Log Off, η μόνη (;) λύση

Social media, ένας νέος εθισμός που δεν είδαμε να έρχεται. Αλλά ήρθε. Και το blackout της Δευτέρας έδειξε πολλά.

Μία ημέρα μετά από την αποκάλυψη της ταυτότητας της Frances Haugen που διέρρευσε ένα σωρό έγγραφα για το Facebook, η ναυαρχίδα του Mark Zuckerberg, μαζί με τα Instagram και Whatsapp 'έπεσε' για περισσότερες από 6 ώρες. Δύο ανώνυμα μέλη της ομάδας ασφαλείας του Facebook είπαν στους New York Times ότι η διακοπή δεν ήταν αποτέλεσμα εισβολής στο σύστημα από hackers. Δε θα μας φαινόταν επίσης εντελώς παράδοξο, το ενδεχόμενο ενός μίνι εσκεμμένου blackout ανασυγκρότησης ως επακόλουθο της χιονοστιβάδας αποκαλύψεων από τη Haugen, το οποίο βέβαια από την άλλη ως γεγονός θα τεκμηρίωνε ότι όντως τα social media πάσχουν. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Zuckerberg αποφάσισε να αυτοσαμποταριστεί στα ξαφνικά και τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δε θα τον συνέφεραν.

Ας εστιάσουμε σε κάτι πολύ απλό

Προχθές είδαμε για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και χωρίς να το έχουμε επιδιώξει κιόλας, πώς είναι ο κόσμος χωρίς τα αγαπημένα μας κοινωνικά δίκτυα. Άλλωστε, όσα δημοσιοποίησε η Haugen για την εταιρεία και τα προϊόντα της ήταν καταδικαστικά. Στη συνέντευξη που παραχώρησε, παρουσίασε το θεμελιώδες πρόβλημα του Facebook: Το δηλητήριο είναι ευεργετικό για τις επιχειρήσεις.

Log Off, η μόνη (;) λύση

Το περιεχόμενο που μας θυμώνει και είναι εχθρικό, μας κάνει επίσης να θέλουμε να αλληλεπιδράσουμε, δηλαδή να εξυπηρετήσουμε το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο του - κρατήστε τους ανθρώπους αφοσιωμένους σε αυτό που τους προσφέρουμε και μοσχοπουλήστε την προσοχή τους στους διαφημιστές. Οι κανόνες της πλατφόρμας δεν εφαρμόζονται πάντα σε ηθοποιούς, ίσα ίσα που ποντάρουν περισσότερο σε απλούς ανθρώπους.

>Διάβασε ακόμη: Facebook και Instagram πέφτουν, το Twitter κάνει πάρτι

Η εταιρεία έχει επίσης πλήρη επίγνωση της ζημιάς που προκαλεί το Instagram στους νέους, ιδίως στους εφήβους, και του χρόνου που ξοδεύουν στην πλατφόρμα, ακόμη και όταν καταλαβαίνουν ότι επηρεάζει την ψυχική τους υγεία.

ΙΝΣΤΑΓΚΡΑΜ ΣΤΟΡΙΣ

Λίγοι θα στεναχωρηθούν για όλα αυτά, όμως όπως και να έχει το Facebook μαζί με την Google χρησιμοποίησαν τη δύναμή τους με τέτοιο τρόπο ώστε να δούμε το μέχρι πρότινος ισχύον διαφημιστικό μοντέλο να γκρεμίζεται, όχι απαραίτητα με θεμιτά μέσα ή για καλό σκοπό.  

Η ζωή χωρίς social media

Η πανταχού παρούσα κοινωνική δικτύωση στη σύγχρονη ζωή θυμίζει λίγο την κατάσταση με την οπλοφορία στην Αμερική που εδώ και χρόνια έχει ξεφύγει εντελώς.

Υπάρχουν τόσα πολλά όπλα ήδη εκεί που είναι δύσκολο να δούμε οποιαδήποτε στρατηγική ελέγχου ως ρεαλιστική πέρα από την ελπίδα ότι αρκετοί άνθρωποι σε βάθος χρόνο θα επιλέξουν από μόνοι τους να αποκηρύξουν μία τέτοια παγιωμένη πολιτική και με δική τους πρωτοβουλία να αφοπλιστούν μια και καλή. -και, στα πιο πυρετωμένα όνειρα, εγκαταλείπουν οικειοθελώς τα όπλα τους. Αντίστοιχα, είναι τέτοιος ο εθισμός μας στα κοινωνικά δίκτυα, είναι τόσο πολύ ενταγμένα στην καθημερινότητά μας, που μόνο αν τα 'σιχαθούμε' ίσως να θελήσουμε να τα αποχωριστούμε.

Προς το παρόν, ο τρόπος που ζούμε είναι σε μεγάλο βαθμό δική μας επιλογή. Παρότι βρισκόμαστε στο χείλος της οικολογικής καταστροφής, όσο εμείς οι ίδιοι δε βλέπουμε διαφορά στην καθημερινότητά μας, αρνούμαστε να συμμορφωθούμε ή να κάνουμε παραχωρήσεις με γνώμονα το κοινό καλό και ένα υγιές μέλλον.

άντρας ετοιμάζεται να διαβάσει κάτι που εμφανίστηκε στο newsfeed του facebookiStock

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, αυτό που κάνει το Facebook και κατ' επέκταση τα λοιπά κοινωνικά δίκτυα (και δη το ακόμη πιο δημοφιλές Instagram) δικαίως έχει περιγραφεί από κάποιους ως "κοινωνική ρύπανση". Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα ρεαλιστικό σχέδιο απεξάρτησης από τα κοινωνικά δίκτυα ως κοινωνία. Την Δευτέρα, είχαμε μία πρώτη εμπειρία, αντίστοιχη με αυτήν του καπνιστή που σταματά "μαχαίρι" το κάπνισμα, του πώς είναι η ζωή χωρίς social media. Άδεια σίγουρα, αλλά ξαφνικά με πολύ περισσότερο χρόνο για οτιδήποτε άλλο και κυρίως πραγματική επαφή με τους αγαπημένους μας.

Ίσως ήρθε η ώρα της απόλυτης αποσύνδεσης. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η τελευταία συνέντευξη του Robin Williams

Πάλευε ήδη με μια άγνωστη τότε ασθένεια και τίποτα δεν θύμιζε τον παλιό εαυτό του.

Αυτή η Ferrari F40 Competizione αναζητά ιδιοκτήτη

Το μοντέλο ορόσημο στην ιστορία της Ferrari, σε μία εκδοχή με μεγαλύτερη από τη διπλάσια ισχύ της βασικής έκδοσης, βγαίνει στο σφυρί.

Γραφει TopGear

Η τέταρτη γενιά αναδιπλούμενων smartphones είναι εδώ

Η Samsung παρουσιάζει τα Samsung Galaxy Z Flip4 και Z Fold4 που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητά μας.

Γραφει Νικος Παπαηλιου

O Brad Pitt έχει τη δική του 'μαύρη λίστα'

Έχει λίστα με όλους τους ηθοποιούς με τους οποίους δεν θέλει να συνεργαστεί.