Την προηγούμενη εβδομάδα, το Facebook ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του πολυαναμενόμενου ψηφιακού πορτοφολιού του Novi, μια πλατφόρμας που στηρίζεται στην τεχνολογία blockchain και έχει σχεδιαστεί για να αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο των εμβασμάτων.

Το Novi, που επί του παρόντος λειτουργεί πιλοτικά, θα επιτρέπει αρχικά στους χρήστες του να στέλνουν χρήματα από τις ΗΠΑ στη Γουατεμάλα, χρησιμοποιώντας το ψηφιακό stablecoin Pax Dollar, το οποίο μπορεί να διακρατηθεί σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι και να μετατραπεί σε τοπικό νόμισμα. Το Facebook στο τελικό στάδιο της πλατφόρμας σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το δικό του κρυπτονόμισμα, το Diem, αλλά δεν μπορεί να το κάνει ακόμη έως ότου λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Παρότι η πιλοτική φάση του Novi περιορίζει την παροχή υπηρεσιών από το Facebook μόνο ανάμεσα στις δύο προαναφερθείσες χώρες, αναμένεται ότι το Novi θα επεκταθεί και σε άλλες διαδρομές χρήματος - γεγονός που κάνει ήδη ορισμένους επενδυτές να ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει σε πιο εδραιωμένους "παίκτες” στον χώρο των εμβασμάτων.

Ενώ το αρχικό πιλοτικό περιορίζει την εταιρεία σε αυτόν τον ένα διάδρομο, αναμένεται ότι η Novi θα επεκταθεί και σε άλλους διαδρόμους – και ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν ήδη για τον αντίκτυπο που θα έχει σε πιο εδραιωμένους παίκτες στον χώρο των εμβασμάτων.

Η σύγκριση με τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες εμβασμάτων

Οι τιμές των μετοχών των κυριότερων εισηγμένων ανταγωνιστών του Novi, όπως οι Remitly, Western Union και MoneyGram, υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση της πιλοτικής φάσης λειτουργίας του ψηφιακού πορτοφολιού του Facebook, με την κυρίαρχη στις κινητές συσκευές Remitly να καταγράφει τη μεγαλύτερη "βουτιά”. Ωστόσο, η πιλοτική λειτουργία του Novi συνοδεύεται από σημαντικούς περιορισμούς, ενώ εγείρονται και ερωτήματα για την τελικά έκδοση της υπηρεσίας εμβασμάτων του κοινωνικού δικτύου.

Κατ’ αρχάς, η χρήση του stablecoin Pax Dollar περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των χρηστών που μπορούν είτε να διακρατήσουν το ψηφιακό νόμισμα είτε να το χρησιμοποιήσουν για την πραγματοποίηση συναλλαγών σε μια δεδομένη ημέρα, καθώς οι χρήστες του υπολογίζεται σε 200.000. Ως αποτέλεσμα, το Facebook έχει ήδη καταρτίση μια λίστα αναμονής στην υπηρεσία Novi, ενώ έχει θεσπίσει και σειρά περιορισμών, όπως ανώτατο όριο ανά συναλλαγή στα 300 δολάρια, ημερήσιο όριο αποστολής χρημάτων αλλά και ημερήσιο όριο ανάληψης ή κατάθεσης σε κάθε λογαριασμό, ύψους 2.500 δολαρίων.

Προς το παρόν, το Novi παρέχει την υπηρεσία εμβασμάτων άνευ χρέωσης ή περιθώριο κέρδους συναλλάγματος, όπως είναι αναμενόμενο σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα και όπως συνήθως συμβαίνει κατά το λανσάρισμα αντίστοιχων υπηρεσιών μεταφοράς χρημάτων. Ωστόσο, μια δωρεάν υπηρεσία δεν εγγυάται από μόνη της την επιτυχία.

Παρότι η Revolut αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα εταιρείας που ανέπτυξε τη βάση των χρηστών της παρέχοντας δωρεάν συναλλαγματικές υπηρεσίες, η θυγατρικής της Santander, PagoGX, που προσπάθησε να κάνει το ίδιο δεν κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον της αγοράς.

Κι ενώ επικρατεί για γενικότερη ανησυχία στην αγορά ότι το Facebook θα μπορούσε να διατηρήσει επί μακρόν τη δωρεάν παροχή της υπηρεσίας, η ρητορική του ίδιου του κοινωνικού δικτύου καταδεικνύει ότι πιθανότατα πρόκειται για ένα προσωρινό καθεστώς. Ο ιστότοπος της εταιρείας αναφέρει συγκεκριμένα ότι είναι δωρεάν "σήμερα”, ενώ οι διαφημίσεις της εταιρείας περιγράφουν την παρεχόμενη υπηρεσία ως "χαμηλό έως μηδενικού κόστους”.

Οι ανησυχίες

Εν τω μεταξύ, ήδη εκφράζονται εύλογες ανησυχίες ότι η προσέγγιση που ακολουθεί το Facebook με την παροχή χαμηλού κόστους υπηρεσίας εμβασμάτων θα πιέσει προς τα κάτω τις τιμές στην αγορά, δεδομένου ότι οι καταναλωτές επιζητούν όλο και πιο χαμηλές τιμές για την αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Euronet, ιδιοκτήτριας εταιρείας της υπηρεσίας Ria, Μάικλ Μπράουν, απέρριψε αυτές τις ανησυχίες κατά την πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου της εταιρείας, λέγοντας ότι παρότι η αγορά των εμβασμάτων είναι "ένας χώρος ιδιαίτερα ανταγωνιστικός”, η εταιρεία δεν "έχει διαπιστώσει πραγματικά μεγάλη πίεση στις τιμές”.

"Αυτή η άποψη όσον αφορά τις τιμές ότι ξαφνικά βρισκόμαστε υπό απειλεί, δεν θεωρώ ότι ευσταθεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πέρα από την τιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών πάντως, η επέκταση του Novi μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στις ανταγωνιστικές υπηρεσίες, καθώς οι διαφημίσεις της εταιρείας καταδεικνύουν ότι το ψηφιακό πορτοφόλι θα είναι διαθέσιμο όχι μόνο μέσω της αυτόνομης ομώνυμης εφαρμογής, αλλά και μέσω των πλατφορμών Messenger και WhatsApp του Facebook.

Αν τελικά η υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες του κοινωνικού δικτύου, το ψηφιακό πορτοφόλι του Facebook θα γίνει ουσιαστικά προσβάσιμη σε όλη τη δυνητική βάση χρηστών του, οι οποίοι μόνο στο WhatsApp κυμαίνονται περίπου σε 2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως.

Τα επόμενα σχέδια

Μακροπρόθεσμα, το Facebook φαίνεται να σχεδιάζει προσθέσει στο ψηφιακό πορτοφόλι Novi και άλλες εφαρμογές πέραν αυτής για την αποστολή εμβασμάτων. Όπως αναφέρει: "Με την πάροδο του χρόνου, το Novi θα υποστηρίζει πρόσθετες υπηρεσίες, όπως εμπορικές συναλλαγές καθώς και άλλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες”.

Τα σχέδια του κοινωνικού δικτύου δείχνουν ότι έχει βάλει στόχο το ψηφιακό πορτοφόλι του να αναδειχθεί στο αντίπαλο δέος της "υπερ-εφαρμογής” PayPal, και όχι απλώς να διεκδικήσει μερίδιο της πίτας των εμβασμάτων. Βέβαια, για να το επιτύχει αυτό, το Novi θα πρέπει κυκλοφορήσει στην τελική του έκδοση – δηλαδή να χρησιμοποιεί την τεχνολογία blockchain και το κρυπτονόμισμα Diem του Facebook, και όχι το stablecoin Pax Dollar.

Το λανσάρισμα, πάντως, της πιλοτικής έκδοσης του Novi δείχνει ότι το Facebook θεωρεί πως το Diem θα λάβει σύντομα την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, αν και αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσει και αντιδράσεις. Για παράδειγμα, και μόνο η πιλοτική λειτουργία της υπηρεσίας ώθηση μια ομάδα Δημοκρατικών της Γερουσίας, συμπεριλαμβανομένων των Brian Schatz και Elizabeth Warren, να στείλουν ανοιχτή επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook, Mark Zuckerberg, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για το "επιθετικό χρονοδιάγραμμα” της πιλοτικής φάσης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το ψηφιακό πορτοφόλι Novi είναι "ασύμβατο με το ρυθμιστικό πλαίσιο για το χρηματοοικονομικό σύστημα” και εγκυμονεί κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα των ΗΠΑ.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Facebook διαθέτει τη βάση χρηστών, το προϊόν και τη στρατηγική ικανότητα να αποσπάσει μερίδιο της αγοράς εμβασμάτων. Αυτό όμως που θεωρείται πιο δύσκολο να διαβλεφθεί είναι τι πολιτικά και ρυθμιστικά προβλήματα μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το Facebook, είτε αυτά αφορούν αποκλειστικά το κοινωνικό δίκτυο, είτε τον ευρύτερο κλάδο. 

> Διάβασε ακόμη: Πόσα χρήματα χάνει το Facebook κάθε φορά που πέφτει

Άλλωστε, στις ΗΠΑ εγείρονται δύσκολα ερωτήματα για το εάν θα πρέπει τα stablecoins που είναι συνδεδεμένα με το δολάριο να αντιμετωπίζονται σαν το παραδοσιακό αμερικανικό νόμισμα, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στις άλλες αγορές που θα εισέλθει το ψηφιακό πορτοφόλι Novi.

Από: Capital.gr