Εμβόλιο: Ανοιχτό το ενδεχόμενο της τρίτης δόσης για όλους

Θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της πανδημίας για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της νόσου;

Γράφει: Esquire Editors 17 Σεπτεμβρίου 2021

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ήδη έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη χορήγηση τρίτης, αναμνηστικής, δόσης εμβολίου σε άτομα ανοσοκατεσταλμένα -για τα οποία τα ραντεβού έχουν ανοίξει από την Τρίτη- δεύτερον σε διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τρίτον σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Επόμενοι στο πλάνο είναι οι υγειονομικοί, λόγω της επαφής τους με τον ιό.

Τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό;

Ανοικτό όμως φαίνεται να είναι το ενδεχόμενο τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, σε περίπτωση επιδείνωσης της πανδημίας.

"Το θέμα με την τρίτη δόση είναι κάτι το οποίο ακόμα το εξετάζουμε και τα δεδομένα λένε κατ’ αρχάς ότι μπορεί να πέφτει σε ένα ποσοστό –όχι πολύ μεγάλο- η προστασία που προσφέρουν. Ίσως όμως. Δεν έχουμε ένα ισχυρό 'ναι' να πούμε ότι όντως πέφτει σημαντικά. Και επειδή το πιο σημαντικό κομμάτι φαίνεται ότι διατηρείται, δηλαδή το κομμάτι που αφορά την προστασία από θάνατο και την προστασία από το να μπούμε στο νοσοκομείο, αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζεται τόσο σημαντικά για το γενικό πληθυσμό, τουλάχιστον με τις μελέτες που βλέπουμε μέχρι στιγμής", είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Εμβόλιο: Ανοιχτό το ενδεχόμενο της τρίτης δόσης για όλουςiStock

"Οπότε είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο να κατανοήσουμε κατά πόσο η τρίτη δόση θα είναι χρήσιμη στο γενικό πληθυσμό στη φάση της πανδημίας που είμαστε τώρα ή όχι. Ίσως να είναι πιο χρήσιμο σε μια έξαρση της πανδημίας να δώσουμε ενισχυτικές δόσεις. Δηλαδή γίνεται και αυτή η συζήτηση με σκοπό να ρίξουμε το RT" συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, η συζήτηση για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης συνεχίζεται και οι εξελίξεις θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας. Επί του παρόντος, δεν μπορεί να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση.

"Μην ξεχνάμε ότι τα εμβόλια εγκρίθηκαν πρόσφατα σχετικά, οπότε θα πρέπει να συνεχίσουμε να βλέπουμε σε βάθος χρόνου πόση είναι η ανοσία τους. Δεν ξέρουμε, μπορεί σε 12 μήνες να χρειάζεται σίγουρα η ενισχυτική δόση, λέω εγώ τώρα ένα σενάριο. Αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ισορροπία, λεπτή ισορροπία την οποία θα πρέπει να δούμε προσεκτικά και να αναλύσουμε τα δεδομένα. Νομίζω είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε συμπέρασμα", υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Καμπανάκι από Τσιόδρα

Εν τω μεταξύ, άκρως ανησυχητική και δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη που έκανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας για την εξέλιξη του κορονοϊού. Μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα που οργάνωσε το τμήμα Covid-19 του Τζάνειου νοσοκομείου, ο καθηγητής εκτίμησε πως θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της πανδημίας για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της νόσου.

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. "Το στέλεχος Δέλτα έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να προκαλέσει βαριά νόσο. Ευτυχώς όμως, χρειάζονται πολλές περισσότερες μεταλλάξεις σε ένα στέλεχος για να μειωθεί δραστικά η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο", ανέφερε.

Από: Thetoc.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear