Η αμερικανική κυβέρνηση και η ύποπτη 'παραγγελία' στη Google

Οι κρυφές διαταγές για εντοπισμό χρηστών με συγκεκριμένες αναζητήσεις και η διαρροή στα ΜΜΕ.

Γράφει: Esquire Editors 07 Οκτωβρίου 2021

Το 2019, ομοσπονδιακοί ερευνητές στο Ουισκόνσιν είχε επιδοθεί στο κυνήγι ανδρών που πίστευαν ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα εμπορίας και σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης. Το κορίτσι είχε εξαφανιστεί εκείνη τη χρονιά, αλλά εμφανίστηκε ισχυριζόμενη ότι είχε απαχθεί και είχε πέσει θύμα σεξουαλικής επίθεσης, σύμφωνα με ένταλμα έρευνας το οποίο είδε το Forbes. Σε μια προσπάθεια να συλλάβουν τους δράστες, οι ομοσπονδιακοί ερευνητές στράφηκαν στην Google, ζητώντας από τον τεχνολογικό κολοσσό να τους παράσχει πληροφορίες για οποιονδήποτε είχε αναζητήσει στο διαδίκτυο το όνομα του θύματος, το όνομα της μητέρας του με δύο διαφορετικούς τρόπους γραφής και την διεύθυνσή του για διάστημα 16 ημερών κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Αφού της ζητήθηκε να παράσχει όλους τους σχετικούς λογαριασμούς Google και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις (IP) όσων έκαναν αυτές τις αναζητήσεις, η Google παρείχε τα στοιχεία στα μέσα του 2020, αν και τα δικαστικά έγγραφα δεν αποκαλύπτουν για ποιο αριθμό χρηστών έστειλε στοιχεία στην κυβέρνηση η εταιρεία. 

Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση του λεγόμενου εντάλματος για "λέξεις-κλειδιά”, ενώ με βάση τον αριθμό των όρων που αναζητήθηκαν, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες σχετικές έρευνες που έχουν ζητηθεί. 

Πριν την αποκάλυψη για το συγκεκριμένο ένταλμα, είχαν γίνει δημοσίως γνωστά μόνο δύο εντάλματα έρευνας με "λέξεις-κλειδιά”. Στην πρώτη περίπτωση, που αποκαλύφθηκε το 2020, το ένταλμα ζητούσε πληροφορίες για οποιονδήποτε είχε αναζητήσει στο διαδίκτυο τη διεύθυνση θύματος εμπρησμού που ήταν μάρτυρας σε υπόθεση κατηγορίας σε βάρος του τραγουδιστή R Kelly για εγκληματική δραστηριότητα. Στη δεύτερη, που έγινε γνωστή το 2017, αποκαλύφθηκε ότι δικαστής από τη Μινεσότα υπέγραψε ένταλμα ζητώντας από την Google να παράσχει πληροφορίες για οποιονδήποτε έψαξε στο διαδίκτυο το όνομα θύματος απάτης στην πόλη Έντινα, όπου διεπράχθη το έγκλημα.

"Ψάρεμα” πιθανών υπόπτων

Παρότι η Google λαμβάνει χιλιάδες σχετικές "διαταγές” κάθε χρόνο, το ένταλμα "λέξεων-κλειδιών” είναι μία από τις "διαταγές” που έχουν αποτελέσει αντικείμενο ευρέων αντιπαραθέσεων. Σε πολλές περιπτώσεις, η κυβέρνηση έχει συνήθως ήδη έναν συγκεκριμένο λογαριασμό Google για τον οποίο αναζητά πληροφορίες και έχει αποδείξεις ότι αυτός ο λογαριασμός συνδέεται με κάποιο έγκλημα.

H συνέχεια στο Capital.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear