκταση ήταν 10.376 εκτάρια και 9.405 εκτάρια το 2019.

Λαμβάνοντας υπόψη και τις μεγάλες πυρκαγιές την περίοδο Μάιο - Ιούλιο 2021 (Αίγιο, 252,22 εκτάρια, Σάμος 406 εκτάρια, Στύρα Ευβοίας 395 εκτάρια, Κεφαλλονιά 604 εκτάρια και Σχίνος Κορινθίας 5020 εκτάρια), η καμένη έκταση ξεπερνά τα 124.000 στρέμματα.

Στην Ιταλία μέσα στο 2021 έχουν καεί πάνω από 80.000 εκτάρια δασικής έκτασης, ενώ ο μέσος όρος των τελευταίων 12 ετών είναι στα 40.781 εκτάρια. 

Σε Σικελία, Σαρδηνία και νότια Ιταλία οι πυρκαγιές έφεραν ανυπολόγιστη καταστροφή. Η περιφέρεια της Σαρδηνίας κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των μεγάλων καταστροφών που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν οι πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Οριστάνο. Πάνω από 1.500 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τα οποία απειλούνται ή καταστράφηκαν από τις φλόγες.

Τουρκία

Στην περιφέρεια της Αττάλειας ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, η πυρκαγιά έφτασε γρήγορα σε κατοικημένες περιοχές. Οι τουρκικές Αρχές ερευνούν το κατά πόσο οι πυρκαγιές ενδέχεται να οφείλονται σε εμπρησμό, καθώς φαίνεται να ξεκίνησαν από τέσσερα διαφορετικά σημεία, από τα οποία στη συνέχεια εξαπλώθηκαν γρήγορα λόγω των καιρικών συνθηκών.

Μέχρι στιγμής φέτος η Τουρκία έχει πληγεί από 133 πυρκαγιές, ενώ ο μέσος όρος από το 2008 έως το 2020 ήταν στις 43 πυρκαγιές.

Σχεδόν 95.000 εκτάρια (235.000 στρέμματα) έχουν καεί μέχρι το 2021, σε σύγκριση με 13.516 κατά μέσο όρο την περίοδο 2008 - 2020.

Ρωσία

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στη βορειοανατολική περιοχή Γιακουτία. Οι αρχές κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πάνω από 1,3 εκατομμύρια εκτάρια δασικής έκτασης έχουν καεί.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία στην περιοχή της Γιακουτίας, που είναι μια από τις πιο παγωμένες της Γης, έχει αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που σε όλον τον πλανήτη η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά έναν βαθμό Κελσίου από την αρχή του 20ου αιώνα.  Ο Ιούνιος στην περιοχή Γιακουτία ήταν ο πιο καυτός και ξηρός από το 1888.


 

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.