Με τον ρυθμό ανάπτυξης να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από αυτά που προβλέπονται -η υφιστάμενη πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου είναι για πρόβλεψη 3,6%- θα υπάρξει το δημοσιονομικό περιθώριο για φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα μέτρα στήριξης που θα αφορούν όχι στο σκέλος των δημοσίων εσόδων αλλά σε αυτό των δημοσίων δαπανών. Τι από όλα αυτά αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ;

Μέτρα "έκπληξη"

Ωστόσο, τα μέτρα αυτά θα απέχουν από τα σενάρια που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας σε πολύ μεγάλο βαθμό. Καλά πληροφορημένες πηγές μιλούν για μέτρα "έκπληξη" τα οποία θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο προϋπολογισμός των πρόσθετων αυτών μέτρων, είναι πιθανό να προσεγγίζει το ένα δισ. ευρώ κάτι που θα συμβεί σε περίπτωση που η φετινή ανάκαμψη ξεπεράσει και τον πήχη του 5%.

Πολλά από τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει, παραπέμπουν ουσιαστικά σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα (δηλαδή μέτρα με διαρκή επίπτωση στον προϋπολογισμό) κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνους τους θεσμούς. Λόγω πανδημίας, τα μέτρα που μπορούν να προκριθούν είναι παρεμβάσεις με ημερομηνία λήξεως και στόχο να ανατρέψουν τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας. Έτσι, πάγωσε η εισφορά αλληλεγγύης (το μέτρο διαρκεί έως το τέλος του 2021 και τώρα θα παραταθεί έως τέλος του 2022) ενώ το ίδιο συνέβη και με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών

Με αυτό το δεδομένο, μέτρα όπως η επέκταση του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους ή περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολόγησης όλων των επιχειρήσεων από το 22% που θα ισχύσει του χρόνου στο 20%, φαίνεται να χάνουν έδαφος αφενός διότι δεν είναι στοχευμένα και αφετέρου διότι παραπέμπουν σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί -με την τελική απόφαση να ανήκει στον ίδιο τον πρωθυπουργό- προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να ακούσουμε στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών οι οποίες θα αφορούν σε πληγέντες από την πανδημία ή σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας κάτι που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο για την επόμενη 2ετία.

Ο ΕΝΦΙΑ θα είναι στην ατζέντα των ανακοινώσεων καθώς ουσιαστικά οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών θα αυτοχρηματοδοτηθούν ύστερα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Στο "καλάθι" θα συμπεριληφθεί η κλιμακωτή αύξηση των μειωτικών συντελεστών του ΕΝΦΙΑ με το μεγαλύτερο ποσοστό κουρέματος να αφορά στο 50% και να καλύπτει αυτούς που έχουν τις μικρότερες περιουσίες.

Όσον αφορά στα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει την προοπτική: η εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος που βαραίνει εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων, αναμένεται ότι θα αποτελούν παρελθόν μετά το 2023.

Από: Thetoc.gr