H Simone Biles και η μεγαλύτερη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στον αθλητισμό

Η κατάθεση της Simone Biles για τις επιθέσεις του γιατρού της αμερικάνικης ομάδας αποκαλύπτει την πατριαρχική δομή της σύγχρονης κοινωνίας.

Γράφει: Esquire Editors 17 Σεπτεμβρίου 2021

Όταν η Cara Delevingne περπάτησε στο κόκκινο χαλί του Met Gala φορώντας ένα outfit της Maria Grazia Chiuri με το μήνυμα "Peg the Patriarchy”, δηλαδή "παλουκώστε την πατριαρχία", δεν ήταν γραφική ούτε ανεπίκαιρη. Η ανάγκη να εντοπίσουμε τις πατριαρχικές πρακτικές όσο καλά κρυμμένες κι αν είναι και να τις σταματήσουμε, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Κι αυτό το επισήμανε με τον καλύτερο τρόπο και η Simone Biles.

"Φτάνει, αρκετά"

Η Αμερικανίδα Ολυμπιονίκης κατέθεσε στη Δικαστική Επιτροπή της Γερουσίας τη μαρτυρία της σχετικά με την υπόθεση σεξουαλικών κακοποιήσεων από τον γιατρό της ολυμπιακής ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ, Larry Nassar. Όπως δήλωσε με δάκρυα στα μάτια, το FBI κι η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών που επιβλέπεται από το Κονγκρέσο γνώριζαν τι συνέβαινε στα αποδυτήρια όμως δεν είχαν κάνει τίποτα.

H Simone Biles και η μεγαλύτερη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στον αθλητισμόGetty Images

Ξεσκεπάζοντας ένα σύστημα πατριαρχικών πρακτικών που κάλυπταν τις εγκληματικές ενέργειες του γιατρού, η Biles δήλωσε ότι "μας απογοήτευσαν και απαιτούμε απαντήσεις" ενώ φώναξε "φτάνει, αρκετά".

Το FBI έκανε τα στραβά μάτια

Το αστέρι της ενόργανης γυμναστικής που έχει καταφέρει να πάρει τα περισσότερα μετάλλια στην ιστορία του αθλήματος, κατέθεσε μαζί με τρεις ακόμα αθλήτριες, την Aly Raisman, την McKayla Maroney και τη Maggie Nichols όσα πέρασαν στα χέρια του Nassar.

"Νιώθω ότι το FBI έκανε τα στραβά μάτια" είπε η Biles εξηγώντας ότι δεν έγινε καμιά αναφορά στις καταγγελίες κακοποίησης των αθλητριών. Όπως συμπλήρωσε η Maroney, είπε την ιστορία της κακοποίησής της "στο FBI το καλοκαίρι του 2015. Όχι μόνο δεν ανέφεραν την κακοποίησή μου αλλά όταν την αρχειοθέτησαν 17 μήνες μετά, έκαναν εντελώς ψευδείς ισχυρισμούς για τα όσα είπα". Η αθλήτρια αναφέρθηκε στο περιστατικό του 2011 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Τόκιο, όταν ο Nassar της έδωσε ένα υπνωτικό χάπι και μετά "ανέβηκε πάνω μου κι άρχισε να με κακοποιεί για ώρες". Όπως αποκάλυψε διηγήθηκε το περιστατικό σε ένα πράκτορα του FBI κι εκείνος της απάντησε "αυτό ήταν όλο;" μια απάντηση που όπως είπε στην επιτροπή "ήταν μία από τις χειρότερες στιγμές από όλη αυτή την διαδικασία".

Η συνέχεια στο Madamefigaro.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης