Πόσα χρήματα πληρώνει η εστίαση στις πλατφόρμες delivery

Το ποσό της προμήθειας που καταβάλλουν οι εστιάτορες είναι τσουχτερό.

Γράφει: Esquire Editors 19 Οκτωβρίου 2021

Συνέταιρο στην επιχείρησή τους έχουν βάλει τα κατάστημα εστίασης που συνεργάζονται με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο Capital.gr, που σημειώνουν πως η χρέωση επί της απόδειξης μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 30%. 

Οι προμήθειες και πώς κυμαίνονται 

Όπως λέει γνωστός εστιάτορας στο Capital.gr, για έναν λογαριασμό αξίας 115 ευρώ που πληρώνει ο καταναλωτής, η προμήθεια που λαμβάνει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για να εκτελέσει την παραγγελία ανέρχεται στα 38,5 ευρώ, δηλαδή εισπράτει το 33,4% επί της απόδειξης.

Η βασική προμήθεια, όπως εξηγεί στο Capital.gr ο εστιάτορας είναι στο 27% δηλαδή για μια απόδειξη 115 ευρώ είναι στα 31,05 ευρώ, σε αυτό το ποσό των 31,05 ευρώ προστίθεται ο ΦΠΑ (24%) για την υπηρεσία που είναι άλλα 7,45 ευρώ και έτσι προκύπτει η προμήθεια των 38,5 ευρώ. 

Η συγκεκριμένη προμήθεια, που υπερβαίνει το 30% επί της απόδειξης, αφορά εκτός από την παρουσία του καταστήματος στον διαδικτυακό τόπο της πλατφόρμας, μέσω της οποίας ο καταναλωτής μπορεί να βρει το κατάστημα και να κάνει την παραγγελία του και τη διανομή του προϊόντος με μηχανάκια που παρέχει η εκάστοτε πλατφόρμα. 

Αν κάποιο κατάστημα διαθέτει τον δικό του στόλο με μηχανάκια delivery, άρα δεν χρησιμοποιεί τα μηχανάκια της πλατφόρμας, τότε η προμήθεια που πληρώνει το εκάστοτε κατάστημα κυμαίνεται από 8-16% ανάλογα με το σημείο και την περιοχή. 

Σε αυτό το κόστος δεν περιλαμβάνεται η έξτρα προβολή του καταστήματος στην πλατφόρμα ή οι προσφορές και οι εκπτώσεις που κάνουν τα καταστήματα. 

Οι δύο βασικές πλατφόρμες που ελέγχουν την αγορά είναι η efood και η Wolt. Πέρυσι ο τζίρος της efood αυξήθηκε στα 64,488 εκατ. ευρώ από 43,171 εκατ. ευρώ το 2019. 

Η ανάπτυξη αυτή προήλθε  από την αύξηση των παραγγελιών με αποτέλεσμα τα έσοδα από τις προμήθειες να αυξηθούν κατά 13,4 εκατ. ευρώ στα 46,143 εκατ. ευρώ.

Επίσης ο τζίρος της ενισχύθηκε και λόγω της χρήσης των υπηρεσιών προώθησης των συνεργαζόμενων καταστημάτων, όπως premium placement, προτεινόμενα πιάτα κ.λπ. με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα έσοδα να ξεπεράσουν τα 13,527 εκατ. ευρώ, δηλαδή 5,3 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2019. 

Ενώ στα 4,19 εκατ. ευρώ από 1,98 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα έσοδα από τις λοιπές υπηρεσίες που αφορούν κυρίως τα έσοδα από τη χρήση πιστωτικών καρτών που χρεώνονται στα εστιατόρια και προκύπτουν από την επιλογή πληρωμής μέσω διαδικτύου από τον τελικό καταναλωτή.

Σε ό,τι αφορά στα προ φόρων κέρδη της αυτές ανήλθαν στα 28,7 εκατ. ευρώ από 22,247 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 21,39 εκατ. ευρώ από 16,8 εκατ. ευρώ. 

Η Wolt εμφάνισε πέρυσι τζίρο 12,8 εκατ. ευρώ από 3 εκατ. ευρώ το 2019, κέρδη προ φόρων 372.189 ευρώ από 93.001 ευρώ, καθαρά κέρδη στα 282.864 ευρώ έναντι 70.681 ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα άνω των 3 εκατ. ευρώ από 211.794 ευρώ το 2019. 

Εκτός από τον κλάδο της εστίασης που παραδοσιακά το delivery ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό υπήρχε και προ Covid, με το ξέσπασμα της πανδημίας η "πίτα” έχει μεγαλώσει και στο "παιγνίδι” έχουν μπει και κάβες, μανάβικα, mini market, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, σούπερ μάρκετ, κ.ά.

Από: Capital.gr

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στα επόμενα στάδια της μετάλλαξης Όμικρον

Η έντονη ανησυχία και οι επόμενοι μήνες στην Ευρώπη.

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει

Και η επόμενη μπορεί να είναι πολύ πιο φονική, προειδοποιεί η δημιουργός του εμβολίου Οξφόρδης/AstraZeneca.

13 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Ο Κωστής Παπαϊωάννου, τ. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και εκπαιδευτικός, περιγράφει το κλίμα εκείνων των ημερών αλλά και το πώς επηρεάστηκαν οι μετέπειτα κοινωνικές εξελίξεις.

Γραφει Γιωργος Ρομπολας

Ταυτότητα, βιβλιάριο υγείας και δίπλωμα οδήγησης προσεχώς στο κινητό τηλέφωνο

"Με στόχο την εξάλειψη της υπερβολικής γραφειοκρατίας και της διαρκούς χρήσης πιστοποιητικών στο χαρτί".

To Τραμ πάει Πειραιά

Δύο νέες γραμμές, καινούριοι συρμοί και στάσεις συνθέτουν την ανανέωση του Τραμ.

Κορονοϊός: 6.201 νέα κρούσματα

694 οι διασωληνωμένοι, 97 οι θάνατοι σήμερα.