Τι προβλέπει το πακέτο μέτρων στήριξης για τους πυρόπληκτους

Μεταξύ άλλων, για την ανακατασκευή των καμένων κατοικιών το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη του 80%.

Γράφει: Esquire Editors 10 Αυγούστου 2021

Στην ανακατασκευή των καμένων κατοικιών με το κράτος να αναλαμβάνει την κάλυψη του 80% του κόστους και το υπόλοιπο ποσό θα χρηματοδοτείται με άτοκο δάνειο για τη χορήγηση του οποίου επίσης θα εγγυηθεί το δημόσιο, αναμένεται να διατεθεί το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου στήριξης των πυρόπληκτων που ανακοινώνεται σήμερα.

Η πρώτη εκτίμηση των χρημάτων που θα πρέπει να διατεθούν έγινε ήδη από το πρωθυπουργό: 500 εκατ. ευρώ. Λόγω του αριθμού των κατεστραμμένων ακινήτων, πάνω από το 20-30% θα αφορά στα σπίτια.

Το ζητούμενο θα είναι να βρεθεί η διαδικασία όχι μόνο για την άμεση καταγραφή των ζημιών αλλά και για την άμεση καταβολή των ενισχύσεων -ακόμη και μέσω προκαταβολών όπως είναι χθες ο υπουργός Οικονομικών- ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες αποκατάστασης.

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Αυτονόητη η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για όσα ακίνητα κριθεί ότι έχουν καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικίσιμα. Αυτό έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.

Το ζητούμενο όμως είναι ότι θα υπάρξει στο σημερινό πακέτο ανακοινώσεων ευνοϊκότερη μεταχείριση και για όσους δεν έχουν υποστεί άμεση ζημιά (καταστροφή ατομικής περιουσίας) αλλά έμμεση: τουριστικές επιχειρήσεις στη Βόρειο Εύβοια ή στην Ηλεία, επιχειρήσεις που "ζουν" από τον τουρισμό κλπ, θα αντιμετωπίσουν τεράστια οικονομικά προβλήματα με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων αλλά το ζητούμενο είναι να οριστεί η "περίμετρος" αυτού του μέτρου.

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι αιτήσεις

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα γίνουν οι αιτήσεις και για την χορήγηση της λεγόμενης "πρώτης αρωγής" -τα πρώτα χρήματα που θα δοθούν σε όσους έχασαν περιουσία, οικοσκευή κλπ- αλλά και για την καταβολή αποζημιώσεων για κατεστραμμένες επιχειρήσεις ή κατοικίες. Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου "κλειδώνει" το πακέτο με τα μέτρα στήριξης το οποίο αναμένεται να είναι "ενισχυμένο" συγκριτικά με τα όσα ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι θα διατεθεί ποσό της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ το οποίο και θα χρηματοδοτήσει τις πρώτες άμεσες ενισχύσεις (από 600 έως 6000 ευρώ κατά περίπτωση χωρίς να αποκλείεται αύξηση ειδικά στο κατώτατο όριο), θα καλύψει το 80% του κόστους ανακατασκευής των καμένων σπιτιών αλλά και τις ζημιές που έχουν γίνει σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές εκτάσεις.

Το ζητούμενο αυτή τη φορά για τα εμπλεκόμενα υπουργεία είναι να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία και να δοθούν άμεσα τα χρήματα καθώς υπάρχουν πολίτες που έχασαν τα σπίτια τους, τις επιχειρήσεις τους ή ακόμη και τις δουλειές τους.

Με την "εμπειρία" των προηγούμενων φυσικών καταστροφών αλλά και των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση θα καταφύγει στη λύση των "προκαταβολών" ώστε να δοθεί άμεσα χρήμα στους πληγέντες και οι έλεγχοι για τον εντοπισμό ψευδών δηλώσεων να μετατεθούν σε δεύτερο χρόνο.

Άμεσα θα "τρέξουν":

1. Η "πρώτη αρωγή" που θα είναι ένα εφάπαξ ποσό για την κάλυψη άμεσων αναγκών. Το ποσό θα ανακοινωθεί το απόγευμα. Η αρχική ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας έκανε λόγο για τα 600 ευρώ αλλά είναι πολύ πιθανή η αλλαγή.

2. Η καταβολή του επιδόματος ενοικίου -φιλοξενίας καθώς η ανακατασκευή των σπιτιών θα πάρει χρόνο και θα πρέπει να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες. Το επίδομα θα κυμαίνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση όσων έχασαν κύριες κατοικίες.

3. Η προκαταβολή για την κάλυψη των ζημιών σε επιχειρήσεις. Υπάρχει το νομικό πλαίσιο που προβλέπει αποζημιώσεις όχι μόνο για κτηριακές εγκαταστάσεις αλλά και για μηχανολογικό εξοπλισμό.

4. Η καταβολή των αποζημιώσεων για αγροτικές εκτάσεις ακόμη και σε όσους δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (με προϋποθέσεις).

Οι αποζημιώσεις των επιχειρήσεων

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νόμος περί "κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες" με αποτέλεσμα να μην έχει αναπτυχθεί ακόμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα που προβλέπει ο νόμος για την υποβολή των αιτήσεων και να μην έχουν εκδοθεί όλες οι υπουργικές αποφάσεις. Ο νόμος διέπει τους κανόνες διάθεσης της λεγόμενης "πρώτης αρωγής" αλλά και στην επιχορήγηση των επιχειρήσεων για την αποκατάσταση ζημιών. Τι αναφέρει ο νόμος που θα τεθεί άμεσα σε ισχύ;

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κρατικής αρωγής τηρείται βάση δεδομένων με πληροφορίες για τις κάθε είδους ενισχύσεις που έχουν δοθεί σε φυσικά και νομικά πρόσωπα μετά από θεομηνίες. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστο ανά δικαιούχο:

α) για τα φυσικά πρόσωπα, το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ),

β) για τα νομικά πρόσωπα, την επωνυμία και τον ΑΦΜ και,

γ) το φυσικό φαινόμενο που προκάλεσε τη ζημία με:

γα) την ημερομηνία της εκδήλωσής του,

γβ) τις περιοχές στις οποίες αφορά,

γγ) την κοινή υπουργική απόφαση της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών,

γδ) το ποσό της ασφαλιστικής κάλυψης,

γε) το ποσό της ενίσχυσης πρώτης αρωγής,

γστ) το ποσό της προκαταβολής έναντι επιχορήγησης και

γζ) το συνολικό ποσό της επιχορήγησης.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες σε αριθμό πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή σε μέγεθος καταστροφής, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δύναται να παρέχεται επιχορήγηση ποσοστού που δεν ξεπερνά το πενήντα τοις εκατό (50%) της επιχορήγησης που καθορίζεται με την απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 7, σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία, αλλά κατέχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τηρουμένων των λοιπών όρων και προϋποθέσεων των άρθρων 4 και 7. Οι κάτοχοι των αγροτικών εκμεταλλεύσεων έχουν υποχρέωση να υποβάλουν τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου και να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.