Ανοίγει μέσα στην εβδομάδα η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίων

Ποιοι παίρνουν σειρά μετά τις ευπαθείς ομάδες.

Γράφει: Esquire Editors 30 Αυγούστου 2021

"Πρεμιέρα" κάνει η χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου και στη χώρα μας, καθώς εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για συγκεκριμένες, ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, με mRNA εμβόλιο (Pfizer/BionTech ή Moderna).

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας από το γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Οι πληροφορίες θέλουν ήδη να εξετάζονται οι επόμενες ομάδες, για τις οποίες θα υπάρξει σύσταση να γίνει η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό. Ψηλά στη λίστα βρίσκονται οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι ήταν από τους πρώτους στους οποίους δόθηκε το "πράσινο φως" για τον εμβολιασμό τους τον Ιανουάριο. Οι συστάσεις, όπως λένε οι πληροφορίες, θα είναι ανά ηλικιακή κατηγορία, εν γένει όμως αναμένεται σε πρώτη φάση να αφορά όσους είναι άνω των 65 ετών.

"Υποψήφιοι" για την τρίτη δόση είναι και οι υγειονομικοί, λόγω της εκτεταμένης επαφής τους με τον ιό.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως σημειώνουν πηγές της Αριστοτέλους, το πρωτεύον είναι να ανέβουν τα ποσοστά της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, και ειδικά στους άνω των πενήντα ετών, που είναι και πιο ευάλωτοι σε νοσηλείες. Υπενθυμίζεται ακόμη πως την 1η Σεπτεμβρίου λήγει η διορία που έχει δοθεί στους υγειονομικούς για να εμβολιαστούν.

Οι πρώτοι που θα ξεκινήσουν

-Η πρώτη κατηγορία που θα λάβει την τρίτη δόση από το Σεπτέμβριο είναι άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

-Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακή κάθαρση.

-Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, όπου περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.

-Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.

-Άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

Σύμφωνα με τις συστάσεις, το ελάχιστο διάστημα που πρέπει να έχει μεσολαβήσει ανάμεσα στην χορήγηση της 2ης και της 3ης δόσης είναι 28 ημέρες. Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουνε λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και μια δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουνε λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Σε όλους άνω των 12 ετών η αναμνηστική δόση στο Ισραήλ

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ ξεκίνησε να χορηγεί ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όποιον είναι πλήρως εμβολιασμένος, μειώνοντας το όριο ηλικίας για όσους το δικαιούνται στα 12 έτη.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το υπουργείο Υγείας, η τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BionTech κατά της Covid-19 βελτίωσε σημαντικά το επίπεδο προστασίας κατά της μόλυνσης και της σοβαρής νόσησης σε άτομα 60 ετών και άνω στο Ισραήλ σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις. Τα στοιχεία παρουσιάσθηκαν σε συνάντηση επιτροπής ειδικών για τα εμβόλια και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ισραηλινού υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, όλες οι λεπτομέρειες της μελέτης δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί.

Από: Thetoc.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκεις που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.

Μία διεξοδική ανάλυση της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ

Η ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό, η απάντηση του Ιράν και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.