Το long covid σύνδρομο και οι μακροχρόνιες παρενέργειες του κορονοϊού

Ένα ποσοστό μεταξύ 10- 30% των ατόμων που μολύνθηκαν από τον Covid αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, ακόμη κι αν δεν νόσησαν βαριά.

Γράφει: Esquire Editors 26 Αυγούστου 2021

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που μπορεί να αφήσει ο κορονοϊός σε όσους νόσησαν, το λεγόμενο long covid σύνδρομο; Πολλά, μπορεί όμως τελικά και λίγα, καθώς καθημερινά όλο και περισσότερα γίνονται γνωστά για τα συμπτώματα της νόσου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν καταγραφεί μέχρι και 200, από μεγάλη κόπωση, πόνο στο σώμα, μειωμένη αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης, σφίξιμο στο στήθος, πονοκεφάλους… μέχρι αδυναμία συγκέντρωσης και καθαρής σκέψης και κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ένα ποσοστό μεταξύ 10- 30% των ατόμων που μολύνθηκαν από τον Covid αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, ακόμη κι αν δεν νόσησαν βαριά ή δεν νοσηλεύτηκαν.

> Διάβασε ακόμη: Αρνητές των εμβολίων ή μήπως αρνητές της πραγματικότητας;

Πριν λίγες ημέρες ο καθηγητής της Πολιτικής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, παρέθεσε τα τελευταία δεδομένα για το long - COVID σε μια προσπάθεια να ενημερώσει κυρίως όσους αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο. Όπως σημείωνε, πρόσφατη μετα-ανάλυση 45 μελετών που αφορούσαν σχεδόν 10.000 ασθενείς με Covid-19 διαπίστωσε ότι το 73% των ανθρώπων βίωσε τουλάχιστον ένα επίμονο σύμπτωμα για τουλάχιστον 60 ημέρες μετά τη διάγνωση ή 30 ημέρες μετά την ανάρρωση.

Πάνω από 200 συμπτώματα σε 10 όργανα για τουλάχιστον επτά μήνες

Οι ασθενείς που εμφανίζουν τη λεγόμενη μακρά Covid έχουν αναφέρει περισσότερα από 200 συμπτώματα, στη μεγαλύτερη διεθνή μελέτη μέχρι σήμερα, με επικεφαλής τους επιστήμονες του UCL.

> Διάβασε ακόμη: Η εύλογη απορία για τα νέα μέτρα και τους ιερείς

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο EClinicalMedicine του Lancet, συμμετείχαν 3.762 ασθενείς από 56 χώρες και οι ερευνητές εντόπισαν συνολικά 203 συμπτώματα σε 10 συστήματα οργάνων. Από αυτά, 66 συμπτώματα παρακολουθήθηκαν για επτά μήνες. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ήταν κόπωση, κακουχία μετά την άσκηση (η επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά από σωματική ή διανοητική άσκηση) και γνωστική δυσλειτουργία, που συχνά ονομάζεται "εγκεφαλική ομίχλη".

Από το ποικίλο εύρος συμπτωμάτων, άλλα περιελάμβαναν: οπτικές ψευδαισθήσεις, τρόμο, φαγούρα στο δέρμα, αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο, σεξουαλική δυσλειτουργία, αύξηση παλμών, προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης, έρπητα ζωστήρα, απώλεια μνήμης, θολή όραση, διάρροια και εμβοές.

Ποιοί είναι πιθανό να έχουν παρατεταμένα συμπτώματα

Δεν είναι επί του παρόντος σαφές ποιος κινδυνεύει περισσότερο να εμφανίσει long Covid, ωστόσο δεν φαίνεται ότι δεν σχετίζεται με τη σοβαρότητα της αρχικής νόσησης.

Οι γυναίκες πάντως εμφανίζονται πιο επιρρεπείς από τους άνδρες και οι ηλικιωμένοι τείνουν επίσης να είναι πιο ευάλωτοι. Αλλά το πρόβλημα με το μακροχρόνιο Covid εμφανίζεται συχνά και στους νεότερους και δυστυχώς ακόμα και σε παιδιά.

Υπάρχουν, όμως, πολλά που δεν γνωρίζουμε για την μακροχρόνια Covid, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών που την προκαλούν. Ενδεχομένως, όπως λένε οι ειδικοί, να οφείλεται σε κάποια παρατεταμένη επίδραση του ιού που επιμένει μετά τη λοίμωξη, ή να είναι απόρροια φλεγμονής, ή πιθανώς το σώμα να προκαλεί ανοσοαπόκριση ενάντια στον εαυτό του.

Τι είχε δείξει μελέτη του ΕΚΠΑ

Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν συνοψίσει τα αποτελέσματα σχετικής προοπτικής πολυκεντρικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Κλινικής Αξιολόγησης ISARIC του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

> Διάβασε ακόμη: Αντιεμβολιαστές: Mία ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να σκάσει

Οι επιβιώσαντες που χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω λοίμωξης COVID-19 εμφάνισαν εμμένοντα συμπτώματα long COVID μετά την οξεία φάση της λοίμωξης, δυσχέρεια στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων, αίσθημα δύσπνοιας και μειωμένους δείκτες ποιότητας της ζωής.

Αυτά τα ευρήματα αφορούσαν νέους ασθενείς, χωρίς γνωστά σοβαρά προβλήματα υγείας που ανήκαν στο ενεργό εργατικό δυναμικό. Οι γυναίκες ήταν πιθανότερο να εμφανίζουν συμπτώματα long COVID.

Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η ανάρρωση, σύμφωνα με τους ίδιους τους ασθενείς, τουλάχιστον 90 ημέρες μετά από την έναρξη των συμπτωμάτων της COVID-19. Επιπλέον, αξιολογήθηκαν ειδικές κλίμακες για τον προσδιορισμό της ποιότητας ζωής στην καθημερινότητα των ασθενών. 55% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι δεν αισθάνονται ότι έχουν πλήρως αναρρώσει. Το 93% ανέφερε εμμένοντα συμπτώματα. Το συχνότερο ήταν η καταβολή (83%) ακολουθούμενο από δύσπνοια (54%). Μάλιστα το 47% των συμμετεχόντων επιβεβαίωσαν το αίσθημα δύσπνοιας με βάση την ειδική κλίμακα δύσπνοιας MRC.

Από: Thetoc.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.